Duben
ohodnotit

Obsah filmu Zakázaná planeta

 
Kapitán Adams (Leslie Nielsen) se svým kosmickým křižníkem pátrá po trosečnících z průzkumné výpravy před dvaceti lety. Na nepříliš pohostinné planetě v systému Altair nalezne dva z nich. Doktor Morbius a jeho dcera Altaira žijí v umělém ráji, k jehož vybudování použil doktor znalostí vymřelé mimozemské rasy Krellů. Jejich stroje stále pracují v podzemí planety. Morbius se k Adamsovi chová velmi rezervovaně, naopak jeho dcera, která se na planetě narodila je zmatená pozorností posádky, zvláště pak Adamse. V noci přepadne loď neviditelný netvor. Morbius pod nátlakem svolí k prohlídce tajemných podzemních strojoven.

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Fred M. WilcoxFred M. Wilcox...... [48]   
hraje:
Walter PidgeonWalter Pidgeon.....Dr. Walter Morbius [58]   
Anne FrancisAnne Francis.....Altaira Morbiusová [25]   
Leslie NielsenLeslie Nielsen.....velitel John J. Adams [30]   
Warren StevensWarren Stevens.....poručík Doc Ostrow [36]   
Jack KellyJack Kelly.....poručík Farman [28]   
Richard AndersonRichard Anderson.....šéf Quinn [29]   
Earl HollimanEarl Holliman.....kuchař [27]   
George WallaceGeorge Wallace.....loďmistr [38]   
scénář:
Cyril HumeCyril Hume  
námět:
Irving BlockIrving Block  
Allen AdlerAllen Adler  
hudba:
Bebe BarronBebe Barron  
kamera:
George J. FolseyGeorge J. Folsey  
střih:
Ferris WebsterFerris Webster  
  Nahrát trailer k filmu
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
stereo
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Zakázaná planeta >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.5.2021
Nízkorozpočtový snímek, který ovlivnil   pozdější filmovou sci-fi tvorbu, jako je třeba   první snímek série ´Star Trek´ (1979).   Struktura děje je jednoznačná. Vojenská   posádka, letící v kosmickém tělese ve tvaru   létajícího talíře na vzdálenou planetu, se   setká s podivnostmi v rámci svých   dobrodružných etud a dozví se něco o   ztracených civilizacích. Snímek barevný, v   cinemascopu a co do kvality po technické stránce   skutečně impozantní. Dá se to srovnat s   českým snímkem ´Jan Hus´ (1954), neboť v   obou případech se jedná o studiové natáčení   v prostředí obyčejných papundeklových kulis,   což takřka ani není poznat. Na padesátá léta   je také podiv, že tvůrci do příběhu   nenaroubovali studenou válku, jak bylo jinak v   amerických padesátých letech obvyklé. Děj byl   částečně sepsán na základě motivu   Shakespearovi hry ´Bouře´, který se odehrává   na ostrově. Tady máme podobné prostředí, jen   je ostrov zaměněn za planetu. Zajímavé také   je, že postava vědce Dr. Morbiuse nápadně   připomíná verneovského kapitána Nema. Stačí   porovnat scény, ve kterých Dr. Morbius, stejně   jako kapitán Nemo ve své ponorce Nautilus,   prezentuje technické vymoženosti, proviant, atd.   V obou případech se jedná o myšlenku   nenasytné touhy po technologiích a znalostech   mající určitý moralizační aspekt. Touha   lidstva po technických vymoženostech jen   způsobila zničení vlastní existence. Proto je   také v příběhu rozprava o ztracených   civilizacích, což je inspirováno pozemskou   civilizací Mayů či Aztéků. Jak zazní na   konci filmu: “Konec konců, nikdo nejsme   Bůh.” Fanoušek sci-fi žánru jistě   zaznamená i použití robotického zákona Isaaca   Asimova. A co si budeme povídat, daná myšlenka   už přímo zasahuje do slavné pozdější éry   filmové série o Terminátorovi. Po filmové   stránce se tedy jedná o velkou filmovou   událost, co se týče myšlenky a vzkazu lidstvu,   neztrácející nic ze svého obsahu ani v   dnešní době. I na, výše zmíněný, nízký   rozpočet je vše vytvořeno pečlivě v rámci   dosažitelných možností své doby. Svým   způsobem to má i komiksový nádech, což je v   rámci filmové sci-fi klasiky mimořádně   povzbudivé. Nějaká výtka by se samozřejmě   našla, nakonec, ještě aby ne, ale svým   varující aspektem vše nepatřičné naprosto   překonává. Po divácké stránce tohle vynechat   by byl filmový hřích.
charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.6.2020
Rok 1956 a takovýhle skvost. Výborný příběh,   dobré zpracování, dobré obsazení. Na svou   dobu vynikající efekty a skvělá hudba autorů   Bebe a Louis Baronových. Příběh je napínavý,   ale nechybí mu ani vtip. V mnohém jde o   pionýrský počin – jedná se o první sci-fi   odehrávající se daleko mimo naší galaxii,   robot Robbie je poprvé představen jako   inteligentí entita, osobnost s určitou dávkou   vtipu.
K filmu jsem se dopracoval poměrně   pozdě, ale jsem rád, že jsem ho objevil a   celkem pravidelně se k němu vracím. Anne   Francisová je kouzelná, Walter Pidgeon   démonický a mladý Leslie Nielsen je fešák a   překvapil mne. Zajímavostí je, že Robbie the   Robot se dělá i jako sběratelský model.
Petrkey
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.10.2019
Podstatné bylo řečeno, jen bych chtěl vzdát   hold tvůrcům prvního reálného sci-fi.   Vezmu-li rok vzniku 1956, byla to opravdu   revoluce. "Postava" robota Robbyho je   úžasná, konečně něco jiného než plechovka   a dvě nohy. A herci? radost se podívat. Ann   Francis byla v době vzniku považována za   nejkrásnější stvoření v Hollywoodu a   mladičký Leslie Nielsen taky docela fešák.   Dalším průkopnickým počinem byla   elektronická hudba, do té doby v kinematografii   věc neslýchaná a celé to stálo ani ne dva   miliony. Původně jsem dal sedm a lituju, že ne   víc. Současní Armagedoni, Avataři,   Terminátoři a nevím co ještě, se krčí   někde v koutku.
Matematicka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.11.2012
Ještě donedávna jsem se žánru sci-fi ve filmu   i v literatuře spíše vyhýbala. Několik   kvalitních knih a tento film mě však   přesvědčily o tom, že může jít i o velmi   inteligentní podívanou se silnou myšlenkou.   Částečně komediální ladění ji vhodně   doplňuje. S odstupem času možná působí   mírně komicky i něco, co tak původně   zamýšleno nebylo, ale film neztratil nic ze své   aktuálnosti i určité hloubky ani po tak dlouhé   době. Klobouk dolů!
Zajímavý komentář:   Veronika42.
jan
Hodnocení:
Přidáno: 30.11.2010
Zakázaná planeta
Jeden z filmů,kde hrál Leslie Nielsen. Na rok   1956 je to dost povedený sci-fi film. Režiser   filmu byl Fred McLeod Wilcox.
Veronika42
Hodnocení:
Přidáno: 6.12.2008
Tento film byl důležitým mezníkem ve   vědecko-fantastickém žánru, který byl do té   doby považován za zábavu vhodnou především   pro děti. Ambiciózní scénář (na motivy   Shakespearovy Bouře) a na svou dobu zdařilé   triky - oscarová nominace za zvláštní efekty,   zaujaly i náročného dospělého diváka.   Pozoruhodné je i použití elektronické hudby, k   němuž v hollywoodském filmu došlo poprvé, i   postava vyspělého robota Robbyho, který byl   později bezpochyby předlohou obou androidů v   Lucasových Hvězdných válkách.
Kachy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.9.2007
Jó, tento film je opravdu klasika, tak jako   třeba Barbarella a nebo Flash Gordon. Když se na   to dnes mrkne někdo mladší tak se asi bude   smát filmovým efektům, ale 51 let je přece   dlouhá doba… a myslím si, že děj, postavy a   myšlenka filmu určitě zaujmou a film určitě   potěší nejen fanoušky sci-fi.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih11081minih11081Lady a Tramp (1955) 
Lady and the Tramp n
minih49596minih49596Práskač (1962) 
Le doulos n
minih123895minih123895Ostrov lásky (2014) 
Love Island n
minih19053minih19053Sliz (1988) 
The Blob n
minih79863minih79863Asijský teror (2010) 
My Best Bodyguard n
minih41250minih41250Křest ohněm (2005) 
American Soldiers n
minih162062minih162062Hellboy (2019) 
Hellboy n
minih30740minih30740Fáma (2000) 
Gossip n
minih16321minih16321Policie (1985) 
Police n
minih155614minih155614Sněžná dívka a temný krystal (2015) 
Zhong Kui fu mo: Xue yao mo ling n


