3 Codonas (1942)

3 Codonas (Die drei Codonas)
31.7 %
 
 

Die drei Codonas

    Žánr: krimi / drama
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 109 min.
„Velkofilm Tobisu ze života artistů.“
„Tři Codonas“. Děj tohoto německého filmu z oblíbeného cirkusového prostředí se připíná k osudům tří artistů, kteří před několika desetiletími uváděli návštěvníky varietních divadel v úžas svými výkony na visutých hrazdách. V souvislosti s jejich životem je uvedeno tragické úmrtí rovněž slavné artistky Lilian Leitzelové, která se v Kodaní zřítila a zahynula.

Tehdejším starším divákům 3 Codonas nebyli zcela neznámí, neboť již vystupovali v Janingsově filmu "Varieté", kde v artistických výkonech zastupovali za hrající herce. Také v tomto filmu zůstávají bezejmennými oni artisté, kteří dublují v oslňujících varietních výkonech na visutých hrazdách za hrajícíc umělce. Děj filmu měl časově značnou rozlohu: začíná dražbou potulného cirkusu a jeho majitel, otec Codona, musí se dvěma syny a schovankou Věrou znovu začínat. Dorůstají v cirkusovém a varietním prostředí, ale starší Alfredo sní o vrcholném výkonu, jaký se doposud žádnému artistovi nepodařil, o trojitém saltu.

Jeho železné vůli, usilovné námaze a důvěře v konečný úspěch se to podaří a začíná slavná doba trojice ve všech světadílech. Ale artista má i svůj soukromý život, zakoušejí to všichni tři, především Alfredo, kolem jehož osoby se rozvíjí drama s tragickým vyvrcholením. Režiséru A. M. Rabenaltovi se tenkrát podařilo řadu časově rozsáhlých událostí skloubit v tak plynulý tok děje, že mu dal dějový spád a udržel napínavost, která se projevovala nejen v cirkusových scénách, vrcholících v produkci nad ulicí mrakodrapů, ale i v intimních obrazech z dramatického života artistů.

Zde k tomu přispěly výkony hlavních představitelů: v úloze Alfreda René Deltgen, převyšující ostatní hereckou zkušeností, Ernest von Klipstein jako jeho bratr, nebyl špatný, jen poněkud pasivnější, ale přesto schopný osobních obětí a následují dvě filmové začátečnice Lena Normanová jako partnerka obou bratří a Annelise Reinholdová jako artistka Leitzerová, obě dívky byly milé a sympatické ve svojí herecké ukázněnosti.  Autor: Asmodej

režie:
Arthur Maria Rabenalt
 
 
hraje:
René Deltgen (Alfred Codona), Ernst von Klipstein (Lalo Codona), Lena Norman (Vera Bruceová), Annelies Reinhold (Lilian Leitzerová), Josef Sieber (Edward Codona), Friedl Haerlin (jezdkyně na koni), Harald Paulsen (Flatcher), Walter Lieck (Langnase), Peter Elsholtz (Rastelli), Paul Verhoeven (Juwelen-Max), Otto Stoeckel (šerif), Udo Fanselau (Lalo Codona jako dítě), Karl Kahlmann (Jack Ringling), Leopold von Ledebur (Joe Ringling), Ethel Reschke ("Hopp-Bubi "), Anton Pointner (Mustacho), Horst Birr (osamělý mladík), Armin Münch (grafik), Fritz Böttger (Blondell), Paul Samson-Körner (boxer), Armin Schweizer (ředitel ve "Valencii"), Margarete Kupfer (Lieschkeová, matka), Wilhelm König (Frankie), Friedrich Ettel (ředitel Schuch), Valy Arnheim (dražitel), Klaus Pohl (muž, vypadající jako skřítek), Paul Funk (podkoní), Bernhard Goetzke (klaun), Ernst Stimmel (zvěrolékař), Karl Hannemann (farmář Snokes), Werner Pledath (ředitel obchodního domu), Franz Arzdorf (manažer obchodního domu), Leo Sloma (majitel baru), Irmgard Paetzold (miss 1914), Chiqui Jonas (dívka č. 1), Hansjakob Gröblinghoff (vyvolávač), Albert Venohr (portýr), Paul Hildebrandt (primář v Kodani), Karl-Heinz Peters (vedoucí produkce), Hanns Waschatko (lékař), Liesl Eckardt (uklízečka), Maria Köhler, Irene Fischer, Arthur von Diossy (Alfredův lékař), Adolf Fischer (zaměstnanec v kuchyni), Hans Bergmann (kapelník), Rose Weidemann, Pia Körner (uvaděčka), Christine Grossmann (prodavačka cigaret), Angelo Ferrari (italský reportér), Charlotte Heimburg, Friedegard Moldenhauer-Arzdorf, Kurt Liebfried, Jutta Feuge, Fritz Draeger, Walter Flamm (gratulant), Charles Francois (číšník), Bruno Tillessen, Lucie Becker
 
 
námět:
Joachim Friedrich Bremer, Philipp Lothar Mayring
 
 
scénář:
Kurt Heuser
 
 
kamera:
Friedl Behn-Grund
 
 
hudba:
Peter Kreuder
 
 
kostýmy:
Reingard Voigt
 
 
střih:
Hans Heinrich
 
 
zvuk:
Oskar Haarbrandt
 
 
vedoucí produkce:
Gustav Rathje
 
 
výtvarník:
Emil Hasler
 
 
choreografie:
Fritz Böttger
 
 
zvláštní efekty:
Ernst Kunstmann (fotografické efekty)
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Alfred Arbeiter, Karl Buchholz, Otto Jahn
 
 
asistent režie:
Hans Müller
 
 
asistent kamery:
Franz von Klepacki
 
 
fotograf:
Richard Wesel
 
 
výprava:
Hans Minzloff, Arthur Schwarz, Erich Schweder
 
 
asistent produkce:
Eugen de Monti
 
 
vedoucí výroby:
Herbert Engelsing
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.