Cerven

Dennis Storhøi

Povolání:
Rodné jméno:
Jahn Dennis Storhøi
Známý jako:
Dennis Storhoi
Národnost:
Věk:
63
Narození:
15.7. 1960, Kråkerøy, Fredrikstad, Norsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jahn Dennis Storhøi se narodil 15. července 1960 v Kråkerøy na okraji Fredrikstadu v Norsku.

Je oblíbený norský herec známý z celé řady televizních seriálů, celovečerních filmů a divadelních inscenací. Je také známo, že dabuje zahraniční kreslené pohádky. Dennis hrál v různých divadlech a v roce 1991 se stal stálým zaměstnancem Oslo Nye Teater. Jako stoupající hvězda se zúčastnil v hlavních rolích několika TV produkcí a jevištních her. Na jevišti debutoval v roce 1985 ve hře Paní z moře dramatika Henrika Ibsena. 1986-1989 hrál např. ve hrách Bratři Karamazovi (Fjodor M. Dostojevskij) a Sen noci svatojánské a Romeo a Julie (W. Shakespeare). Od roku 1989 do roku 1991 působil na volné noze.

Později, v roce 2002, přijal roli George v Kdo se bojí Virginie Woolfové? Hra měla ohromný úspěch a o 42letém herci se mluvilo jako o jednom nejlepších herců Norska. Hlavní role se jen hrnuly, mezi nimi v hrách My Fair Lady (2003), Klec bláznů (2004) a Smrt obchodního cestujícího (2005). Za roli Albína v Kleci bláznů dostal v roce 2004 ocenění pro komediální herce. Byl také jedním z přednášejících během velkého výročí Dramatického divadla, s královskou rodinou v publiku.

V 2007 měl hlavní roli v Šumaři na střeše v Oslu v Nye Teater. V roce 2008 měl i první titulní roli na Peer Gynt festivalu.

Jako dítě byl spíše uzavřený a například ho na místo hraní fotbalu bavilo číst noviny v knihovně. Také byl velmi fascinován autobusy. Jezdil autobusy, které projížděly kolem jejich domu, buď seděl vedle řidiče a prodával lístky nebo pomáhal ženám s kočárky.

O herectví se začal zajímat díky svému otci, který byl známý svým humorem a bláznivými parodiemi. Ale tomu se nápad jeho syna moc nelíbil a chtěl, aby si vybral nějaké perspektivnější povolání a divadlo, aby měl jen jako koníčka. Když ale Dennis dospěl v ambiciózního mladého muže, přihlásil se do Teaterhøgskolen, největší divadelní školy v Norsku. Studium dokončil v roce 1987.

Jeho první filmová role byla v dětském filmu Kamila a zloděj, kde hrál zloděje Sebastiana. Film měl premiéru v létě 1989 a měl obrovský úspěch. Dennis se stal opravdovou hvězdou a na nátlak diváků mělo ani ne za rok premiéru pokračování filmu Kamila a zloděj 2.

V roce 1997 dostal roli Hergera ve filmu Estere of the Dead/The Thirteenth Warrior/The Vikings/13 Wariors (Vikingové) s Antonio Banderasem v hlavní roli. Dennis jel do Kanady a strávil skoro šest měsíců v zámoří natáčením spolu s některými z jeho idolů. Po premiéře kritikové film nazývali katastrofou, ale Dennis byl vyzdvižen jako světlá výjimka.

Dennis propůjčil hlas kresleným postavičkám ve více než 35 filmech.

V norské televizi hrál v několika velmi populárních seriálech. V roce 2007 měl hlavní roli v muzikálu Šumař na střeše (mlékař Tevye) a prodalo se více jak 60.000 lístků. Zajímavou roli dostal v adaptaci dánského filmu Breaking the Wales a to jako divadelní hra. Zúčastnil se i natáčení historického filmu Yohann (o norských dějinách).

Dennis Storhøi je dnes jeden z nejlépe placených a nejoblíbenějších norských herců. Momentálně žije v Oslu. S manželkou Monou má syna Mathiase a z předchozího manželství má dvě děti – Maxe a Pernillu.

Autor: Vanessa2

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama

TV Program

ČT1 - Probuzená skála (2004) [TV ins...

14:05 - 15:00

50 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Korunovace Alžběty II. v barvě

14:55 - 15:40

0 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Byl jednou jeden polda (1995)

14:20 - 16:05

35 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Prima - Vychytávky Ládi Hrušky (2015) ...

14:50 - 15:25

5 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dennis Storhøi

Storhøi Dennis

Naposled navštívené:
Dennis Storhøi

Storhøi Dennis