Enderova hra (2013) [2k digital]

Enderova hra (Ender's Game)
74.4 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Ender's Game

    Žánr: sci-fi / adaptace / akční
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 31.10.2013        
    Délka: 114 min.
„Je to ještě hra?“
Enderova hra vysoko nad Zemí

Sci-fi román Enderova hra (Ender’s Game) bezesporu patří mezi kultovní knihy žánru. Její velkolepé filmové zpracování do českých kin dorazilo 31. října 2013. Vůbec první přepis Enderovy hry na filmové plátno však rozdělil diváky téměř ihned na nadšené i zarmoucené, tak jak to tedy je?

Hned na úvod nutno říct, že na tuhle otázku neodpovím. Jsem shovívavý kritik, a tak, i když je pár věcí, které by se filmu daly vytknout, jeho zpracování mě potěšilo a nebudu nikoho přibíjet na kříž. Ale pěkně od začátku. Do doby, kdy od posledního ničivého útoku termiťanů - mimozemšťanů připomínajících hmyz - před několika lety se obyvatelé Země připravují na další útok. Vychovávají novou generaci mimořádně nadaných dětí a cvičí je jako válečníky. Ty nejlepší a nejbystřejší děti navštěvují Bitevní školu, vesmírnou stanici na oběžné dráze, kde soupeří o to, kdo se stane velitelem mezinárodních sil. Výcvik probíhá za pomoci vyspělých počítačových simulací tvrdého vojenského výcviku a v ovzduší plném násilí a konkurence, protože všichni vědí, že vojevůdcem se může stát jen jeden. Ender Wiggins (Asa Butterfield) mezi svými spolužáky vyniká. Jedinečná kombinace inteligence, empatie a strategického myšlení z něj dělá jedničku ve třídě i v bitevní místnosti, kde se prostřednictvím laser game ve stavu beztíže testují strategické a fyzické schopnosti účastníků výcviku. Enderovo jedinečné nadání však vyvolává u ostatních závist. Velitel školy plukovník Hyrum Graff (Harrison Ford) proti Enderovi záměrně poštvává ostatní děti, aby se zdokonalily Enderovy individuální velitelské dovednosti. Pod přísným vedením Mazera Rackhama (Ben Kingsley), vynikajícího generála, který porazil termiťany při minulém útoku, je Ender vybrán, aby velel svým spolužákům v simulovaných válečných bitvách proti znepřáteleným silám. Další útok termiťanů se blíží.

Asa Butterfield je jednoznačným kladem filmu a pokud se do budoucna jeho herecký projev bude dále zdokonalovat, jistě nás dokáže okouzlit i jako dospělý herec. O standardně skvělých výkonech dospěláckých mistrů není třeba snad ani nic říkat. Harrison Ford od „Star Wars“ zestárl, ale sci-fi prostředí mu stále svědčí, Ben Kingsley je dokonale rozporuplný a Viola Davis skvěle zastupuje ženský element. Autor scénáře a režisér filmu Gavin Hood („X-Men Origins: Wolverine“ 2009) také drží taktovku pevně. Jenže... Tady narážíme na to, co asi mnohým kritikům vadí. Samotná koncepce filmu. Protože během jeho sledování si vzpomenete na kdejaký film, který vám prostě samotné scény nebo vizuální podobu připomenou. Já jsem měl chvílemi pocit, že autoři se nechali inspirovat minimálně příběhy „Harryho Pottera“ (tady v kosmickém image), „Hvězdnou pěchotou“, „Total Recall“, již zmíněnými „Star Wars“ a také „Spy Kids“. Ale co s tím, když předloha mluví jasně? A také naopak – osobně nejsem přívržencem originality za každou cenu, lámané přes koleno. Takže tuto podobnost s jinými filmy zase tolik neřeším. Kdo se tedy na výsledné podobě „Enderovy hry“ podílel? Producenty filmu jsou Gigi Pritzkerová („Hooligans“ 2005), Linda McDonoughová („Drive“ 2011), Roberto Orci a Alex Kurtzman („Star Trek: Do temnoty“ 2013), Ed Ulbrich („Nevědomí“ 2013) a další. Hlavním kameramanem byl Don McAlpine („Men Origins: Wolverine“ 2009, „Predator“ 1987). Architekty byli machři na slovo vzatí Sean Haworth („6. den“ 2000) a zkušený konceptuální umělec Ben Procter („Prometheus“ 2012, „Avatar“ 2009) stejně tak jako autor mimozemských bytostí Tully Summers („Muži v černém 3“ 2012). Emoce podporuje také autor hudby Steve Jablonsky („Transformers“ 2007).

