Cerven

Hector Berlioz

Povolání:
Rodné jméno:
Louis-Hector Berlioz
Národnost:
Narození:
11.12. 1803, La Côte-Saint-André, Francie
Úmrtí:
8.3. 1869, Paříž, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Hudební skladatel Hector Berlioz se narodil v jihofrancouzském městečku Cote Saint André dne 11.12. 1803 do rodiny lékaře. Otec si přál, aby se stal také lékařem, ale Hector miloval hudbu a umění. Se svou rodinou se rozešel ve zlém - matka ho zavrhla a otec jej odmítl podporovat.

Berlioz odjel do Paříže, kde se stal soukromým žákem Le Suera, a poté přešel na konzervatoř, kde studoval u věhlasného skladatele Antonína Rejchy, rodilého pražáka, později naturalizovaného Francouze a celoživotního přítele L.V.Beethovena. Bohužel po čase se musel studií vzdát, i když žil nadmíru skromě, neměl ke studiu další prostředky.
Byl romantikem nejen celým svým dílem, ale i chápáním života. Tento tvrdohlavý a vášnivý mladík si díky svým rezavým vlasům zasloužil ttiul - šílený Hector s rudě zářícími vlasy. Když se Hector poprvé zamiloval do herečky Henriette Smithsonové, jeho city a láska ho inspirovaly k vytvoření mistrovského díla - Fantastické symfonie. Synfonie tak navozuje atmosféru snů - láskou nemocného mladého muže, který svou dívku nakonec zabije a za to je odsouzen, za trest ho roztrhají čarodějnice. Složit skladbu o pěti větách, a téma které si vybral od Beethovena mělo svůj účel a kýžený efekt. Na posluchače - objevujícího nového skladatele působila hudba divoce, někdy romanticky někdy zlověstně, jako by vyprávěla pravdivý příběh. Dokončil ji v Itálii s pokračováním, s názvem Lelio a tak dotvořil Epizodu ze života umělce. Následovala další synfonie Requiem, Harold v Itálii, nádherná synfonie plná okouzlujících prvků - Romeo a Julie, nebo Faustovo prokletí.

Mezi Berliozovy libůstky později patřily velké orchestry a používání některých nezvyklých zvuků, jako byly např. zvony. Bohužel ve Francii - jeho domovině nebyla jeho hudba oblíbena, ani veřejností pochopena. Útěchou mu bylo vědomí, že se jeho hudba líbí a je ve velké úctě v jiných zemích Evropy. Přesto všechno na Francii nezanevřel a žil v Paříži, kde byl zaměstnán na pozici knihovníka na konzervatoři.

Ve svém soukromí to byl velmi nešťastný člověk, který často zápasil s osobními neúspěchy a potížemi.

Hector Berlioz zemřel v Paříži 8.3.1896 ve věku 66 let. 1869.

Marta Holubova-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hector Berlioz

Berlioz Hector

Naposled navštívené:
Hector Berlioz

Berlioz Hector