Cerven

Eva Šolcová

Povolání:
Národnost:
Narození:
24.5. 1945, Suchdol nad Lužnicí, Československo
Úmrtí:
21.3. 1967, Šumperk, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Krásná blondýnka s jemnými rysy, česká herečka Eva Šolcová, se narodila 24. května roku 1945 v Suchdole nad Lužnicí. Její jméno je dnes ve filmovém světě téměř zapomenuto a zjistit alespoň malé informace o této dívčí tváři, která se objevila v pouhých třech filmech, je úkol opravdu nesnadný. Díky publikaci „Český film: Herci a herečky“ od Miloše Fikejze, můžeme dnes dát dohromady alespoň drobné střípky o kratičké umělecké dráze Evy Šolcové.

S největší pravděpodobnosti bylo herectví snem mladinké Evy. Přihlásila se na DAMU, kam nastoupila v roce 1961. Fikejzova publikace uvádí, že zde působila pouze do roku 1963, z čehož je více než patrné, že Eva Šolcová svá studia nedokončila. Výraznou roli v jejím rozhodnutí odejít z DAMU mohla mít velká herecká příležitost před kamerou v roce 1962. Přirozený talent Evy Šolcové objevil pro filmové herectví režisér Karel Kachyňa, který tuto debutantku obsadil do hlavní dívčí role Božky v lyrickém příběhu ZÁVRAŤ. Příběh naivní lásky mladého děvčete do zralého muže potvrdil nepochybný herecký talent Evy Šolcové. O dva roky později – roku 1964 – hrála Eva v dalších dvou filmech. V malé postavě Jiřiny se objevila ve třetí povídce filmu MÍSTO V HOUFU a dále jako Věra v dramatu MÍSTENKA BEZ NÁVRATU. Ani v jednom případě již nešlo o hlavní roli. Eva Šolcová však tuto skutečnost nevnímala jako negativum a i přes nedokončená studia se jí podařilo uchytit ve světě divadelního herectví.

V roce 1965 působila krátce v Divadle Vítězného února v Hradci Králové. Ještě však týž rok odešla do Šumperka, kde nastoupila do Severomoravského divadla, na jehož jevišti ji mohli diváci vídat do roku 1967. Zde bohužel se jednalo nejen o ukončení divadelního angažmá, ale o ukončení života mladé nadějné herečky Evy Šolcové. Fikejzova publikace uvádí osudové datum 21. března roku 1967. Eva zemřela v místě svého posledního pracovního působení – v Šumperku. Bez dalšího vysvětlení se mezi ranní a odpolední zkouškou měla údajně oběsit.

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama

TV Program

ČT1 - Vysílací čas vyhrazený pro kan...

11:40 - 12:00

5 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto moto test

11:35 - 11:50

10 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Bláznivá školka (2003)

11:25 - 13:15

20 minut již uběhlo
90 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko (2013) [TV poř...

10:15 - 12:15

90 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Eva Šolcová

Šolcová Eva

Janice Rule

Rule Janice

Naposled navštívené:
Eva Šolcová

Šolcová Eva

Janice Rule

Rule Janice