Hodnocení:n12345678910
Zakázaná planeta (1956)Zakázaná planeta (1956)Zakázaná planeta (1956)Zakázaná planeta (1956)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190606
Osobností: 697950
Fotografií: 764400
Plakátů: 376843
Obsahů a biografií: 178353

Poslední komentáře

Masakr na svatého Valentýna (196...

Masakr na svatého Valentýna
Podle mého názoru je tenhle   film skutečně brilantně   natočená gangsterka,   vycházející ze skutečných   událostí v meziválečné   Americe a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Punk není mrtev (1999) [TV epizo...

Punk není mrtev
Do města dorazí ostrá   slečna - punkerka co má   ráda nevázanej život a Hyde   se do ní hned zamiluje, má s   ní odjet, ale nakonec to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Legenda o vraždícím strašákovi (...

Legenda o vraždícím strašákovi
Vražedných bubáků je   stále málo, a tak nám   tvůrci ze SyFy naservírovali   dalšího. Takže obyčejný   televizní film navíc s   dějem více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 4 / 10

Meč (2024) [TV epizoda]

Meč
Ukecanější a nudnější   díl, akce málo a celkově   zas trapný scény jak zbraně   běžný armády na příšery   nefungují, přitom Sparťané   mají více >

Autor: FLA | Hodnocení: 5 / 10

Kapitán Fracasse (1961)

Kapitán Fracasse
Pěkná francouzská   historická romantika s   nezbytnou dávkou   dobrodružnosti a krásnou   výpravou. Typický film pro   Jeana Maraise v roli více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10