Cerven
ohodnotit

Zredigováno

Redacted

Další název:
Redigované (SK)
Žánr:
Rok:
2007
Délka:
90 minut
„Šokující příběh několika amerických vojáků bojujících v Iráku – aneb co na Fox News nikdy neuvidíte.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zredigováno
Režisér Brian De Palma natočil silný protiválečný snímek podle skutečného incidentu, se kterým se seznámil na internetu. Po poradě se svými právníky provedl nezbytné úpravy, aby se vyhnul možným právním důsledkům, a film zrealizoval s méně známými herci kvůli autentičnosti. V příběhu americké jednotky se prolíná několik zdrojů, které dohromady tvoří kruh násilí plodící další násilí.

Ve filmu sledujeme smrt nevinné těhotné Iráčanky na kontrolním stanovišti americké armády, nevinné oběti zákeřných nastražených bomb, znásilnění patnáctileté dívky a vyvraždění její rodiny, následně odvetný útok Arabů a únos amerického vojáka a jeho demonstrovanou popravu před televiznímí kamerami. Režisér De Palma události neukazuje jako v konvenčím válečném filmu, ale skládá je dohromady z videodeníku jednoho z vojáků, reportážních záběrů místní irácké televize, záznamů bezpečnostních kamer, a z fiktivního francouzského dokumentu. Film nenabízí žádné řešení, pouze ukazuje na to, co se ve válečných oblastích děje.

Film získal na MFF v Benátkách v roce 2007 cenu za režii.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Zredigováno
Válka v Iráku v dnešní době působí jako všudypřítomný symbol toho, kam až klesly USA. Film Redigováno, který se jí zabývá, působí zároveň rozhořčeně a uspěchaně jako žhavý Youtube klip, a zároveň ďábelsky vypočítavě jako práce ostříleného mistra. Vedle ústřední skandální scény (znásilnění a vražda patnáctileté irácké dívky) obsahuje snímek ještě celou řadu rozličných vizuálních prvků, jako jsou bezpečnostní kamery, internetová streamovaná videa, chatové diskuse, televizní reportáže či estetizovaný francouzský dokument. Film tak není tolik o irácké válce samotné, jako o způsobu, jakým je nám dovoleno ji vnímat.

Cinepur Choice Film Festival 2007


Popis / Obsah / Info k filmu Zredigováno
Současné působení amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu budí kontroverzní reakce. Snímek Zredigováno natočil známý americký režisér Brian De Palma podle skutečného incidentu. Ve spolupráci s málo známými herci realizoval působivý příběh americké jednotky, v němž se prolíná několik zdrojů, tvořících dohromady jednolitý obraz násilí, které plodí další násilí. Sledujeme nesmyslnou smrt těhotné Iráčanky, nevinné oběti nastražených bomb, znásilnění patnáctileté dívky a vyvraždění její rodiny, odvetný únos a popravu amerického vojáka. Film nenabízí žádná řešení, jen upozorňuje na to, co se tu děje. A není to nic veselého…

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama