Třetí rota (1931)

Třetí rota
72 %
 
 

Další název: The Third Company

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 25.12.1931        
    Délka: 104 min.
"Třetí rota" byl zfilmovaný román spisovatele Josefa Kopty. Víc však než o zfilmovaný román se zde jednalo o kus našich osvobozeneckých ději, které tvořilo mohutné pozadí a prostředí Koptova románového příběhu. Tyto dějiny však netvořili jednotlivci, ale idea, která se různorodě zosobňovala ve svých nositelích - legionářích. Byly jich sta, tisíce a desetitisíce odhodlaných brášků, vědomých si konečného cíle, kteří jak v románě, tak i ve filmu mají smyšlená jména proto, že to jinak nešlo, že lidé s živou duší a horoucím vlasteneckým srdcem nelze prostě ani pojmenovat ani očíslovat.

Tuhle duševní a citovou stránku může román líčit na stovkách stran: Filmu na to zbývá jen málo obrazů, ještě méně řečí, musí být úspornější, ale ne na úkor poselství. Režisér Innemann se pokusil a skutečně se zdarem, spojit příběhové pásmo vedoucí myšlenkou, která všude pronikala, takže naprosto nevadila nutnost, která vzešla z obsáhlosti látky a jež vytvořila z filmu početnou řadu téměř samostatných obrazů, zachycující život třetí roty v době jejího tvoření, v etapě a zákopech i za slavných bojů. Herci tam vytvářejí různorodou směsici typů, jak se v takové nesourodé mase vojáků vyskytují a sejdou. Jsou zde k mání hlavy vůdcovské a vlivné, lidé stateční vědomě i podvedomě, prosťáčci i posměváčci, jedni odolní a druzí již zasažení bolševictvím, nacházejí se zde i zhroucenci a sýčkové u nichž Wassermannova zkouška zjistila pozitivní nález.

A tak před diváky pochodovala herecká jména - Korbelář, Smolík, Rovenský, Fiala, Longen, Štěpánek, Plachta, Struna atd. Samý herecký výkvět. Široký děj si žádal i široký rámec, v něm pak byly zdařilé vyvedeny bojové scény, ale i život za frontou, méně už se příběh pohyboval v interiérech. Dobrým režisérským tahem, kterým se záběry přiblížily skutečnosti, bylo, že Rusi mluvili skutečně rusky a rakouští a němečtí důstojníci pochopitelně německy. Co se týkalo zvuku (ještě velmi důležité), tak ten byl udělán dobře, dá se říct, že na tehdejší české poměry velmi dobře, takže se tam uplatnily zvuky bitevní vřavy, ale zejména i sbory či běžné hovory. "Třetí rota" byl film, který se režijně, herecky i technicky zdařil. Jen se ještě nikdy nezdařilo jej žádnou televizí uvést - škoda!  Autor: Asmodej

režie:
Svatopluk Innemann
 
 
hraje:
Otomar Korbelář (poručík Suk), Vladimír Hlavatý (Jiří Jäger), Alexander Třebovský (soudní rada Jäger), František Smolík (praporčík Jeřábek), Josef Příhoda (pan Růdl), Eman Fiala (František Vycpálek), Emil Artur Longen (praporčík Benda), Zdeněk Štěpánek (Kolář), Ladislav H. Struna (Souček), Josef Rovenský (Řanda), Jan Sviták (Farka), Stanislav Neumann (Bidlo), Ferdinand Jarkovský (Strnad), J. O. Martin (Pálkovič), Jindřich Plachta (Hynek Loucký), Antonie Nedošinská (žena Hynka Louckého), Marie Blažková (Jägrová), Máňa Ženíšková (Lidka), Hugo Kulhánek (Lapšin), Anna Kulhánková (Věra), Vladimír Novoselcev (Silkin), Přemysl Pražský (detektiv), Čeněk Šlégl (rakouský důstojník), N. Žilajev (hrabě Potocki), G. Antipová (žena Potockého), Irina Vergunová (dcera Potockých), A. Nikolskij (plukovník kozáků), F. X. Mlejnek (ruský vojín), Jiří Hron (dr. Kolinskij), Cesar Durchánek (ruský revolucionář), Roza Schlesingerová (revolucionářka), Ladislav Desenský (ruský lékař), Antonín Frič (ruský lékař), Robert Ford (rakouský důstojník), František Haller (rakouský důstojník), Theodor Pištěk (člen výboru odboje), Jaroslav Marvan (člen výboru odboje), Bohumil Langer (legionář), Josef Loskot (legionář), Josef Zezulka (legionář), Václav Rabský (legionář), Jožka Görlich (legionář), Josef Gruss (legionář), Pěvecký sbor Ipos, B. Fromm (sbormistr), Sbor donských kozáků Platov, Nikolaj Kostrjukov (dirigent), Legionářský pěvecký sbor Slavia, Hugo Svoboda (revolucionář Lapšin)
 
 
námět:
Josef Kopta (román Třetí rota)
 
 
scénář:
Josef Kopta, Václav Wasserman
 
 
kamera:
Jan Stallich, Vladimír Kolátor
 
 
hudba:
Erno Košťál, Jan E. Zelinka (píseň: Píseň legionářů)
 
 
výprava-architekt:
Vilém Rittershain, Hanuš Gödert
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Jarka Mottl
 
 
vedoucí produkce:
Václav Menger
 
 
zpěv:
Legionářský pěvecký sbor Slavia
 
 
text písně:
Karel Balling
 
 
asistent režie:
František Jerhot
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.