Cerven

Pavel Batěk

Povolání:
Národnost:
Věk:
49
Narození:
3.1. 1975, Plzeň, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec, hudebník, tanečník a zpěvák Pavel Batěk nejprve vystudoval elektrotechnickou průmyslovou střední školu a živil se jako prodavač, zaměstnanec pneuservisu, dispečer dopravy nebo jako úředník, než se ve svých 22 letech dostal k múzám umění. Pavel Batěk je bratrem herce a hudebníka Petra Baťka.

Pavel Batěk na počátku své divadelní dráhy hrál v neprofesionálních souborech, než byl r. 2ooo přijat ke studiu Divadelní akademie múzických umění Praha. Jednou z prvních baťkových jevištních rolí byla postava Ivana Ivanoviče z Harmsovy hry Jelizaveta Bam. Baťkovi se poštěstilo v čase vysokoškolského studia hostovat na scéně prestižního Divadla na Vinohradech Praha, jehož členem se po absolutoriu také stal a kde také debutoval rolí Maxe v Hubačově dramatu Král Krysa. Na vinohradských prknech vystupuje Batěk nejenom jako herec činoherní, jak dokazuje v rolích z představení klasického i moderního repertoáru, ke kterým patří například Banquo z Shakespearova Macbetha nebo Jaša z Čechovova Višňového sadu; ale také jako herec muzikálový, což dokládá například postava Malcoma Mac Gregora z muzikálu Donaha! autorské dvojice Mc Nally & Yazbek nebo postava Cherubína z Figarovy svatby. V současnosti se P. Batěk na vinohradských prknech představuje jako titulní Vojcek z Büchnerova dramatu nebo jako Albert Gregor z Čapkovy hry Věc Makropulos. P. Baťka mohou diváci vidět mimo domovské scény také v hostování na Letních Shakespearovských slavnostech v Hubově nastudování Krále Leara, na prknech smíchovského Švandova divadla v Johnsonově představení Absolvent, v němž je průvodcem nebo v pražském Divadle v Dlouhé ve Pratchettově hře Soudné sestry, v níž byl obsazen do role Tomjana. Mimo veškeré uvedené divadelní aktivity se Batěk na veřejnosti presentuje též pravidelně na letních netradičních prohlídkách zámků Ústeckého kraje, realizovaných pod názvem Živé obrazy nebo v rámci divadelně – alternativních projektů Mrožkovy hry Strip – tease; Mac Ivorově To i ono či v pořadu Vábení.

Pavel Batěk je známý zatím jen z televizní obrazovky z častého účinkování v rozličných reklamách nebo z televizních seriálů, z nichž Redakce je pravděpodobně s jeho rolí Hynka i jeho oficiálním debutem. P. Batěk se před kamerou posléze objevil jako instalatér v Horákových K. Šulajové nebo jako lékař v Letišti. Herecky nejvýraznější byl ale Batěk v jiném televizním seriálu, v Polišenského Světlech pasáže, v nichž byl obsazen do postavy problematického bratra a syna Štěpána Dukese. V současné době se ale většině diváků po vyslovení Baťkova jména vybaví spíše jeho figura MUDr. Lukáše Beneše, kterého ztvárňuje v druhé řadě oblíbené Ordinace v Růžové zahradě. Vyjma výše uvedených seriálů Batěk hrál také např. v Kriminálce Anděl nebo v Ulici a objevil se i v televizním filmu Swingtime J. Polišenského coby Ivan nebo jako Robert v Polesného inscenaci 1o způsobů lásky. Zatím naposledy jsme P. Baťka měli možnost potkat v Arichtevově retro seriálu Vyprávěj.

Pavel Batěk je společně se svým bratrem členem hudebních uskupení Cellem a The End of Coulours, v nichž vystupuje na postech hudebníka a zpěváka.

Tituly a ocenění: Pavel Batěk se krátce po zahájení své profesionální dráhy dostal s rolí Pavla z Hartlovy adaptace Hovorů o štěstí mezi čtyřma očima do nominace za nejlepší herecký výkon Ceny Reflexu a o několik let později za ztvárnění titulní úlohy v Büchnerově dramatu Vojcek režírovaným D. Šponarem na scéně pražského Divadla na Vinohradech si vysloužil shodně po nominaci na činoherní Cenu Thálie a Cenu Alfréda Radoka. K velké škodě Baťkovi štěstí ani v jednom případě nepřálo.

Divadlografie – herecká (výběr): 2ooo – Daniil Harms: Jelizaveta Bam (Ivan Ivanovič); 2oo2 – Michel de Ghelderode: Escorial (král); Jiří Hubač: Král Krysa (Max); Whilliam Shakespeare: Král Lear (voják Learovy družiny); 2oo3 – Whilliam Shakespeare: Macbeth (Banquo); Nestyda (otec); Antonín Máša: Rváč (Lučkov Avděj Ivanovič); Slawomir Mrožek: Strip – tease (muž II); 2oo4 – Patrik Hartl: Hovory o štěstí mezi čtyřma očima (Pavel); Patrick Marber: Howard Katz (Ricky / Robin); Brian Friel: Lásky paní Katty (Dom); Whilliam Shakespeare: Macbeth (Malcolm); Caryl Churchill: Řada (Michael Black); 2oo5 – Terry Johnson: Absolvent (průvodce); Terrence Mc Nally & David Yazbek: Donaha! (Malcom Mac Gregor); Terry Pratchett: Soudné sestry (Tomjan); Torsten Buchsteiner: Tango sólo (André, následník trůnu); 2oo6 – Martin Mc Donagh: Kráska z Leenane (Ray Dooley); Shakespeare v Hollywoodu (Joe E. Brown); Daniel Mac Ivor: To i ono (tenhle); 2oo7 – Milena Jelinek: Adina (Max); Whilliam Shakespeare: Lásky hra osudná (Trivalin); Whilliam Shakespeare: Titus Andronicus (Quintus); 2oo8 – Pierre Augustin Caron de Beaumarchais: Figarova svatba (Cherubín); Anton Pavlovič Čechov: Višňový sad (Jaša); 2oo9 – Leo Birinski: Mumraj (Kozakov); Astrid Saalbach: Transit (Kaa); Karel Čapek: Věc Makropulos (Albert Gregor); Georg Büchner: Vojcek (vojcek); Federico Fellini: Zkouška orchestru (1. bicí); ? – Báby; Vábení; …

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Pavel Batěk

Batěk Pavel

Naposled navštívené:
Pavel Batěk

Batěk Pavel