Cerven
ohodnotit

Les pro stromy

Der Wald vor lauter Bäumen

Další název:
The Forest for the Trees
Žánr:
Rok:
2003
Délka:
81 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Les pro stromy
Celovečerní prvotina režisérky Maren Adeové připomíná filmy natočené ve stylu dánského manifestu Dogma 95. Její hrdinkou je nejistá mladá učitelka, která začíná uprostřed školního roku pracovat na škole v Karlsruhe. Nezvládá ale ani žáky, u kterých si nedokáže sjednat respekt, ani svoji čím dál zoufalejší samotu.

Německá režisérka, scenáristka a producentka Maren Adeová debutovala filmem Les pro stromy, v němž zblízka pozoruje mladou a společensky neobratnou učitelku Melanii, která se odstěhuje od přítele a snaží se uchytit na nové škole v Karlsruhe. Většina pedagogického sboru zpovzdálí pozoruje a po straně komentuje nedostatek autority, který Melaniiny hodiny provází. Ani mimo školu není však Melanie úspěšná, neboť pociťuje čím dál zoufalejší nedostatek sociálního kontaktu. Samotu neprolomí ani pokusy o nerovné přátelství se sousedkou Tinou vedené navíc z Melaniiny strany dosti nešťastným způsobem...
Psychologické drama je postaveno na hereckém výkonu subtilní německé herečky Evy Löbauové, která si v pozdějších letech zahrála menší role i ve velkých amerických produkcích Hanebný pancharti (Inglourious Basterds, 2009) nebo Neznámý (Unknown, 2011). Hereččin nejistý úsměv, rozpačité projevy vstřícnosti i beznadějné pokusy zakrýt svoji opuštěnost, nejistotu i problémy snímá kamera takřka v každém záběru. Eva Löbauová svoji Melanii vybavila silným nářečím, které její postavu ještě více vyděluje z jejího okolí. Jak napsal recenzent časopisu Variety Eddie Cockrell, hrdinčin narůstající strach film pozoruje s „až sadisticky důsledným puntičkářstvím".
Značná část filmu je snímána „z ruky" se zřetelnou inspirací v dokumentech, se kterými má ostatně kameraman Nikolai von Graevenitz převážně zkušenost. Snímek tak částečně připomíná díla, jaká ve stejné době začátkem tisíciletí točil například britský režisér Dom Rotheroe, tvůrce dramatu Můj bratr Tom (My Brother Tom, 2001), a především dánští filmaři hlásící se k manifestu Dogma 95. Maren Adeová tento styl ve svých dalších filmech - na rozdíl od zájmu o studium vztahových situací - již opustila. Dokládá to hned její následující film Všichni ostatní (2009), který je na letošní LFŠ rovněž uváděn v rámci retrospektivy Berlínské školy.
Pavel Sladký
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2015


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

06:00 - 06:25

20 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Vzestup strojů (2014) [TV seri...

06:00 - 06:45

20 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Monchhichi (2017) [TV seriál]

06:15 - 07:05

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:05 - 06:30

15 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama