Cerven

Marat Bašarov

Povolání:
Rodné jméno:
Marat Alimžanovič Bašarov
Známý jako:
Марат Башаров; Marat Basharov
Národnost:
Věk:
49
Narození:
22.8. 1974, Moskva, SSSR
Životopis (biografie) / Informace:
Moskevský rodák Marat Alimžanovič Bašarov, v současnosti jeden z nejpopulárnějších ruských herců se narodil 22. srpna 1974 do ryze dělnické rodiny instalatéra a kuchařky. Jako kluk měl, na rozdíl od svého staršího, intelektuálně založeného bratra, značné problémy s kázní a několikrát mu dokonce hrozilo i vyloučení ze školy.

Přesto ale se tento etnický Tatar (po otci) učil natolik dobře, že po maturitě hladce složil zkoušky na Právnickou fakultu. Jenže pak zasáhl osud v podobě staršího bratra - začínajícího žurnalisty a divadelního kritika, který Maratovi našeptal, že ve známém divadle "Sovremenik" probíhá konkurz na role do hry "Cantervillské strašidlo".

Marat nezaváhal: přišel, zkusil a...zvítězil. V roli mladého Washingtona Otise pak se "Sovremenikem" vystupoval plné dvě úspěšné sezóny. Zároveň to byl i konec jeho právnických studií, což se však rodičům příliš nezamlouvalo. Po dobu Maratova studia na Ščepkinově dramatické škole jej odmítali finančně podporovat, a tak si Marat přivydělával jako noční hlídač v obchodě s riflemi. Herecké zkušenosti přitom sbíral i účinkováním v televizních reklamách a velikou vzpruhou pro něj byla i role (tedy spíše rolička) v Michalkově filmu "Unaveni sluncem" (1994).

Po absolutoriu dostal mladý herec nabídky hned z několika divadel, protože si však chtěl zachovat nezávislost a jeho snem bylo spíše filmové herectví, nerozhodl se ani pro jednu z nich a zůstal raději na tzv. volné noze. Byl to risk, který se ale bohatě vyplatil - roku 1997 si Marat v tvrdé konkurenci vybojoval roli v "Lazebníku sibiřském", což byl start k jeho budoucí raketové kariéře. Následoval neméně úspěšný "Vorošilovský ostřelovač" (1999), televizní seriály "Granica. Tajožnyj roman" (2000) a "Šukšinskije rasskazy" (2002).

Z dalších projektů, které z Marata učinily doslova hvězdný sexysymbol ruské kinematografie můžeme jmenovat např. "Turecký gambit" (2004), sérii televizních seriálů: komediálně laděné "Cholostjaki" (2004), historickou "Satisfakcii"(2005), anebo akční "Glavnyj kalibr" (2006). Marat Bašarov si zahrál také ve filmech "1612" (2007), "Nová země" (2008) a "Leningrad" (2009), které jsme mohli vidět i u nás.

Za svůj kulturní přínos ruskému filmu obdržel Marat Bašarov roku 2001 prestižní "Státní cenu Ruské federace". V soukromém životě je tento všestranně talentovaný herec velmi přitažlivý, společenský, sebevědomý a energický muž. Ve volném čase se zabývá sportem (s oblibou a prý i dobře hraje fotbal, tenis a hokej).

Má rád ležérní, sportovně laděnou módu a netají se ani svou náklonností k dobrému jídlu a pití. (Mírně zarážející přitom je výběr jeho dvou nejoblíbenějších nápojů, jimiž jsou pivo a kefír). Se svojí první ženou, Lízou Kruško, má dcerku Amélii (2004). Po jejich rozvodu, ohlášeném roku 2009, se Maratovy fanynky ale dlouho neradovaly, neboť do jeho života krátce nato vstoupila krasobruslařka Taťjana Navka.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marat Bašarov

Bašarov Marat

Naposled navštívené:
Marat Bašarov

Bašarov Marat