Cerven

Loretta Young

Povolání:
Rodné jméno:
Gretchen Michaela Young
Národnost:
Narození:
6.1. 1913, Salt Lake City, Utah, USA
Úmrtí:
12.8. 2000, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Milá, citlivá a lidsky sladká. Žádná kombinace těchto termínů nevystihuje lépe popis osobnosti této krásné ženy, a filmové herečky Loretty Young.
Greta Young - Loretta Young se narodil v Salt Lake City v Utahu dne 6. 1. 1913. Rodiče se rozvedli, když byly Lorettě tři roky. Její matka Gladys se přestěhovala i s jejími dvěma staršími sestrami Polly Ann a Elizabeth Jane do jižní Kalifornie, kde paní Youngová otevřela místní pension. Bratr paní Youngové byl asistent režie, a protože potřebovali malé dítě k natáčení do filmu, dostala malá Loretta malou roli v tehdy ještě němém filmu - Jediná cesta -1914. Občas hrála malé roličky jako ve The Primrose Ring. Herečka Mae Murray, si Gretku k sobě na rok a půl roku vzala a vzdělávala jí. V roce 1921, už měla krátkou hereckou scénu v pověstném filmu Šejk -1921.

Loretta a obě její sestry navštěvovaly farní školu, a také pomáhaly i finančně své matce otevřít další penzion. V roce 1927, potřebovali ve filmu mladou dívenku do filmu pro malou roli v Nemravný. Už jako 14-tiletá budila dojem naprostého profesionála. První velkou roli Denise Laverne v The Magnificent Flirt natočila v roce 1928. Až do konce roku 1930 hrála v šesti až devíti filmech za rok. Obě sestry byly rovněž herečkami, ale nebyly ani zdaleka tak úspěšné jako byla Loretta, která byla přirozeně krásná a výrazná, pracovala pro First National Studios, a pak podepsala smlouvu u spol. Fox, pro kterou si jí poměrně často „půjčovali“. V roce 1930 se 17-tiletá Gretchen provdala za svého o hodně staršího hereckého kolegu Granta Witherse, a odstěhovala se s ním do Arizony do Yumy. Manželství však bylo po roce anulováno. Paradoxně ve druhém filmu spol. Warner Bros hrála Loretta hlavní roli ve filmu – Příliš mladá na vdávání – 1931.

V roce 1935, byla už považována za velmi úspěšnou herečku. Hrála spolu s charismatickým Clarkem Gablem ve filmu - The Call of the Wild - Volání divočiny – 1935. S Clarkem z toho vznikla láska a Loretta otěhotněla. Svůj vztah museli z mnoha důvodů tajit. Vzhledem k přísné morálce, doložek ke smlouvám a také Gableovu manželství – nemohli nikomu říct nic, kromě Lorettiny matky. Obě pak spolu odjely do Evropy, kde Loretta porodila 6.11.1935 holčičku, která dostala jméno Judith. V roce 1940 se Loretta provdala za podnikatele Toma Lewise, a holčičce se říkalo Judy Lewis, i když jí Tom Lewis nikdy nepřijal za vlastní, Judy byla přesvědčena až do své dospělosti, že je jejím skutečným otcem on. V roce 1945, čtyři roky po jejím sňatku s Lewisem, se jim narodil syn Christopher (stal se režiserem), a později další syn - Peter Charles.

Dalším filmem, kterým si získala popularitu byla např. v roce 1938, jako Sally Goodwin ve filmu Kentucky. Její filmový partner, který hrál Petera Goodwyna Walter Brennan získal za svou roli Oscara. Do 1940 byla Loretta stále uznávanou jako jedna z nejkrásnějších dám v Hollywoodu. Vrcholu své kariéry dosáhla, když vyhrála Oscara za nejlepší herecký výkon ve filmu Farmářova dcera – The Farmer Dauther 1947, příběh farmářské dívky, která se vypracuje na kongresmanku. Dodnes je tento film považován za její nejlepší. Ve stejném roce, je nadšeně obdivována v roli biskupovy ženy, kde hrála po boku Caryho Granta a Davida Nivena – The Bischop s Wife - Biskupova žena, který byl současně obrovským kasovním trhákem. V roce 1949, Loretta hraje ve filmu - Mother Is a Freshman - Matka je v prváku -1949 s herci Van Johnsonem a Rudy Vallée. Druhou nominaci na Oscara neproměnila, protože toho získala Olivia de Havilland za snímek - Dědička 1949. V roce 1953, se Loretta pomalu loučí se stříbrným plátnem spolu s filmem - Happens Every Thursday – To se děje každý čtvrtek – 1953.

Loretta natáčela dál filmy až do počátku 50tých let, kdy se rozhodla pro spolupráci s televizí, a tato spolupráce trvala osm let. V roce 1959 se stala Loretta babičkou. Její dcera Judy byla už tři roky vdaná, a porodila holčičku Mariu. V roce 1960 si také vyzkoušela novou show, která měla inovační koncepcí, ale ta se příliš neujala, a trvala jen jednu sezónu. Loretta získala tři ceny Emmy za nejlepší herecké výkony v TV seriálech. V tom samém roce se rozvedli s Tomem Lewisem. Loretta si pozvolna užívala důchodu. Navštěvuje své děti, hodně cestuje, hlavně s přítelkyní, Josephine Alicia Saenz, ex-manželkou herce John Wayne, kterým byla za svědka na svatbě cestovaly i po Indii a navštívily Taji Mahal. Její poslední film byl pro TV s názvem - Dáma v Corneru -1989. V roce 1990 se stala pra-babička, když její vnučka Maria, porodila chlapečka. Dalších 24 let se o tom, že by vystupovala na veřejnosti nic neví, jen snad to, že se provdala v roce 1993 za Jeana Louise, se kterým žila až do jeho smrti v roce 1997.

Jako zajímavost uvádím,že Loretta byla křestní matkou Waynova syna Michaela, který se stal filmovým a divadelním producentem.

Žila poklidně, a užívala si důchodu v Palm Springs v Kalifornii u své nevlastní, mladší sestry Georgiany, a jejího manžela, také filmového herce Ricarda Montalbána až do své smrti. Loretta Young zemřela 12. 8. 2000 na rakovinu ve věku 87 let v domě sestry v Palm Springs.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama

TV Program

ČT1 - Profíci (1985) [TV inscenace]

15:35 - 16:05

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - V karavanu po Polsku

15:50 - 16:15

11 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

26 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

31 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Loretta Young

Young Loretta

Naposled navštívené:
Loretta Young

Young Loretta