Duben

Laďka Kozderková

Povolání:
Rodné jméno:
Ladislava Kozderková
Známá jako:
Vlaďka Kozderková
Národnost:
Narození:
26.6. 1949, Brno, Československo
Úmrtí:
17.11. 1986, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Přestože si za svou kariéru nezahrála jedinou hlavní roli, těm vedlejším dokázala vtisknout takové kouzlo, že pokud se vysloví hereččino jméno, všichni si vybavíme komedii Trhák či film Jako jed.

Laďka Kozderková se jako jedna z mála umělkyň vůbec nesetkala s trémou. Byla z muzikantské rodiny a vystupování jí přišlo tak přirozené jako jiným ranní hygiena. Už ve dvanácti letech vydala svou první desku s orchestrem Gustava Broma.

Když potom nastoupila do tehdejšího Divadla Karlín, splnil se jí sen. Jiné divadlo totiž tenkrát muzikál na repertoáru nemělo a Laďka se právě k tomuto žánru cítila předurčena. A není divu, málokterá herečka té doby dokázala hrát a zpívat tak dokonale jako ona. Tehdejší ředitel karlínského divadla Ladislav Županič o ní řekl: "Kdyby tehdy zažíval muzikál takový boom jako dnes, našel by v Laďce Kozderkové hvězdu první velikosti. A dovolím si tvrdit, že kdyby se narodila jako Američanka a zpívala na Broadwayi, tak by o ní slyšel celý svět. Bohužel se však narodila na špatném místě ve špatné době."

Laďka Kozderková obzvlášť vynikla v roli Dolly Levi v muzikálu Hallo, Dolly! Odborn Odborníci, kteří měli možnost vidět zahraniční verze s různými představitelkami na světových jevištích, se shodli na tom, že právě Laďka n ka pod podala nejlepší výkon ze všech, dokonce i lepší než všemi obdivovaná Barbra Streisand, kterou shodou okolností Laďka Kozderková obrovsky obdivovala.

Ve filmu se objevila v bezmála třiceti snímcích, kde, jak už bylo řečeno, hrála především vedlejší role. "Mám ráda takové filmy, ve kterých můžu hrát i zpívat. Jedno bez druhého už nejsem tak úplně já. Vůbec nejraději mám ale muzikály. Strašně bych si přála hrát v těch opravdových, které zde dosud nejsou," svěřovala se novinářům.

S velkou láskou se Laďka Kozderková potkala dvakrát, nejprve se provdala velmi mladá za trumpetistu Richarda Kubernáta, který jí imponoval svým rozhledem, i když jí mohl být spíše otcem. Pak těžce nesla, když propadl alkoholu a všechny společné peníze propil. V takovém prostředí nemohla nechat vyrůstat svou dceru, a proto odešla. Se svým druhým manželem, hercem Vlastimilem Bedrnou, s nímž kromě dcery Lady z prvního manželství vychovávala ještě jejich společnou dceru Vlastu, zůstala až do konce života. O dvacet let starší partner jí stál po boku i v době, kdy jí diagnostikovali zhoubou rakovinu. Vlastimil Bedrna později prohlásil, že ji moc obdivoval, jak klidně nesla svůj úděl a do poslední chvíle věřila, že se uzdraví. Ani přes náročnou léčbu neztrácela humor a ženám v nemocnici vyprávěla veselé historky ze zákulisí a zpívala písničky. Osud však i přes Laďčinu obrovskou chuť žít rozhodl jinak.

Autor: wolf300

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT

14:40 - 15:25

42 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Římské dostihy

14:35 - 15:30

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:35

47 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:35 - 15:35

47 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190628
Osobností: 698008
Fotografií: 764538
Plakátů: 376944
Obsahů a biografií: 178405
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

David Copperfield (1974) [TV min...

David Copperfield
Romány Charlese Dickense jsou   svým obsahem a atmosférou   velmi "anglické" a asi nikdo   je nedokáže pro film či   televizi lépe adaptovat, než více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Laďka Kozderková

Kozderková Laďka

Naposled navštívené:
Laďka Kozderková

Kozderková Laďka