Alita: Bojový Anděl (2019)

Alita: Bojový Anděl (Alita: Battle Angel)
79.3 %
 
 

Alita: Battle Angel

Další název: Alita: Bojový anjel

    Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi / romantický / thriller
    Země: Spojené státy americké / Kanada / Argentina
    Premiéra v ČR: 14.2.2019        
    Délka: 122 min.
POZOR, SPOILER

Je rok 2563, tři sta let po Zániku. Z obřího města visícího ve vzduchu padá odpad přímo na skládku. Zde je starší muž, který tyto odpadky přebírá. Když najde kus těla, bere jej k sobě. Zde k němu něco přidá a hle, je zde mladá androidka. Nebo také kyborg.

Muž, který ji opravil, je doktor Dyson Ido. Má i pomocnici Gerhard. Androidka si nic nepamatuje. Proto ji Ido provede Železným městem a vysvětlí jí, co je potřeba. Pojmenuje ji jako Alitu. Také jí řekne nějaké informace o Salemu, což je ono město ve vzduchu. Alitu málem zašlápne jakýsi robot, na poslední chvíli ji pomůže mládenec jménem Hugo.

Za doktorem přichází jeho bývalá žena Chiren. V Alitě poznala tělo jejich dcery. Ta mezitím poznává hru motorball. Ačkoli ji nikdy nehrála, všem ukáže, jak se vyhrává.

Ve městě řádí vrah, který zabíjí ženy. Alita se domnívá, že je to Ido, proto jej sleduje. Ukáže se její omyl a dochází k souboji. Ido a Alita vítězí. Alita zahnala dokonce i Grewishka. Vyjde najevo, že Ido je lovec a že jeho dceru zabil jeden z jeho pacientů.

V laboratoři Chiren a její šéf, černoch Vector, řeší Grewishkovo poškození.

Alita navštíví arénu, kde se hraje motorball. Netuší, jaké zájmy zde má Vector. Ten chce vyrábět super šampiony a vydělávat na nich.

Hugo se živí okrádáním kyborgů a zrovna předal dalšího Vectrovi. Druhý den se rozhodne zavézt Anitu na místo, kde je vrak válečné lodi z Marsu. Ona se do něj vydá a najde tam něco jako skafandr. Ten přinese Idovi, takže vyjde najevo, že Alita byla voják zvaný Berseker. Proto je taková, jaká je. Doktor odmítá její přání - spojit ji s oním skafandrem, kterému říkají tělo. To Alitu naštve a jde se registrovat jako lovec. Načež s Hugem vrazí do baru, kde to „smrdí hřbitovem“. Když se tu řádně popere a z baru udělá kůlničku na dříví, přijde sem sám Grewishka. Při boji s ním si Alita opět vzpomene na další drobnosti ze svého života. Z boje jí zbude jen polovina těla, takže je doktor vlastně donucen jí dát to, co našla v lodi z Marsu. A ona mu pak předvede, co s tělem umí.

Hugo se až moc kamarádí s Vectorem a také začíná lákat Alitu aby začala hrát motorball. Ona souhlasí. Chce tak vydělat a za to se dostat do Salemu, kde se obyčejný smrtelník nemá naději ani podívat. Netuší, že Vector sezval celou spodinu a nabízí půl milionu kreditů za její smrt. A tak se, zatímco má Hugo velký problém a utíká o život před lovcem Zapanem, Alita stává účastnicí hry motorball. Jako nováček nepoznala, že není na dráze se závodníky, ale s celou skupinou spodiny placenou Vectorem. Varování přichází pozdě, hra běží. Do toho zavolá Hugo a prosí o pomoc. Alita opouští stadion uprostřed hry a přichází na místo, kde jsou Hugo a Zapan. Ten jí řekne, čím se její miláček živí, ona je zklamaná. Zapan Huga zapíchne a Alita jeho tělo odnáší. Setkává se s Chiren, ta jí navrhne pomoc. Alita přelstí Zapana a u Ida se dozví, kdo je pravý strůjce zla. Rozhodne se jej zničit, proto se ocitá u Vectora...  Autor: Pitryx

režie:
Robert Rodriguez
 
 
hraje:
Rosa Salazar (Alita), Eiza Gonzalez (Nyssiana), Ed Skrein (Zapan), Jennifer Connelly (Chiren), Mahershala Ali (Vector), Michelle Rodriguez (Gelda), Christoph Waltz (Dr. Dyson Ido), Jackie Earle Haley (Grewishka), Lana Condor (Koyomi), Marko Zaror (Ajakutty), Idara Victor (sestra Gerhardová), Sam Medina (Stinger), Jorge A. Jimenez (lovec válečník), Billy Blair (Cronie), Don Daro (Vectorův bodyguard), Tony LaThanh (Hunter Warrior 1), Gregg Berger (Deckman), David Sobolov (Centurion (hlas)), Garrett Warren (Barkeep), Darcell Smith (mladá dělnice v továrně), Neal Kodinsky (červený křídelník), Casper Van Dien (Amok), Rick Yune (mister Clive Lee), Derek Mears (Romo), Jeff Fahey (McTeague), Jorge Lendeborg (Tanji), Edward Norton (Nova), Jai Courtney (Jashugan), Perla Rodríguez (divačka), Vincent Fuentes (Ed), Keean Johnson (Hugo), Elle LaMont, Leonard Wu (Kinuba), Alex Livinalli (modrý křídelník), Gary Teague (muž hrající na ukulele), Racer Rodriguez (Claymore), Rosalind Branch-Muhammad (nakupující), Mike 'King Co' Brown (Bodyguard), Michael L Garcia Jr. (obyvatel Iron City), Josiah Missick (obyvatel Iron City), Dimitrius Pulido
 
 
scénář:
James Cameron, Laeta Kalogridis
 
 
hudba:
Junkie XL (jako Tom Holkenborg)
 
 
výprava-architekt:
Caylah Eddleblute, Steve Joyner
 
 
kostýmy:
Nina Proctor
 
 
dabing:
Kateřina Lojdová (Chiren), Hana Ševčíková (Nyssiana), Anna Brousková (Alita), Ondřej Kavan (Vector), Martina Šťastná (Gerhard), Václav Knop (Dr. Ido), Jiří Krejčí (Zapan), Karel Heřmánek ml. (Hugo), Martin Hruška (Kinuba), Rudolf Kubík (Romo), Lucie Kušnírová (Koyomi), Jiří Schwarz (Grewishka), Libor Terš (komentátor), Kristina Svarinská (Alita (SK)), Petr Pospíchal, Pavel Dytrt, Michal Gulyáš, Ivo Hrbáč, Zdeněk Maryška, Martin Draxler
 
 
vizuální efekty:
Shaun Friedberg 'Pyrokinesis', Mark Edward Allen, Brian Adler, Terrence Bergeron, Shamus Baker, Laura Barbera
 
 
výprava:
James Clyne
 
 
výkonný producent:
David Valdes
 
 
producent:
Robert Rodriguez, James Cameron, Jon Landau, David Valdes, David Womack
 
 
kaskadér:
Taylor Towery, Solomon Brende
 
 
režie českého znění:
Petr Pospíchal (Barrandov Studio, 2018)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.