Cerven

Robert Carlyle

Povolání:
Národnost:
Věk:
63
Narození:
14.4. 1961, Glasgow (čtvrť Maryhill), Skotsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Povolání: herec
Datum narození: 14. dubna 1961
Místo narození: Glasgow, Skotsko (Velká Británie)
Znamení: beran

Když mu byly čtyři roky, matka opustila rodinu a ponechala jeho výchovu otci, příslušníku glasgowské komunity hippies. Po ukončení školní docházky následoval otce do stavební firmy jako malíř pokojů. Nespokojenost s pracovními podmínkami se pokusil řešit aktivním působením v odborech. V jednadvaceti letech na něj silně zapůsobila četba dramatu Čarodějky ze Salemu, která ho vyprovokovala k rozhodnutí stát se hercem. Tak začala jeho slibná kariéra.

V roce 1986 vystudoval herectví ve Skotsku na Královské akademii muziky a herectí a začal účinkovat v různých oblastních divadlech. V roce 1991 založil v Glasgow se třemi přáteli vlastní divadelní společnost Rain Dog, pro niž režíroval řadu her, např. Přelet nad kukaččím hnízdem.

Ve filmu dostal první velkou příležitost od režiséra Kena Loacha, který mu nejprve svěřil úlohu stavebního dělníka Stevieho v třídní komedii Lůza a posléze ho obsadil do hlavní role řidiče autobusu George v milostném příběhu Carlina píseň. Další výraznou postavu homosexuála Grahama, s nímž naváže důvěrný vztah mladý kněz, vytvořil v kontroverzním dramatu Kněz.

Mezinárodní úspěch zaznamenal zejména rolí psychopatického rváče Begbieho, jednoho ze čtveřice hrdinů kultovní černé komedie podle románového bestselleru Irvinea Welshe Trainspotting. Další značný ohlas vzbudil úlohou rozvedeného Gaze, jednoho z šestice nezaměstnaných ocelářů, kteří řeší svoji zoufalou sociální situaci provozováním pánského striptýzu, v hořké komedii Do naha.

Značnou popularitu získal titulní úlohou maloměstského policisty v TV seriálu Hamish Macbeth. Jako host se objevil v kriminálním seriálu Cracker. Dvakrát pracovně pobýval v ČR v rámci natáčení kostýmních filmů Plunkett & Maclean a Dravci. V roce 1997 se oženil s maskérkou Anastasií Shirleyovou, s níž má dceru.

Neoficiální česká stránka Roberta Carlyleho: www.robertcarlyle.wbs.cz


Autor: verule

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama

TV Program

ČT1 - Štěstí krále Alfonse (1996) [T...

13:05 - 14:05

52 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - České stopy v zemi na rovníku

13:55 - 14:55

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

NOVA - Hříchy pro pátera Knoxe (1992)...

13:00 - 14:20

57 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Zahradník po ruce

13:30 - 14:10

27 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Carlyle

Carlyle Robert

Naposled navštívené:
Robert Carlyle

Carlyle Robert