Cerven

Alejandro Jodorowsky

Národnost:
Věk:
95
Narození:
7.2. 1929, Iquique, Chile
Životopis (biografie) / Informace:
Jodorowsky jednou říkal:
"Většina režisérů tvoří filmy svýma očima; já tvořím filmy svými varlaty."

Alexandro Jodorowsky (1930 - ) je odvážný kreativní umělec, spisovatel, herec a režisér. Narodil sa v Iquique v Chile roku 1930. Jeho dětství je záhadou až do roku 1953. Jeho rodiče uprchli před bolševiky z Ruska do Chile. Z malého Alex(j)andra chtěli mít lékaře, ale události nabraly zcela jiný směr. Již od mládí miloval fantastické filmy. Ve čtyřiadvaceti letech zanechal studií a utekl do Paříže coby loutkoherec a klaun. Svou rodinu již nikdy neviděl. „Bylo to metafyzické. Chtěl jsem žít bez kořenů. Chtěl jsem mít fantazii bez hranic. Nechtěl jsem mít národnost.“ Ve Francii se věnoval divadlu a performanci.
. Později odešel do Mexika kde natočil většinu svých filmů. V 60-tych letech ješte experimentuje s pantomimou a groteskou a inscenuje avantgardní predstavení jako Sacramental Melodrama (1964) - čtvrthodinová hra kombinující náboženská témata a násilí, které sa později stane jeho hlavnými tématy. V roce 1962 zakladá spolu s francouzskymi surrealistaty Fernando Arrabalo a Rolando Tooro hnutí "Panic".

„Apokalypsa je tu! Američani vidí, že jedinou nádějí jsou létající talíře. Víte, jak vidím já tento svět? Jako osobu, která zemřela. Je to červ, který zemřel aby sa stal motýlem. Nesmíme bránit červovi v smrti, musíme mu pomoct zemřít, aby jsme pomohli motýlovi se narodit. Potřebujeme tancovat se smrtí. Tento svet umírá, ale velmi dobře. Vytvoříme velkého, ohromně velkého motýla. Vy a já budeme prvními pohyby jeho křídel, protože hovoříme podobně.“ - Alexandro Jodorowsky

Od roku 1965 Jodorowsky pobývá v Mexiku, věnuje se divadlu a psaní, ale stále více tíhne k filmu a komiksu. Film „Fando a Lys“, jehož natáčení můžeme označit za minimálně nestandardní, byl podobně nestandardním způsobem přijat na festivalu v Acapulcu, kde musel Jodo prchnout přímo z premiéry. Film byl zakrátko zakázán, Alexandro přesto na filmování nezanevřel a vrhl se na svůj ryze autorský projekt „El Topo“. Snímek se stal kultem půlnočních projekcí v USA a mezi jeho oddané fanoušky patřilo i mnoho hvězd tehdejšího showbusinessu. Díky nim získal Jodorowsky peníze na svůj další projekt „Holy Mountain.“

V roce 1975 se Jodorowskému naskytla příležitost zfilmovat kultovní sci-fi román Duna od Franka Herberta. Na díle měli coby výtvarníci spolupracovat např. Moebius a H. R. Giger, hudbu měli složit Pink Floyd a imperátora si měl „střihnout“ Salvador Dalí. Z projektu však zakrátko sešlo a látky se zmocnil David Lynch.

Na dalším scénáři pracoval celých šest let – v roce 1989 na jeho základě vznikl film "Santa Sangre", který tentokrát mocně chválila i kritika. Další dva snímky (Tusk a Zloději duhy) zapadly, navíc se k nim Alexandro odmítá hlásit, neboť byly vytvořeny pod nátlakem a bez možnosti tvůrčí svobody. V současné době uvažuje o pokračování filmu El Topo.

Jodorowského záběr je obrovský – filmy, divadelní hry, knihy, eseje, vlastní výzkumy a hlavně komiks, na kterém se podílí především coby scénárista. Při pobytu v Mexiku mu vyšly první kusy (např. Hanibal 5). Později proslula především jeho spolupráce s již zmíněným Moebiem, a to několika dílné album o světe Incalu.

