Duben

Sterling Hayden

Povolání:
Rodné jméno:
Sterling Relyea Hayden
Národnost:
Narození:
26.3. 1916, Upper Montclair, New Jersey, USA
Úmrtí:
23.5. 1986, Sausalito, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
…“Nestal jsem se hercem jenom proto, že jsem náhodou vypadal dobře na fotografiích a zvládnul pár dialogů“…..v případě Sterlinga to bylo vždy a jen z finančních důvodů.

Plavovlasý Sterling Hayden, který byl ve své době nejvyšším hercem v americkém filmu - měřil 1,98 m, se narodil v New Jersey jako Sterling Relyea Walter. Otec záhy zemřel, ale i přesto, že se o rodinu starala jen matka, dostal Sterling možnost studovat na střední škole ve Wassookeag v Maine. V sedmnácti letech v podstatě utekl na moře a začínal jako plavčík, námořník a hasič. Plavil se po celém světě a už v pouhých dvacíti letech se stal známým a uznávaným kapitánem obchodní lodi.

Hayden byl mužný, s ostře řezanou tváří, zocelený namáhavou prací na moři, zajímavý a charismatický. Podlehl nabídce jednoho ze svých přátel, aby se setkal s producentem společnosti Paramount - Edwardem H. Griffithem. Po kamerových zkouškách mu byla nabídnuta smlouva s Paramountem. V té době se seznámil s již známou a oblíbenou hollywoodskou herečkou, krásnou Madeleine Carroll a v roce 1942 se s ní oženil. Ve své filmové kariéře byl představitelem vojáků, kovbojů, mužů bez vlasti a domova, hrál zločince, policisty.

Po vypuknutí 2.světové války, a před napadnutím Pearl Harboru opouští Hollywood, vstupuje do speciální tajné služby se zaměřením na Balkán - úřad strategických služeb – který byl předchůdcem CIA, a vypravuje pod pseudonymem John Hamilton lodní dodávky na podporu bojů v Evropě. Poté, co absolvoval seskok padákem nad územím Chorvatska okupovaném Němci, se účastnil bojů v Chorvatsku po boku generála Josipha B. Tita pozdějšího jugoslávského prezidenta a údajně v té době uvažoval i o členství v komunistické straně. Byl hrdina-dobrodruh, který pomáhal na všech stranách spojenecké fronty a zasloužil si být uctíván za obrovskou práci, kterou pro vlast odvedl.

K filmové práci, které si nijak zvlášť nevážil, ale považoval ji za dobrý finanční zdroj se vrátil po válce hlavně i proto, aby dal do pořádku své finance a hlavně jak předesílal svou milovanou plachetnici.
Hayden byl čtyřikrát ženatý – zřejmě to byl poměrně dost složitý a samorostlý člověk, který musel k manželství a jeho povinnostem teprve dozrát. První manželkou byla již zmíněná herečka Madeleine Carroll 1942 -1946, ale věkový rozdíl - Madeleine byla o deset let starší měl v jejich vztahu nakonec významný poddíl. Zatím co Sterling byl divoký a nevyzrálý, ona očekávala v manželství pohodu, klid a také to, že budou spolu žít na jisté úrovni. Druhou byla Betty Ann de Noon 1947-1953 – měli spolu 4 děti. Vzali se ještě jednou v roce 1954, a o rok později 1955 rozvedli, a poslední manželkou od 9.3. 1960 do 23.5. 1986 se stala Catherine Devine McConnell se kterou měl další 2 děti, tedy celkem šest potomků.

Sterling byl také vyšetřován v období McCarthismu ( po II.světové válce) pro neamerickou činnost, protože po válce vstoupil tajně do komunistické strany, a tato skutečnost se později „provalila“. Jeho „spolubojovníky“ byla skupina politicky aktivních herců Hollywoodu, kam také patřili m.j. režiser John Huston, Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Gene Kelly, Danny Kaye a John Garfield aj….
Z toho důvodu žil Hayden také nějaký čas v Evropě, v Holandsku, Skandinávii a ve Francii, a napsal o plavbě na moři a pobytu na kontinentu knihu.

