Cerven

Dakota Fanning

Rodné jméno:
Hannah Dakota Fanning
Národnost:
Věk:
30
Narození:
23.2. 1994, Conyers, Georgia, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
I když je mladé americké herečce Hanah Dakotě Fanning v roce 2011 teprve sedmnáct let, je již ve filmovém světě ostřílenou a známou harcovnicí, která si již v útlém věku získala velké množství fanoušků.

Dakota se narodila v Conyers, Gruzie, v USA, 23. února 1994, tenisové profesionálce Joy Fanning (Arrington) a hráči malé ligy v baseballu Steve J. Fanningovi. Rodičům se narodila ještě další dcéra Elle, která jde ve stopách starší sestry Dakoty a věnuje se herecké řeholi. Táta Steve po ukončení sportovní činnosti, zkončil za pultem s prodejem elektroniky v obchodním domě.

Dakota nezapře německé a irské předky, již jako hodně malá holčička bavila okolí jako komik a před lidmi se ráda předváděla. Rodiče měli z jejích dětských zájmů radost a sami se pokoušeli u ní udržet zájem, být herečkou, protože bylo i v jejich možnostech, vodit ji do divadla, kde děti připravovaly každý týden a hráli představení pro příbuzné a známé. Ona svým talentem od boha vynikala nad ostatními, toho si všimli pedagogové a poradili rodičům, aby dceru přihlásili do herecké agentury.

Pro další úspěšné zítřky se rodina přestěhovala do Los Angeles. Ihned v začátcích byla vybrána z množství uchazeček a stala se tváří reklam na prací prášek, zde se představila před kamerou nenuceným vystupováním, přirozeně a během času, se na Dakotu hrnuly další nabídky. Přišly filmové role, za které sklízela herecké ceny a mnohé filmy se dostaly i k nám a mohli jsme si jí oblíbit, pro její krásné, upřímné dětské oči. Jmenuji se Sam (2001) - zde hraje i její mladší sestra Elle, jak jinak, než její sestru. Muž v ohni ( 2004) - zde hraje v akčním thrilleru dívku, která je z bohaté rodiny a je unesena, může se vyplatit velkým výkupným, které musí rodiče zaplatit. Zde hlavní roli hraje tajný agent (Denzel Washington). Charlotina pavučinka (2005). V dalším děsivém thrilleru Hra na schovávanou (2005), hraje dceru Robertu de Nirovi a my diváci, kteří jsme celý film proklínali Dakotu v roli holčičky, jako nevychovaného fracka, kterému nelze po šoku ze smrti své matky věřit, nám konec filmu jistěže vytře zrak.

V dalším filmu Válka světů (2005) s Tomem Cruisem, se dostáváme do neučité doby v blízké budoucnosti na naší planetě, kdy nás napadnou protivníci z jiné části vesmíru. Je samozřejmostí, že herečka prošla i Tv seriály jako host: ER (2000), Ally McBeal (2000), CSI (2000), Přátelé (2004).

V roce 2006 hraje ve filmu Hounddog, který vypovídá o zneužívání a dojde i na scénu znásilnění. A za to si rodiče museli hodně vyslechnout uštěpačných poznámek a kritiky tisku. K tomu všemu, co natočila, musíme přidat ještě návštěvy školy Campbell Hall v Severním Hollywoodu, které letos (2011) zdárně zakončila a pro další vzdělání se přihlásila a byla přijata na univerzitu v New Yorku, kde jí první ročník začína letošního podzimu.

Pomalu opouští dětské role a přehrává se do dospělejších postav a zde je na místě zmínit učinkování vTwilight sáze. Za své role byla na herecké Ceny nominována asi třicetkrát, které třináctkrát získala ve svůj prospěch. I finančně je na tom více než dobře, ještě před pěti lety dostávala za film 4 milióny dolarů.

V letošním roce (2011), kdy je přijata na univerzitu, se Dakota rozhodla, že nebude hrát hlavní role, dokud neukončí školu. Ale plánů na filmování má stále dost, až na několik let dopředu. Již příští rok (2012), mají přijít nové filmy do kin (Velmi dobré dívky, Mississippi Wild, Motel Life), ke kterým má ještě další funkci post–produkce a pre–produkce.

Dále účinkovala ve filmech: seriál Převzato (2002), Okřídlené bytosti (2008), Tajný život včel (2008)... To je úspěchů a ještě připomínám, že Dakotě Fanning je teprve sedmnáct let...

Autor: jarda53

Životopis (biografie) / Informace:
Hannah Dakota Fanning se narodila 23. února 1994 v Conyers, Georgia, USA. Před průnikem do světa filmu si hrála v okolí svého domova. Často si strkala pod noční košili přikrývku a předstírala, že má dítě, které hrála její sestra Elle(nyní také herečka). Navštěvovala divadlo blízko svého domova, kde děti nacvičovaly každý týden představení. Lidé od divadla si všimli, že je Dakota talentovaná a upozornili rodiče (Joy a Steve), aby ji vzali do agentury.

Rodina Fanningova strávila 6 týdnů v Los Angeles, daleko od jejich domova, ale nakonci slavili úspěch. Dakota dostala svoji první práci v celostátní reklamě.

Rodina se rozhodla přestěhovat do L.A. natrvalo, protože Dakotina kariéra se slibně rozjížděla. Po přestěhování podepsala smlouvu u profesionální agentury a již brzy v roce 2001 vyhrála konkurz na roli ve filmu Tomcats a zahrála si Clairee v malém projektu Father Xmas.

Její velký den měl ještě přijít. Zahrála jednu z hlavních rolí v I am Sam (2001) a celý štáb ohromila svým talentem. O jejím umění se po tomto filmu dozvěděl celý svět.

Dále si zahrála Abby Jennings v Trapped (2002) po boku Charlize Theron a pak si zahrála mladší verzi Reese Withersoon v Sweet Home Alabama (2002). V tomto roce přišli další dvě příležitosti. V Taken od Stevena Spielberga si zahrála mimozemské dítě a celých 10 epizod namluvila a pak v dětském filmu Hansel and Gretel byla Katie.

Také v roce 2003 hrála v několika úžasných projektech. Zaprvé to byla Sally Walden v The Cat in the Hat s Mikem Meyersem, pak malý spratek Lorraine Schleine v Uptown Girls s Brittany Murphy.

V roce 2004 se objevila v thrilleru Man on Fire po bohu Denzela Washingona a recenze byly vyjikající.

První v roce 2005 byla Marie v Nine Lives, pak Hide and Seek (2005) s Robertem DeNiro.

Stala se nejzaměstnanější dětskou herečkou Hollywoodu. Na řadu přišla také role, která jí dostala zatím nejvíce do povědomí. Hrála dceru Ačkového herce Toma Cruise ve War of the Worlds. Také namluvila Lilo ve filmu Lilo and Stitch 2.

Autor: efCZa

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dakota Fanning

Fanning Dakota

Naposled navštívené:
Dakota Fanning

Fanning Dakota