Alžběta Anglická (1996) [TV divadelní představení]

Obrázek není k dispozici.
70 %
 
 
    Žánr: drama / historický
    Země: Česká republika
    Délka: 134 min.
„Zdena Herfortová v romantickém dramatu o jedné z největších anglických královen. Záznam představení Městského divadla v Brně.“
Historické drama Alžběta Anglická je nejslavnější dílo spisovatele Ferdinanda Brucknera (1891-1958), které napsal v roce 1930 a od té doby bylo přeloženo do více než dvaceti jazyků. Alžběta Anglická je drama královny, která musí zapřít své ženství - chce-li vládnout, napsal autor o svém dramatu.

Strhující příběh vášnivé lásky stárnoucí královny Alžběty k mladému hraběti Essexovi se odehrává na přelomu šestnáctého století a významnou roli v tomto dramatu hraje mocenské soupeření Alžběty a španělského krále Filipa II. Nejde však jenom o boj dvou tehdejších velmocí - Anglie a Španělska, ale především je to příběh královny, která je vedena touhou zanechat po sobě Anglii mocnou, bohatou a spořádanou.

Postavu originální a svérázné královny vytvořila v Městském divadle v Brně Zdena Herfortová, která za mimořádný umělecký výkon v titulní roli obdržela v roce 1996 cenu Thálie.

režie:
Zdeněk Černín (divadelní režie), Rudolf Tesáček (televizní režie)
 
 
hraje:
Zdena Herfortová (Alžběta Anglická), Rudolf Krátký (Cecil), Petr Gazdík (Essex), Jiří Dvořák (Bacon), Tomáš Sagher (Northumberland), Roman Vojtek (Southampton), Milan Němec (Mountjoy), Josef Jurásek (Walsingham), Zdeněk Bureš (Coke), Karel Mišurec (Gresham), Igor Ondříček (Plantagenet), Karel Adam (Suffolk), Olga Hegerová (Lady Anne), Alena Antalová (Lady Mary), Michal Nevěčný (hospodský / námořník), Karel Bartoň (Filip Španělský), Jana Musilová (Isabela), Jan Kučera (Espinosa), Pavel Kunert (páter Mariana), Zdeněk Junák (kardinál), Petra Jungmanová (role neuvedena), Petra Kroupová (role neuvedena), Sylva Říhová (role neuvedena), Martina Spišiaková (role neuvedena), Jaroslav Záděra (role neuvedena), Ivo Zemek (role neuvedena), Ivo Müller (role neuvedena), David Dimitrov (role neuvedena), Jan Hudec (role neuvedena), Ladislav K.J. Novák (role neuvedena), František Lešovský (role neuvedena)
 
 
námět:
Ferdinand Bruckner
 
 
kamera:
Honza Štangl
 
 
hudba:
Miloš Štědroň
 
 
střih:
Jaroslav Rásocha
 
 
zvuk:
Lubor Hochmann
 
 
II. kamera:
František Hostaša, Jiří Kovář, Václav Myslivec, Radomír Řezáč, Josef Víšek
 
 
dramaturgie:
Tomáš Steiner (divadelní dramaturgie), Dana Špirková (televizní dramaturgie)
 
 
asistent režie:
Dagmar Štěpánková
 
 
výprava:
Jan Dušek
 
 
osvětlovač:
Oldřich Gardáš, Ladislav Socha
 
 
překlad:
Ludvík Kundera
 
 
asistent produkce:
Pavel Jurášek
 
 
vedoucí výroby:
Darina Levová
 
 
asistent zvuku:
Radomír Geyer, Vladimír Ježek, Milan Klíma, Roman Pavlík
 
 
vedoucí přenosového vozu:
Jozef Adamkovič (přenosový vůz BO 8), Jaroslav Kovář (přenosový vůz BO 7), Jan Vachala (přenosový vůz BO 6)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.