5 Fingers (1952)

5 Fingers
58.8 %
 
 

Další název: Five Fingers; Der Fall Cicero

    Žánr: drama / film noir
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 108 min.
Špionážní film režiséra Josepha L. Mankiewicze, ve kterém hlavní roli špiona "Cicera" ztělesnil perfektně James Mason. Role patří k jeho nejlepším a vytvoření postavy cynického, drsného, ale zároveň i elegantního a vyrovnaného muže mu přinesla mnoho sympatií u britských diváků.

Elyas Bazna nebo Ulysses Diello pracoval za druhé světové jako dvojitý agent. Byl zaměstnancem britského vyslance v Turecku a kopíroval přísně tajné válečné dokumety, které přicházely na ambasádu. Dokumenty předával v letech 1943 - 1944 německému kancléři pro Turecko. Tím pádem ovlivnil události a válečné operace druhé světové války. Film je natočen na základě skutečných událostí, pro české diváky v podstatě neznámých.  Autor: curil

režie:
Joseph L. Mankiewicz
 
 
hraje:
James Mason (Ulysses Diello), Danielle Darrieux (hraběnka Anna Staviská), Michael Rennie (Colin Travers), Walter Hampden (sir Frederic), Oskar Karlweis (L.C. Moyzisch), Herbert Berghof (Richter), John Wengraf (Franz Von Papen), Ben Astar (Siebert), Hannelore Axman (sekretářka), Martin Garralaga (komorník), Stuart Hall (atašé), Lumsden Hare (poslanec), Richard Loo (vyslanec), Lester Matthews (tajemník), Frank McClure (poslanec), Alberto Morin (tajemník), Roger Plowden (Keith Macfadden)
 
 
scénář:
Michael Wilson, Joseph L. Mankiewicz
 
 
kamera:
Norbert Brodine
 
 
hudba:
Bernard Herrmann
 
 
střih:
James B. Clark
 
 
zvuk:
W.D. Flick, Roger Heman
 
 
mluví:
Diane Adrian (zpěvačka)
 
 
producent:
Otto Lang
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.