Cerven

Alexandrovci

Povolání:
Známá jako:
Alexandrovův soubor
Národnost:
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
"Dvakrát řádem Rudého praporu vyznamenaný akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova" - tak zní současný oficiální název populárního uměleckého tělesa, známého pod kratším jménem ALEXANDROVCI. Historie souboru sahá až do roku 1928, kdy se 12. října poprvé v moskevském Ústředním domě Rudé armády představil divákům. "Soubor rudoarmějské písně", jak se tehdy pouze dvanáctičlenný "souborek" nazýval, vedl mladý profesor hudby z Moskevské konzervatoře, Alexandr Vasiljevič Alexandrov.

Postupem doby se toto oficiální armádní umělecké těleso Rudé armády rozrostlo na cca 200 členů - hudebníků, zpěváků i tanečníků. Vystupovali při vrcholných státních oslavách i pro radost obyčejného publika, v době míru hráli pracovníkům na významných stavbách socializmu a v době 2. světové války koncertovali při odjezdech vojáků na frontu i přímo na bojištích a v lazaretech. Jméno svého zakladatele ale soubor oficiálně přijal až po jeho smrti (r. 1946), kdy se novým uměleckým vedoucím stal jeho syn Boris Alexandrovič Alexandrov, který jej vedl až do roku 1986.

Z původně výlučně mužského tělesa je dnes moderní soubor, do jehož taneční složky jsou přijímány i ženy, přičemž pro všechny bez vyjímky platí velice přísné požadavky té nejvyšší umělecké kvality. Ve svém repertoáru mají ALEXANDROVCI jak původní ruské národní melodie, tak i skladby církevního a moderně upraveného charakteru. Na vysoké úrovni jsou i jejich taneční čísla, kde bouřlivé ovace sklízí hlavně klasický ruský kozáček a různé varianty "šavlových tanců". Koncertování tohoto vojenského souboru se pochopitelně neomezuje jen na území Ruska, ale svoji popularitu získal už za dob SSSR nejen po Evropě, nýbrž i v zámoří.

Ani ke spolupráci si ALEXANDROVCI nepřizvou jen tak někoho a zazpívat si s nimi je známkou té nejvyšší profesionality daného umělce. Z našich zpěváků se to (dokonce opakovaně) povedlo např. Zlatému slavíkovi, K. Gottovi, který byl i jediným zahraničním hostem při oslavách 75. i 80. výročí vzniku souboru. Hosty souboru při jeho vystoupeních v naší vlasti pak byli např. Eva Pilarová, Petr Kolář či Felix Slováček. Ani v současnosti se ALEXANDROVCI nechystají do důchodu - právě naopak! Roku 2007 byl při stávajícím tělese navíc založen další pěvecký soubor: Mladí Alexandrovci, takže o tradiční hity jako světoznámá Kalinka a Kaťuša se posluchači ani do budoucna strachovat nemusí.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama

TV Program

ČT1 - Probuzená skála (2004) [TV ins...

14:05 - 15:00

10 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - České stopy v zemi na rovníku

13:55 - 14:55

20 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Hříchy pro pátera Knoxe (1992)...

13:00 - 14:20

75 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Vychytávky Ládi Hrušky (2015) ...

14:10 - 14:50

5 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Alexandrovci

Alexandrovci

Naposled navštívené:
 Alexandrovci

Alexandrovci