Cerven

Roscoe Fatty Arbuckle

Rodné jméno:
Roscoe Conkling Arbuckle
Národnost:
Narození:
24.3. 1887, Smith Center, Kansas, USA
Úmrtí:
29.6. 1933, New York City, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Roscoe Arbucle Conking - kterému přezdívali – tlusťoch – neboli Fatty se narodil 24.3. 1887 v Kansasu. Jeho pozdější jméno, známé ze “Silent “ filmů bylo hlavně Fatty Arbucle.

Abych přiznala, i když na fotograficích působil vždy Roscoe “Fatty” Abuckle jako kulaťoučký, dobromyslný chlapík, s krátkými nohavicemi a mnohdy buřinkou na hlavě - opak byl pravdou. I když už v dětství, tuším v 8 letech vystupoval na jevišti v dětských úložkách a současně i vzhledem k tomu, že i přes svou obezitu byl pružný jako akrobat, zpíval, hrál na dva nástroje, a byl klaunem - začala se jeho kariéra umělce poměrně slibně vyvíjet. Profesionálně, a za první honorář vystupoval poprvé v roce 1904 za 18 dolarů týdně.

Za čas už spolupracoval v akciové spol. Morosco Burbank, se kterou cestoval po Číně a Japonsku. V Japonsku završil úspěšně své vystoupení v Tokyo v roce 1913, když hrál v pověstném „kuse“ Mikádo.

Po návratu do USA se dostal k Macku Sennettovi a pracoval v Keystonu. To už jeho honoráře pomalu stoupaly vzhůru. Jeho repertoár byl rozmanitý od policistů, po bandity, podvodníky, zloděje, a hrál vedle tehdy známých herců - Mabel Normand, Fred Sterling, Charlie Chaplin, pod režií Henryho Lehrmana. Sám Fatty se také několikrát pokusil o režii.

Fatty byl třikrát ženatý – poprvé s Mintou Dufee 1908-1925, Doris Deane 1925-1928 a Adie Mcphail od roku 1932 do roku 1933.

Od roku 1917 se Roscoe spojil s Josephem M. Schenckem, manželem krásné herečky Normy Talmadge. Společnost se specializovala na grotesky a komicky laděné filmy a začala velmi prosperovat. Teď už Roscoe vydělával přes 1000 dolarů týdně. Najal si mladého umělce, se kterým se setkal v New Yorku – byl to později muž „kamenné tváře“ pověstný Buster Keaton, a tato spolupráce se oběma vyplatila.

O Roscoovi bylo známé, že měl slabost pro krásné a mladé ženy a vzhledem k jeho „slávě“ ani neměl tak velký problém s jejich získávání do postele, protože se často naivní mladé dívky viděly na stříbrném plátně díky tomu, že budou vlivným mužům po vůli. Což byl jak se zdá v Hollywoodu poměrně běžný trend.

Jednoho dne však došlo k nejhoršímu. Roscoe se ubytoval v hotelu v San Franciscu se začínající hvězdičkou Virginií Rappe. Tam jí pod drogami a alkoholem nejen několikrát znásilnil, ale zranil její ženské orgány lahví od alkoholu a ztloukl natolik, že dívka o tři dny později zemřela - hlavně na protržení močového měchýře. To byl sklandál, o kterém se senzacichtivému Hollywoodu ani nezdálo. Roscoe byl zatčen a odsouzen hned za tři delikty – tím nejhorším byla smrt Rappeové – a pozdní poskytnutí pomoci. Soud a shromaždování důkazů, a konečný verdikt se protáhl na dva roky. (1921-1922). I když byl na základě „nedostatečných“ důkazů a hlavně díky výbornému advokátovi nakonec zprostěn viny, jeho kariéra tím zkončila. Veřejnost se od něj odvrátila a Roscoeovi se nakonec pomocí Bustera Keatona podařilo získat pod pseudonymem William Goodrich místo pomocného režisera. V roce 1932 se mu podařilo nahrát několik hudebních podkladů pro serii krátkých kreslených filmů pro Warner Brothers. Dokázal, že má pro tento druh spolupráce s filmem nadání, a tak WB podepsalo s Roscoem Arbuclem smlouvu na hudbu pro celovečerní film a současně na něm získal práci jako pomocný režiser.

Ale ani filmu ani jeho natočení se nedožil. Zemřel v New Yorku na infarkt údajně ve spánku v noci dne 29.6.1933 ve věku 46 let.
„Fatty“ hrál ve 163 filmech, složil hudbu pro celovečerní film, režíroval 129 titulů.

Marta Holubová-ClaraBoW

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Roscoe Fatty Arbuckle

Arbuckle Roscoe Fatty

Naposled navštívené:
Roscoe Fatty Arbuckle

Arbuckle Roscoe Fatty