Duben

Michel Tureau

Povolání:
Národnost:
Věk:
85
Narození:
27.7. 1938, Paříž
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Michel Tureau se prosadil především jako scénárista a dabér, začínal ale jako filmový a divadelní herec, v několika filmech jsme jej mohli vidět i u nás. Pochází z Paříže a s divadlem začínal počátkem šedesátých let, v moderním francouzském i zahraničním repertoáru vystupoval na různých pařížských jevištích (Théâtre de l’Oeuvre, Théâtre du Gymnase). Již v devatenácti letech získal renomé jako nadějný televizní herec v dobově populárním seriálu LE TOUR DE FRANCE PAR DEUX ENFANTS (1957). Jeho první vstup před filmovou kamerou je spojen s epizodním výstupem ve válečném velkofilmu NEJDELŠÍ DEN (The Longest Day, 1962).

Větší prostor pak dostal v režii Jeana Giraulta jako Gérard Garnier v komedii JAK VYKRÁST BANKU (Faites sauter la banque!, 1964), v níž byl jeho otcem Louis de Funes. Opět s Giraultem pak natočil komedii GORILY (Les gorilles, 1964), častěji se ale začal uplatňovat v televizi. Znovu se objevil i v mezinárodní produkci a ve Frankenheimerově válečném filmu VLAK (The Train, 1964) hrál příslušníka francouzského odboje převlečeného do německé uniformy. Následně se objevil v kriminálce PROTIGANGOVÁ BRIGÁDA (Brigade antigangs, 1966), později si na něj vzpomněl Louis de Funes, který jej doporučil pro menší roli televizního režiséra v komedii TETOVANÝ (Le tatoué, 1968).

Objevil se v několika populárních televizních seriálech, koncem šedesátých let ale ukončil své aktivity v divadle, pak se začal vyhýbat i filmu, naposledy hrál psychiatra v erotickém filmu JOUIR (1978). Mezitím se pokusil prorazit jako scénárista, bylo to ale opět jen v žánru erotických filmů, používal pseudonym Michel Andersen. Z jeho scénáristické tvorby se ale sluší připomenout kanadsko-francouzské drama V PASTI LÁSKY (Entangled, 1993). Uplatnění našel také v dabingu, dodnes jeho hlas zaznívá v animované produkci.

Jeho dcera Sybille Tureau je též herečkou a věnuje se hlavně dabingu.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama

TV Program

ČT1 - Maigret a fantom (1994) [TV ep...

22:40 - 00:15

58 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat ztraceného syna (1966)

22:45 - 00:25

53 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

NOVA - Na vaší straně

23:05 - 23:50

33 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

22:50 - 00:00

48 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michel Tureau

Tureau Michel

Naposled navštívené:
Michel Tureau

Tureau Michel