Cerven

Michal Dlouhý

Povolání:
Národnost:
Věk:
55
Narození:
29.9. 1968, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Michal Dlouhý pochází z rodiny stavebního inženýra (rodiče se ale později rozvedli) a k herectví se dostal již v raném dětství, kdy se po boku staršího bratra Vladimíra Dlouhého (1958-2010) objevil v adaptaci slavné literární předlohy UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE (1970). Následovaly další dětské role, častěji v televizi, ale povšimnout si jej můžeme například v LÉTU S KOVBOJEM (1976) nebo lyrickém prvorepublikovém příběhu LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ (1979). Velké filmové role mu nabídli režiséři Karel Kachyňa (CUKROVÁ BOUDA, 1980) a Karel Smyczek (JAKO ZAJÍCI, 1981), pak se objevil v postavách synů hlavních hrdinů (PUTOVÁNÍ JANA AMOSE, 1983; TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ, 1985). Kromě toho se aktivně věnoval sportu, v čemž mu vzorem byla matka, někdejší mistryně světa v házené.

Četné zkušenosti před filmovou a televizní kamerou spolu se vzorem staršího bratra, již populárního herce Vladimíra Dlouhého, přivedly Michala Dlouhého celkem logicky také na hereckou dráhu. Studoval hudebně-dramatický obor na Státní konzervatoři (1983-1989), mezitím ale znovu točil pro film i televizi. Po dokončení studia se mu navzdory již letité praxi nepodařilo najít stálé angažmá, spolupracoval s Volným sdružením režisérů, hostoval také na předních scénách (Divadlo Na zábradlí, Rokoko), objevil se i na jevišti Národního divadla (Smrt obchodního cestujícího, 1993). Absence stálého angažmá jej ale trápila a jeden čas uvažoval o pokračování studia v oboru psychologie.

Devadesátá léta byla pro Michala Dlouhého především značného vytížení v televizi, účinkoval v řadě inscenací, objevoval se i v seriálech. Svou fyziognomií byl předurčen především ke kladným hrdinům v pohádkách (ŽABÍ PRINC, 1991; SEDMERO KRKAVCŮ, 1993; KRÁLOVSKÝ SLIB, 2001), naopak výrazně odlišnou příležitost dostal v postavě vyšetřovatele v seriálu PŘÍTELKYNĚ Z DOMU SMUTKU (1991). Uplatňovat se začal také v dabingu, jeho hlas dodnes zazněl v desítkách titulů, mezi herci, které dabuje, figurují nejslavnější jména (Brad Pitt, Keanu Reeves), pro televizní dabingy starších filmů ale mluvil i za herce starších generací (Alain Delon, Horst Buchholz), bylo ale jej možno slyšet i v nekonečných jihoamerických telenovelách.

Po dvanácti letech nejistoty našel v roce 2001 Michal Dlouhý stálé angažmá v Činoherním klubu, kde zaujal svými výkony v klasice (Zkrocení zlé ženy, Lakomec, Hedda Gablerová). V současné době hraje ve Švandově divadle, kde působí jako stálý host. Tady hrál v představeních Velká mela, Kdo je tady ředitel?, Kurz negativního myšlení, ale také v Havlově Žebrácké opeře. V pohostinském účinkování v Divadle Kalich se setkal na jevišti i s bratrem Vladimírem (Chvála bláznovství). Několikrát jej diváci mohli vidět také Letních shakespearovských slavnostech (Macbeth, Zkrocení zlé ženy). V roce 2008 se představil v Divadle Na Jezerce v divadelní adaptaci slavného filmu Válka Roseových.

Z poslední práce Michala Dlouhého pro film jmenujme velkou roli vraha Hrubeše v SAMETOVÝCH VRAZÍCH (2005) natočených podle skutečného případu tzv. orlických vražd. Dalším filmem vycházejícím ze skutečných událostí je KAJÍNEK (2010). Nadále se s ním setkávájí i diváci televizních seriálů (POSLEDNÍ SEZONA, 2006; SOUKROMÉ PASTI, 2008). Zviditelnil se také účinkováním v televizní taneční soutěži STARDANCE (2007).

Michal Dlouhý má za sebou několik vztahů, je všeobecně známo, že jeho partnerkami byly herečka Sabina Laurinová (*1972) nebo zpěvačka Lucie Vondráčková (*1981), kombinace známých jmen pochopitelně vedla ke zvýšenému zájmu médií. Manželku ale nakonec našel zcela mimo umělecký obor a v roce 2006 se oženil s bývalou letuškou Zuzanou Pacovskou, s níž má jednu dceru.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michal Dlouhý

Dlouhý Michal

Naposled navštívené:
Michal Dlouhý

Dlouhý Michal