Cerven

Lynda Bellingham

Povolání:
Rodné jméno:
Meredith Lee Hughes
Národnost:
Narození:
31.5. 1948, Montreal, Quebec, Kanada
Úmrtí:
19.10. 2014, Londýn, Anglie
Životopis (biografie) / Informace:
Anglická herečka Lynda Bellingham (původním jménem Merideth Lee Hughes ) přišla na svět 31. května 1948 v kanadském Montrealu. Narodila se tam jako nemanželské dítě svobodné matky, která se jí ihned po porodu zřekla a tak se stalo, že holčičku jako čtyřměsíční miminko adoptovali britští manželé. Čekala ji dlouhá cesta za oceán, kde našla nový domov.

Vyrostla v anglickém Aylesbury v Buckinghamshire, kde získala i vzdělání. Původně se zamýšlela věnovat své velké lásce - jezdectví, ale kvůli jejímu alergickému onemocnění z toho sešlo, a tak se Lynda vydala jiným směrem. Její zájem o dramatické umění ji v roce 1960 přivedl až na Pendley Open Air Festival Shakespeare.

V 70. letech už měla za sebou roli zdravotní sestřičky v soap-opeře General Hospital a také situační komedii Second Thoughts a její pokračování Faith in the Future. Objevila se i ve filmu All Creatures Great and Small (Všechny malé a velké bytosti), ale největší popularity asi dosáhla jako maminka v reklamním seriálu firmy OXO, věnovaného jídlu a vaření. Následovala role inkvizitorky v britském sci-fi seriálu Doctor Who a roku 2000 ji oslovil ruský režisér Glen Panfilov, který Lyndě nabídl roli carevny Alexandry ve svém seriálu Romanovci.

V roce 2007 se L. Bellingham zapojuje do chat show Loose Women. Nezapomenutelnou roli měla i v komedii Bonkers, kde coby postarší dáma svádí mladičkého syna svých sousedů. Od září 2008 hraje v divadelní verzi Calendar Girls a byla i jednou ze soutěžících na Strictly Come Dancing.

Lynda Bellingham byla 3x vdaná - nejprve v roce 1975 za filmového a divadelního producenta Grega Smithse. Toto manželství však trvalo pouze necelý rok. Jejím druhým mužem byl v letech 1981 - 1996 italský restaurtér Nunzio Peluso se kterým měla dva syny: Michaela a Robbieho. A konečně třetí sňatek uzavřela v den svých 60. narozenin, kdy se jejím vyvoleným stal španělský hypoteční makléř Michael Pattemore. Příběh svého soukromí i životní kariéry herečka počátkem roku 2010 shrnula do knihy Lost and Found.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lynda Bellingham

Bellingham Lynda

Naposled navštívené:
Lynda Bellingham

Bellingham Lynda