Cerven

Yves Rénier

Povolání:
Národnost:
Narození:
29.9. 1942, Bern, Švýcarsko
Úmrtí:
23.4. 2021, Neuilly-sur-Seine, Hauts-de-Seine, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Yves Rénier je francouzský herec, který se narodil v Bernu, ve Švýcarsku. Jeho otec byl Francouz a matka Američanka. Svoje herecké vlohy zdědil po francouzské babičce, která působila v Paříži jako divadelní herečka. Původně se hercem nechtěl stát, ale k absolvování základního, hereckého kurzu jej přemluvil kamarád. Posléze po úspěšném absolvování tohoto kurzu, vystudoval i francouzkou Akademii dramatického umění.

Ve filmu debutoval v roce 1961, ve snímku Hrabě Monte Christo, ale těžiště jeho práce spočívalo především na divadle. V roce 1963 poprvé účinkuje v Tv seriálu Belphégor, a od té doby v Tv vystupuje častěji. Propůjčuje hlas světovým hercům ve francouzském dabingu.

V roli Luciena de Rubempré jsme jej mohli vidět v minisérii v romantickém seriálu Ztracené iluze.

Pro herce velký zlom nastal v roce 1976, kdy začal hrát komisaře Moulina v seriálu, který se natáčel v letech 1976 - 2006. Komisaře jsme mohli vidět v 67 epizodách, kdy množství dílů ještě režíroval. Yves Rénier účinkoval i v několika významných filmech, například ztvárnil roli pařízského policejního inspektora, který chce pomoci americkému chirurgovi (Harrison Ford), který pátrá po unesené manželce ve světoznámém thrilleru Romana Polanského Frantic, u nás uváděn pod názvem 48 hodin v Paříži.

Yves Rénier má v oblibě motorky a počítač. Rád píše scénáře, režíruje a hraje v divadle. Kromě toho aktivně se angažuje na ochranu životního prostředí a přírody. Pracuje pro nadaci 30 miliónů přátel.

Je potřetí ženatý, má dceru, herečku Samanthu (1976), Lolu, Julese a nejmladšího syna Oscara (2000) se současnou ženou Karin.

Dále hrál v Tv a filmech: Posledních pět minut (1964), Motlidba za Eléna (1971), Kůň zmizel (1976), Dolmen (2005), 3 přátelé (2007), Rukojmí (2009).

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Yves Rénier

Rénier Yves

Naposled navštívené:
Yves Rénier

Rénier Yves