A teď tedy další pozitiva filmu... Určitě tempo a střihy (byť až spíš v druhé polovině filmu), dobře načasované zvraty a odhalení skutečných důvodů a skrytých povah postav, znovu zdůrazním vizuální podobu. Hlavně však myšlenka celého příběhu, která vás v samém závěru bodne jako jehlou a najednou procitáte, abyste z kina odcházeli s příjemným zážitkem a řadou otázek. Sečteno a podtrženo – „Enderova hra“ je film, který si klidně užijete s celou rodinou a nebudete se u něj nudit. Předpokládám, že navíc probudí zájem přečíst si originál. Moje hodnocení kolísá mezi 60 a 70%, ale nakonec je spíš vyšší.

Ivan Hladík (www.ivanhladik.cz)

Ender's Game
Sci-Fi / Dobrodružný / Akční
USA, 2013, 115 min
Režie: Gavin Hood
Hrají: Asa Butterfield, Abigail Breslin, Hailee Steinfeld,
Harrison Ford, Ben Kingsley, Viola Davis...
ČR premiéra: 31. 10. 2013, Bontonfilm
endersgamemovie.tumblr.com  Autor: ihladik

režie:
Gavin Hood
 
 
hraje:
Harrison Ford (plukovník Hyrum Graff), Asa Butterfield (Ender Wiggin), Hailee Steinfeld (Petra Arkanianová), Viola Davis (major Gwen Andersonová), Abigail Breslin ( Valentine Wigginová), Ben Kingsley (Mazer Rackham), Moises Arias (Bonzo Madrid), Aramis Knight (Fazolek), Suraj Jagan (Alai), Khylin Rhambo (Dink Meeker), Jimmy 'Jax' Pinchak ( Peter Wiggin), Conor Carroll (Bernard), Nonso Anozie (seržant Dap), Gavin Hood (obr), Han Soto (plukovník), Andrea Powell (Theresa Wigginová), Kyle Clements (mladý Mazor Rackham), Jessica Harthcock (Launchie), Wendy Miklovic (doktorka), Edrick Browne, Kelvin Harrison, Tony Mirrcandani (admirál), Brandon Soo Hoo
 
 
námět:
Orson Scott Card (stejnojmenný román (1985; česky nakl. Laser, Plzeň 2008))
 
 
scénář:
Gavin Hood
 
 
kamera:
Donald McAlpine
 
 
hudba:
Steve Jablonsky
 
 
kostýmy:
Christine Bieselin Clark
 
 
střih:
Zach Staenberg, Lee Smith
 
 
zvuk:
Dane A. Davis (design), Jay Meagher
 
 
titulky-česká verze:
František Fuka
 
 
zvláštní efekty:
Alec Gillis (Efekty bytostí), Tom Woodruff (efekty bytostí), Yves de Bono (supervize)
 
 
II. režie:
Garrett Warren
 
 
animace:
Vectorsoul, Post 23, Rex Fang, John Kasprzak
 
 
koordinátor kaskadérů:
Garrett Warren
 
 
vizuální efekty:
Patrick Jarvis, Jeff Wolverton, Digital Domain, Method Studios, The Embassy, Comen VFX, John C. Sparks, Greg Berridge, Scott Allen, Vincent Cheng, Keegan Douglas, Chris Duncan, Max Dennison (supervisor: Reliance), Stephen Pepper (supervisor: The Embassy), Matthew Butler (supervize)
 
 
masky:
Robin Mathews, Becky Cotton
 
 
dramaturgie:
Cory Nay
 
 
výprava:
Sean Haworth, Ben Procter
 
 
dirigent:
Gavin Greenaway
 
 
výkonný producent:
Ed Ulbrich, Mandy Safavi, David Coatsworth, Deborah Del Prete, Bill Lischak, Ivy Zhong, Venkatesh Roddam, Ted Ravinett
 
 
producent:
Robert Chartoff, Alex Kurtzman, Roberto Orci, Orson Scott Card, Lynn Hendee, Linda McDonough, Gigi Pritzker, Ed Ulbrich
 
 
montáže:
Bert Rodriguez
 
 
kaskadér:
Kristina Baskett, Emily Brobst, Ashleigh Dejon, Alice Ford, Sarah Molasky, Laurie Singer, Mallory Thompson, Alicia Vela-Bailey
 
 
překlad:
Jan Feldstein
 
 
režie českého znění:
Veronika Veselá
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.