Cerven
ohodnotit

Ukrutně šťastni

Frygtelig lykkelig

Další název:
Terribly Happy
Země:
Rok:
2008
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
2.10.2008
„Nový strážce pořádku přichází do ospalého zapadákova a odhaluje místní tajemství i osobitý přístup ke spravedlnosti.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ukrutně šťastni



Do ospalého zapadákova přijíždí nový strážce pořádku, což se sice zamlouvá starousedlíkům, ale ne muži, který zde doposud platil za hlavní autoritu. Premisa jak vystřižená z klasického westernu; jen tentokrát není dějištěm historická usedlost v Americe, nýbrž současná dánská vesnice v Jutsku obklopená močály. Sem je za trest převelen kodaňský policista Robert, jehož příchod je vítán podivně uspokojeným výrazem místních obyvatel. Konstábl, jehož chování „podle příručky“ je záhy konfrontováno s lokálními zvyklostmi, začíná tušit, že za fasádou zdánlivě obyčejného maloměstského života se skrývají zneklidňující tajemství.

Groteskně laděné drama se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu, natočené podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného Umění plakat), vyniká originální stylizací a poutavým vykreslením temné atmosféry obestírající podivně vyšinutou komunitu. „Rád bych, aby byl film vnímán jako noční můra v nadreálném, paralelním světě, kde může docházet k událostem, jež se vzpírají našim běžným zkušenostem,“ svěřuje se režisér. Ukrutně šťastni získalo v roce 2008 hlavní cenu na festivalu v Karlových Varech a z předávání výročních cen domácí akademie filmových tvůrců i kritiků si odneslo dvanáct trofejí.

V dánském znění s titulky.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ukrutně šťastni



Kodaňský policista Robert (vynikající Jakob Cedergren, známý z Outsidera Dagura Karího) právě vjíždí do provinčního městečka, aby zde krátkodobou službou odčinil nedávné profesionální selhání. V jižním Jutsku končí další z pomalu se ploužících polojasných dnů a v neměnných tvářích místních obyvatel je příchod mladíka z hlavního města vítán podivně uspokojeným výrazem. Konstábl, jehož chování „podle příručky“ je záhy konfrontováno s lokálními zvyklostmi, začíná tušit, že za fasádou zdánlivě obyčejného maloměstského života se skrývají zneklidňující tajemství. Groteskně laděné drama se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu, natočené podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného Umění plakat), vyniká originální stylizací a poutavým vykreslením temné atmosféry obestírající podivně vyšinutou komunitu. „Rád bych, aby byl film vnímán jako noční můra v nadreálném, paralelním světě, kde jsou celkem pravděpodobné události kdykoli připravené vzepřít se naší běžné zkušenosti,“ svěřuje se režisér.
[43. MFFKV 2008]


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ukrutně šťastni



Policista Robert je přeložen na maloměsto, kde se přičiněním místních podivných obyvatel zaplétá do sítí pomluv, intrik a možná i vraždy. Snímek s působivou groteskní atmosférou originálně kombinuje prvky westernu, hororu nebo krimi.

Snímek dánského režiséra Henrika Rubena Genze (*1959) vznikl podle románu Erlinga Jepsena. Kodaňský policista Robert Hansen je převelen do zapadlého maloměsta, obklopeného bažinami a zahaleného mlhami. Brzy zjišťuje, že jeho obyvatelé se nechovají zcela normálně a že pod povrchem zdánlivě poklidného života není cosi v pořádku. Robert se pokusí vyřešit problém manželského soužití místního rváče Jorgena a jeho týrané ženy Ingelise, která s policistou začne flirtovat. Robert se tak čím dál více zaplétá do sítí místních pomluv, intrik a nakonec čelí i podezření z vraždy.
Mezinárodní kritika ocenila na dánském filmu především působivou groteskní atmosféru na pomezí hrůzy a smíchu a také nápaditou kombinaci klasických žánrů. Ve snímku se nečekaně prolínají prvky westernu, filmu noir, krimi nebo hororu. Umělecky originální forma se zde navíc nevylučuje s diváckou atraktivitou – ať už díky poutavě vystavěnému příběhu s tajemstvím nebo specifickému černému humoru. V roce 2008 získal H. R. Genz za svůj snímek Křišťálový glóbus na MFF Karlovy Vary.
Cinema Mundi 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Ukrutně šťastni



Příběh filmu Henrika Rubena Genze s ironickým názvem Ukrutně šťastni vychází ze skutečných událostí, zpracovaných ve stejnojmenném románu Erlinga Jepsena (autor předlohy k Umění plakat - 2006, FP 5/2008), avšak poněkud přetvořených scenáristy, kteří mj. přidali klíčovou postavu policisty Roberta. Ten je převelen kvůli prohřešku z Kodaně do městečka Skarrild v sychravém močálovitém kraji jižního Jutska. Svéráz přírody se odráží i ve svérázu zdejších obyvatel, kteří si své záležitosti řeší sami a to bez skrupulí. Robert se zaplete do případu domácího násilí v rodině tamního surovce Jørgena a podlehne sexuálnímu nátlaku jeho manželky Ingerlise. Důsledky jsou děsivé: policista se stane dvojnásobným vrahem. V duchu tamních tradic však vyvázne bez trestu, ovšem za cenu toho, že se musí stát členem bizarního společenství, tvořeného doktorem, majitelem obchodu a knězem. - Kriminální drama je zpracováno originálním způsobem s četnými prvky grotesky i s odkazy na klasiku žánru. Vedle hereckých výkonů mu dominuje sugestivní atmosféra pošmourné ploché krajiny, již doplňuje klaustrofobní prostředí izolovaného městečka.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2008/10


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Modelář (2019) [DCP]

20:10 - 21:55

19 minut již uběhlo
86 minut zbývá do konce

ČT2 - Alžběta II., jak ji neznáme

20:00 - 21:25

29 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

20:20 - 21:40

9 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

14 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

Reklama