"Já žádám od filmu to, co většina Severoameričanů žádá od psychadelických drog." - Alexandro Jodorowsky

Filmography
Les Têtes interverties (1957)
Fando y Lis (1967)
El Topo (1970)
Svatá hora (La montaña sagrada, 1973)
Kel (film) (1980)
Santa Sangre (1989)
Zloděj duhy (1990)

Autor: Benyk

Životopis (biografie) / Informace:
Narozen 7. února 1929 v Iquique v Chile v rodině emigranta z bolševického Ruska. Jeho rodiče chtěli, aby se stal lékařem, proto studoval na chilské univerzitě medicínu, psychologii a filozofii. Jeho vlastní zájmy se ale soustředily spíše do oblasti umění, již od mládí miloval fantastické filmy a během studií účinkoval jako klaun v cirkuse. Působil i jako spisovatel a výtvarník.V r.1953, kdy mu bylo čtyřiadvacet let, ukončil studia a utekl do Paříže. Zde se věnoval loutkoherectví, divadlu a performanci.Tímto krokem se zcela a navždy odloučil od své rodiny.Zabýval se pantomimou pod vedením Étienna Decrouxe a později se přidal k divadelní společnosti Marcela Marceaua. Mezi jeho spolupracovníky patřil např.i Maurice Chevalier. Jeho prvním snímkem byl krátký pantomimický film Výměnné hlavy,který vznikl r.1957. V tomtéž roce odjel se společností Marcela Marceaua do Mexika.Často musel čelit kritice na své hry, které byly označovány za neuctivé. V r.1962 společně s dramatikem F. Arrabalem a výtvarníkem R. Toporem založil avantgardní divadelní skupinu Movimiento Pánico. Jeho režisérským debutem se v r. 1968 stal film „Fando a Ly(i)s“. Tento esoterický film nebyl úplně standartním snímkem a na festivalu v Acapulcu musel čelit ostrým kritikám. Jodorowsky byl dokonce nucen prchnout přímo z premiéry. Film byl zakrátko zakázán a jeho premiéra byla povolena až r.1972. To ovšem Jodorowskeho od filmu neodradilo a brzy vytvořil hned dva ryze autorské projekty:El Topo(Krtek) a La Montana Sagrada (Svatá hora).Snímky se staly velmi úspěšnými a Jodorowsky si získal mezi fanoušky i mnoho hvězd tehdejšího showbusinessu.Přesto se režisér po premiéře Svaté hory přestěhoval zpět do Francie. V roce 1975 dostal možnost zfilmovat kultovní sci-fi román Duna od Franka Herberta,.Tohoto projektu se mělo zúčastnit mnoho známých osobností (Salvador Dalí, skupina Pink Floyd...), nakonec z něj ale sešlo. Později se k němu vrátil David Lynch.
V Indii natočil r.1979 film Tusk a v Mexiku se roku r.1989 ujal režie snímku Svatá krev (Santa Sangre), vytvoření scénaře mu trvalo celých šest let. Tento film byl kritikou přijat velmi kladně. V r.1990 následoval nepříliš úspěšný film Zloději duhy. V současné době uvažuje o pokračování filmu El Topo.V r.2009 by měl dokončit drama Kong Shot (Královský výstřel. Jodorowsky je skutečně všestranný tvůrce.Vytváři nejen filmy, ale i divadelní hry, knihy, eseje, vlastní výzkumy a hlavně komiksy. V Čechách zatím od Jodorowského vyšla pouze první kniha o Meta Baronech (Praděd Oton) a jedna erotická povídka v dnes již zaniklém magazínu XXX Comix.

Autor: Ela

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Bydlet jako... v budoucnosti

14:30 - 15:00

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodružství vědy a techniky ...

14:25 - 14:55

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:30 - 15:30

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:35 - 15:35

18 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Alejandro Jodorowsky

Jodorowsky Alejandro

Naposled navštívené:
Alejandro Jodorowsky

Jodorowsky Alejandro