Cerven
ohodnotit

Jdi, žij a někým se staň

Va, vis et deviens

Další název:
Live and Become; Go, See, and Become; Live & Become ; Vai e vivrai
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
140 minut
„A vás jsem nesl jak na orlích křídlech a přivedl vás k sobě! Operace Mojžíš, která zachránila tisíce etiopských Židů.“

Obsah filmu Jdi, žij a někým se staň

 
Devítiletý černý Etiopan se jen díky zfalšované židovské identitě dostane z utečeneckého tábora v Súdánu, kde mu hrozí smrt vyhladověním. Jeho matka - křesťanka - ho propašuje do záchranného transportu etiopských Židů - Falašů - , které přijímá do azylu Izrael (operace Mojžíš v roce 1984). Pod novým jménem se Shlomo obtížně aklimatizuje v odlišném prostředí i v jiném náboženském řádu. Teskní po matce a odmítá přizpůsobit se kolektivu, s nímž je v neustálých konfliktech. Teprve adopce do harmonické rodiny ho zklidní, i když dál trpí komplexem z utajení pravého původu. Než Shlomo dospěje, projde při hledání skutečné - lidské - totožnosti...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Cash89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.1.2009
Tento nenápadný snímek na mě zapůsobil svým   krutým příběh...Jen málo filmů je svou   tematikou syrový a zároveň tak moc úchvatný   jako tento...Střed dvou kultur je nepatrně   natočen o to víc je to tam ale   vidět...Příběh devítiletého chlapce jak žil   svůj život a někým se stal, mě posadil na   zadek...Dějem se prolínají pohledy na měsíc,   hovory se vzdálenou matkou a stále ta krásná   hudba a ženský hlas...„Dědečku, věříš v   Boha?“ „Když mne bolí nohy...Když u nás   nebo jinde ve světě zuří válka...Nechovám se   k němu nejlíp...Volám ho, jen když něco   potřebuji...Nikdy se neptám, jak se ti   vede...Jen mu lhostejně brnknu...“Další a   podobné citlivé věty tam jsou poskromnu o to   mají ale větší váhu...Toto u nás dost   neznámé dílko nevidí černobíle a opravdu se   snaží citlivě nahlédnout do lidské duše -   pravda je to dost naivní a neuvěřitelné, ale i   tak moc skutečné...Je až neskutečné co semnou   dokázal film který je tak nekomerční a   neznámý až přechází zrak...Je to film po   kterém nebudete chtít koukat na   další...Všechny filmy v jeho stínu jen   blednou!!!
Mlapiska
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.5.2008
Poslední dobou už mám otázky toho, kdo je   černý, kdo bílý a kdo vlastně jaký, tak   akorát dost. Na tomto filmu mě však zaujalo   téma, na které jsem dosud nikde nenarazila a o   kterém jsem dosud nic nevěděla – operace   Mojžíš, v roce 1984 a masivní import   etiopských Židů do Izraele.
Film názorně   ukazuje to, že lidi jsou všude prostě stejní a   nabízí i mnoho jiných otázek, než je   rasismus, zejména pak to, jaké to je, žít jako   někdo, kdo vlastně vůbec nejste. Zajímavý   film, který se mi líbil zejména ve své první   půli.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Jdi, žij a někým se staň (2005)Jdi, žij a někým se staň (2005)
Reklama