Duben
ohodnotit

Nábřeží mlh

Le Quai des brumes

Další název:
Port of Shadows; Hafen im Nebel;
Žánr:
Země:
Rok:
1938
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
29.10.1938
„Drama o tragických hrdinech Mac Orlanova románu“
Popis / Obsah / Info k filmu Nábřeží mlh
Drama zmařených lidských nadějí režiséra Marcela Carného zfilmované v pesimistickém stylu francouzských filmů třicátých let. Příběh vojenského dezertéra Jeana (Jean Gabin), který uteče z armády a zamíří do Le Havru, kde chce nasednout na loď a zmizet z Francie. Na začátku ho potká štěstí při setkání s životem znechuceným malířem, který mu poskytne civilní šaty a doklady. Jeho osud se ale změní, když při čekání na loď potká Nelly (Michéle Morganová), do které se na první pohled zamiluje. Proto také zasáhne do hádky mezi Nellyným poručníkem Zabelem (Michel Simon) a jejím nápadníkem Lucienem (Pierre Brasseur). Když se následně pokusí Zabel dívku znásilnit, Jean ho zabije. Nakonec umírá i Jean, kterého zastřelí Lucien před očima Nelly.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Nábřeží mlh
Nábřeží mlh je příběh vojenského dezertéra, který se jednoho dne objeví v přístavu Le Havre, bez peněz, bez střechy nad hlavou. Hned první noc se seznámí s malířem Michelem a krásnou smutnou dívkou Nelly. Láska k Nelly se stane pro Jeana osudnou.

Drama Nábřeží mlh je jedním z filmů, který vznikl z bohaté scenáristické spolupráce Marcela Carného s Jacquesem Prevértem. Tehdy devětadvacetiletý Carné se již projevil jako mimořádný talent a dokázal svůj jedinečný cit pro atmosféru, básnické vidění lidských osudů a filmového obrazu. Vytvořil tak jedno ze svých nejlepších děl. Do hlavních rolí nešťastných milenců obsadil Jeana Gabina a Michelle Morganovou.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nábřeží mlh
Příběh dělníka Jeana, který se náhodou stane vrahem. Na útěku před policí, která ho stíhá, se dostane do Le Havru, kde má v úmyslu sednout na loď a opustit Francii. Ale právě tam ho dostihne osudové předurčení – láska, pro kterou se zříká vlastního bezpečí.
Drama zmařených lidských nadějí, zfilmované v pesimistickém stylu francouzských filmů 30. let se odehrává před zamlženou kulisou Le Havru v doupatech, uličkách a ubohých bytech přístavního města.

Autor/Zdroj: Popis
televizní program


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

5 minut již uběhlo
85 minut zbývá do konce

ČT2 - Philip: Princ, manžel a otec

12:05 - 12:55

30 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

15 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

12:25 - 14:30

10 minut již uběhlo
115 minut zbývá do konce

Reklama
Reklama