Cerven

Aleksander Bardini

Povolání:
Národnost:
Narození:
17.11. 1913, Lodž, Cárske Rusko, dnes Polsko
Úmrtí:
31.7. 1995, Varšava, Polsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Aleksander Bardini byl vynikající polský herec, režisér a také pedagog. Svoji uměleckou dráhu ale započal jako houslista židovského kabaretu. V době německé okupace byl deportován do ghetta v Lodži,odkud se mu ale podařilo utéct, a až do konce války se skrýval u přátel.

Ihned po válce se zapojil do uměleckého života a působil v divadlech ve Lvově,v Katovicích a v Lodži. V roce 1946 ale z rasových důvodů opouští Polsko a až do r. 1950 žije v Kanadě a USA.
Po návratu do vlasti se stal členem a režiséren Polského Divadla ve Varšavě,poté vystřídal i jiné varšavské scény (v letech 1958 - 1960 byl ředitelem a uměleckým vedoucím divadla ATENEUM). Po r. 1965 zůstal na "volné noze" - pohostině režíroval na mnoha scénách v Polsku i v zahraničí. Jako vynikající hudebník se zhostil i několika operních režií.

Neopominutelná je i jeho pedagogická činnost, během níž vychoval celou generaci mladých herců,režisérů i hudebníků - mimo práce na polských fakultách ve Varšavě a Lodži pořádal i zahraniční hudebně-dramatické kursy v Rakousku, Holandsku anebo švédském Stockholmu. Mimoto byl ještě členem Židovského historického institutu a dalších politicko-společenských spolků a uskupení.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Aleksander Bardini

Bardini Aleksander

Instinkt lovce (Boh lee chun)

Instinkt lovce
Boh lee chun

Naposled navštívené:
Aleksander Bardini

Bardini Aleksander

Instinkt lovce (Boh lee chun)

Instinkt lovce
Boh lee chun