Z jeho filmové a dokumentární práce jen několik titulů: debutoval v roce 1941 ve filmu Virginia – role Normana Williamse, a druhým v pořadí na dlouhou dobu byl v tom samém roce snímek Bahama Passage. Po válce se objevil ve filmu Blaze of Noon – 1947, a od roku 1948 v průměru dva filmy ročně, jako Kansas Pacific, Take Me to Town, Fighter Attack, Prince Valiant, Crime Wave, Arrow in the Dust, Johnny Guitar, Suddenly, Naked Alibi. Naposledy hrál v TV serii The Blue and the Gray v roli Johna Browna v roce 1982, kdy završil co do počtu 70-tý filmový titul filmové kariéry. V roce 1984 mu byla vydána novela " Der Havarist".

Tento zajímavý člověk, žijící životem pestrým a naplno zemřel na rakovinu dne 23.května 1986 v Sausalito, Kalifornii ve věku 70 let.

Marta Holubová-clara.BoW

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

06:00 - 06:25

9 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Skutečný neandertálec

06:00 - 06:50

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Zig a Sharko (2010) [TV seriál...

06:05 - 06:15

4 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Pohádky Bolka a Lolka (1970) [...

06:00 - 06:20

9 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190665
Osobností: 698158
Fotografií: 765151
Plakátů: 377311
Obsahů a biografií: 178486
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Táta Hyda (2000) [TV epizoda]

Táta Hyda
Hyde najde svého otce, ale   ten se k němu zprvu moc nemá   a ještě lundá. Fez se   snaží okouzlit ženy   poblíž sebe, ale moc to   nejde a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Ať žijí duchové! (1977)

Ať žijí duchové!
Tady je skoro zbytečné něco   komentovat, protože tahle   sedmdesatková klasika mluví   dosti jasně sama za sebe.   Chytrý základní dějový   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Trable prcka Binka (1994)

Trable prcka Binka
Tak tohle bylo za mě hodně   špatný. Nelogický,   patetický, přehnané a   přeplácané. Za celý film   dva okamžiky, kdy jsem se   zasmál (s více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 3 / 10

Siréna od Mississippi (1969)

Siréna od Mississippi
Pro mě neobvyklí snímek z   Belmondem žádná vtipná   scéna,žádna bitka   ,akce,humor prostě nic jen   romantika a nudné pasáže na   druhou více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 4 / 10

Michael Strogoff (1975) [TV seri...

Michael Strogoff
Hodně povedená historická   televizní minisérie   natočená v nezvykle široké   koprodukci podle verneovky,   která u nás není možná   tolik více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sterling Hayden

Hayden Sterling

Viktor Kuna

Kuna Viktor

Blízká setkání třetího druhu (Close Encounters Of The Third Kind)

Blízká setkání třetího druhu
Close Encounters Of The Third Kind

End of the Road

End of the Road
End of the Road

Tancuj Matyldo

Tancuj Matyldo
Tancuj Matyldo

Dva týdny štěstí

Dva týdny štěstí
Dva týdny štěstí

Obětní beránek (The Scapegoat)

Obětní beránek
The Scapegoat

Audrey Lamy

Lamy Audrey

Owen Wilson

Wilson Owen

Laurie Johnson

Johnson Laurie

Zdeněk Troška

Troška Zdeněk

Naposled navštívené:
Sterling Hayden

Hayden Sterling

Viktor Kuna

Kuna Viktor

Blízká setkání třetího druhu (Close Encounters Of The Third Kind)

Blízká setkání třetího druhu
Close Encounters Of The Third Kind

End of the Road

End of the Road
End of the Road

Tancuj Matyldo

Tancuj Matyldo
Tancuj Matyldo

Dva týdny štěstí

Dva týdny štěstí
Dva týdny štěstí

Obětní beránek (The Scapegoat)

Obětní beránek
The Scapegoat

Audrey Lamy

Lamy Audrey

Owen Wilson

Wilson Owen

Laurie Johnson

Johnson Laurie

Zdeněk Troška

Troška Zdeněk