Cerven

Dylan Thomas

Národnost:
Narození:
27.10. 1914, Swansea, Swansea County, Wales, Velká Británie
Úmrtí:
9.11. 1953, New York, USA

Zajímavosti k herci Dylan Thomas

Erkul zprava

Napsat uživateli zprávu

11.10.2011
Dylan Thomas.. z dopisu nakladateli, září 1952:

"...Ačkoli tomu výsledek možná neodpovídá, strávil jsem na touto básní dva měsíce , pracoval jsem na ní den co den a nenapsal jsem za tu dobu ani řádeček za peníze. Tím jsem se dostal do dalších velice zlých dluhů, čelím soudním obsílkám, a nemám ani na pivo a na cigarety..."
 
Erkul zprava

Napsat uživateli zprávu

11.10.2011
V roce 1949 opustil Dylan Thomas ostrovy na několik dnů... Přijal totiž pozvání tehdejšího kulturního atašé v Londýně, překladatele Aloyse Skoumala, na ustanující sjezd čs. spisovatelů. Píše o tom/Thomas/ Caitlin:,,Přiletěl jsem do Prahy před čtyřiadvaceti hodinami a hned mne odvezli na recepci v budově parlamentu, kde stovky Čechů, Slováků, Rusů, Bulharů a Maďarů popíjeli víno. Potom večeře: neuvěřitelně špatné jídlo a příjemní lidé. Ale Praha je tak krásná. A řezavě, divoce chladná...Nikdo mi tady, dosud , nedovolí zapadnout do nějaké kavárny, hostince nebo knajpy. Dávají přednost večírkům po domácnostech

k výboru z veršů přel. Pavel Šrut pod názvem Svlékání tmy
 
Erkul zprava

Napsat uživateli zprávu

11.10.2011
První český výbor z veršů Dylana Thomase vyšel v osmapadesátém roce, devět let po básníkově krátké návštěvě Prahy. Navštívil tehdy i Vladimíra Holana v jeho malostranské klauzuře. Podle svědectví Jiřiny Haukové-Holan neznal anglicky , ale oba si rozuměli a ukazovali rukama, jak je kdo velký básník.

P.Šrut/ str.151 k výboru z veršů Dylana Thomase -
Svlékání tmy/, Praha 1988
 

 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dylan Thomas

Thomas Dylan

Naposled navštívené:
Dylan Thomas

Thomas Dylan