Cerven

Johann Pachelbel

Povolání:
Národnost:
Narození:
1.9. 1653, Norimberk, Německo
Úmrtí:
3.3. 1706, Norimberk, Německo
Životopis (biografie) / Informace:
Johann Pachelbel, pokřtěný 1. září 1653 se narodil do doby, kdy jste se křesťanem stali dnem pokřtění, nikoliv dnem narození. Jeho datum narození neznáme, v tehdejších zápisech křtěnců (předchůdce matriky narozených) pro něj nebyla kolonka.

Německý skladatel baroka a nejvýznamnější varhaník jižního Německa. Působil i jako učitel ve Vídni, Eisenachu, Erfurtu, Stuttgartu a Gotě (pochází odsud gothajský salám). Olympem jeho kariéry bylo působení v norimberském kostele svatého Sebalda od roku 1695.

Pachelbela znají hlavně ženy. Pokud se vdávají, je právem nevěsty vybrat si hudbu. Seznamu vévodí Bartholdyho Svatební pochod na https://www.youtube.com/watch?v=fh7qruPNg1s. Tuším, že čtvrtým v pořadí je Pachelbelův KÁNON V D-DUR na https://www.youtube.com/watch?v=8Af372EQLck. Česká Wikipedie píše, že je jediný, který napsal. Já opravuji - je jediný, který se dochoval. Možná jich napsal deset. Např. Vivaldi byl objeven v minulém století a jeho anabáze začala slavným dopisem piemontských salesiánů ve stylu: „Vážený pane profesore, máme ve sklepě nějaké papíry. Už dvě stě let o ně zakopáváme! Můžeme je spálit?“

Zvu vás na návštěvu do doby, kdy pivo nebylo syceno kysličníkem uhličitým, rodil se vánoční stromek (zatím bez ozdob), ale zabíjačka se již dělala tak, jak ji známe dnes, a představený piemontských salesiánů sebou praštil ve sklepě.

Rodištěm byl Norimberk. Jeho otec Johann (Hans) Pachelbel zde obchodoval s vínem. Se svojí druhou ženou Annou Marií, rozenou Mairovou zplodil několik dětí, mezi nimi byl od mládí hudebně nadaný Johann Pachelbel. Studoval na norimberské univerzitě Altdorf. Lépe řečeno, v přilehlé vesnici Altdorf měla církev v dobách Vávrova PROTI VŠEM vzdělávací centrum. Po reorganizaci jej převzalo říšské město Norimberk. Od roku 1575 zde fungovala akademie, roku 1622 povýšena na univerzitu. Poté vše semlela 30letá válka a začínalo se znovu.

Pachelbelův otec se roku 1669 dostal do finančních potíží. Dluhy jistil domem a Pachelbel po devíti měsících univerzitu opouští. Studia dokončil na luteránském Gymnasium Poeticum v Řezně. Roku 1673 odešel do Vídně. Roku 1677 se objevuje na výplatní listině eisenašského vévody. Kdybyste sjeli očima níž, našli byste zde i Bachova otce - Johanna Ambrosiuse Bacha. Pachelbel tak poznal celou Bachovu rodinu. Po roce odjíždí do Erfurtu, kterému vévodí Predigerský kostel. Tato kamenná stavba ze 13. století zažila mnohé krásné události. Roku 1681 zde uzavřel sňatek s Barbarou Gablerovou, ta v říjnu 1683 umírá i se synem na mor. Následujícího roku si vzal Juditu Dommerovou, s kterou měl sedm dětí. Mezi nimi německou malířku Amalii Beer (*1688 +1723), či Carla Theodoruse Pachelbela (*1690). Německo bylo poseto varhany a vládlo v tomto oboru světu. Svět požadoval „německý zvuk“, tzn. jak nástroj, tak varhaníka. Carl Theodorus Pachelbel tuto nabídku vyslyšel, působil od roku 1730 v severní Americe a zemřel roku 1750 v Charlestonu, v Jižní Karolíně. Zde roku 1686 vyučoval patnáctiletého Johanna Christopha Bacha.

Roku 1690 změnil Pachelbel opět místo. Ve službách vévodkyně Magdaleny Sibylly z Hessen-Darmstadtu působí ve Stuttgartu. Magdalena Sibylla byla zrzka s ohnivým naturelem. V době Pachelbelova příchodu na její dvůr měla 38 let a byla šťastně provdána za Wilhelma Ludwiga. Sňatkem vyvdala titul erbovní princezny, tzn. neměla žádné království. Do dějin vstoupila jako nejvýznamnější textařka baroka. Její doménou byly písně s křesťanskými motivy. Více na https://www.deutsche-biographie.de/pnd122063317.html. Byl tady předpoklad pro vznik silné autorské dvojky, nicméně roku 1692 míří ke Stuttgartu francouzská vojska a Pachelbel s rodinou utíká do Norimberku. Odtud odchází do Gothy, aby nakonec roku 1695 obsadil místo varhaníka v norimberském kostele svatého Sebalda. Zbývá mu 11 let života.

Roku 1699 zde přichází na svět jeho nejvýraznější dílo - Variace pro klávesové nástroje HEXACHORDUM APOLLINIS na https://www.youtube.com/watch?v=EVu3YeE_Nlw. Takto alespoň tvrdí chytré knihy a vážení profesoři. Já ovšem za jeho nejvýznamnější dílo považuji CIACCONA F-MOLL na https://www.youtube.com/watch?v=4DGFflC8224.

3. března 1706 Pachelbel umírá a je pohřben na hřbitově sv. Rocha v norimberské čtvrti Gostenhof. Bylo mu pouhých 52 let. Někde tou dobou se Německem toulal 21letý Johann Sebastian Bach. Pachelbacha znal, dokonce si opisoval jeho skladby a strážil je jako poklad. Netušil, že dějiny mění pomalu kulisy a chystají scénu pro dalšího slavného hráče.

Autor: VlastaP

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama

TV Program

ČT1 - Smrt na Nilu (2004) [TV epizod...

22:00 - 23:40

3 minut již uběhlo
97 minut zbývá do konce

ČT2 - Dillinger (1973)

21:55 - 23:45

8 minut již uběhlo
102 minut zbývá do konce

NOVA - Kdo mi jde po krku

20:20 - 22:30

103 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko (2013) [TV poř...

20:15 - 22:05

108 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Johann Pachelbel

Pachelbel Johann

Naposled navštívené:
Johann Pachelbel

Pachelbel Johann