Angel (2006)

Angel
65.1 %
 
 
    Žánr: historický / melodrama / adaptace
    Země: Velká Británie / Francie / Belgie
    Premiéra v ČR: 26.7.2007        
    Délka: 137 min.
„Je možné dosáhnout v životě stejné dokonalosti jako v románu? Krásná a naivní spisovatelka Angel žije vysněný život svých hrdinek. François Ozon natočil výpravné historické drama, kde nechybí hluboké city a ostrý sarkasmus.“
Francouzský filmař François Ozon získal příznivce zejména díky zajímavým psychologickým snímkům, v nichž akcentoval ožehavá témata (sexualitu, homosexualitu, intimní rodinné vztahy apod.). Po žánrové odbočce v úspěšné adaptaci divadelní hry 8 žen provedl další "úkrok stranou" a natočil velmi britský přepis románu Angel (1957) spisovatelky Elizabeth Taylorové (1912-1975). Ta se inspirovala dílem kdysi oblíbené a dnes už zcela zapomenuté autorky ženského čtiva Marie Corelliové (1855-1924) a stvořila sarkastický a zesměšňující portrét bizarní osobnosti. - Hrdinkou je Angel Deverellová, která je od mládí posedlá psaním a která ve svých příbězích zachycuje sladkobolné osudy smyšlených postav. Dívka sice nemá žádné ponětí o literatuře ani o životě, ale kupodivu uspěje a její díla se velmi dobře prodávají. Zbohatne a koupí si venkovské sídlo, po němž od dětství toužila. Přijme jako osobní sekretářku obdivovatelku Noru a zamiluje se do jejího bratra, rozervaného malíře Esmého. Její láska je však nešťastná, což si žena, prožívající svůj skutečný život stejně jako hrdinové z jejích románů (tedy vlastně mimo realitu) odmítá připustit. Kromě nevšední píle projevuje i obchodního ducha, avšak v mezilidských vztazích je naivní a nezkušená. Vpřed ji ženou ctižádost a vypjatý egocentrismus. Ozon, který se podílel i na scénáři, tvrdí, že oproti předloze protagonistku "zlidštil"; ta si však i v jeho verzi jen stěží může získat divácké sympatie. Režisér se pokusil o zvláštní hru: jednak chtěl ve výpravném kostýmním vyprávění s nadsázkou zobrazit svět červené knihovny a jednak se chtěl přiblížit i době vzniku předlohy, proto využil filmařské postupy, používané v mainstreamové kinematografii té doby (včetně nápodoby hudební složky nebo okaté zadní projekce). Téma jej ovšem pohltilo a zcizovací efekt se nedostavil. Namísto patřičného odstupu uvízl nakonec v melodramatu. Běžný divák přijme film jako barvitou historickou podívanou, ale Ozonovi ctitelé budou zklamáni. – Režisér se zabýval postavou ženy-spisovatelky i v psychologickém snímku s kriminální zápletkou Bazén (2002, FP 12/2003). – Nezaměňujte film Angel s titulem Luca Bessona Angel-A (2005, FP 8/2006).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/8

režie:
François Ozon
 
 
hraje:
Romola Garai (Angel Deverellová), Sam Neill (Theo Gilbright), Lucy Russell (Nora Howe-Nevinsonová), Michael Fassbender (Esmé Howe-Nevinson), Charlotte Rampling (Hermione Gilbrightová), Jacqueline Tong (matka), Janine Duvitská (teta Lottie), Christopher Benjamin (lord Norley), Tom Georgeson (Marwell), Alison Pargeter (Edwina), Una Stubbs (učitelka), Jemma Powell (Angelika), Simon Woods (novinář), Seymour Matthews (lékař), Scott Thompson Baker (herec)
 
 
námět:
Elizabeth Taylor (stejnojmenný román z roku 2007)
 
 
scénář:
François Ozon, Martin Crimp
 
 
kamera:
Denis Lenoir
 
 
hudba:
Philippe Rombi
 
 
kostýmy:
Pascaline Chavanne
 
 
střih:
Muriel Breton
 
 
zvuk:
Pierre Mertens, Benoit Hillebrant, Dean Humphries
 
 
produkce:
Olivier Delbosc, Marc Missonnier
 
 
titulky-česká verze:
Jarka Vrbová
 
 
výtvarník:
Gilbert Pignol (Esmého obrazy)
 
 
koproducent:
Christopher Granier-Deferre, Geneviève Lemal, Alexandre Lippens
 
 
vizuální efekty:
Daniel Trujillo (supervize)
 
 
masky:
Gill Robillard, Marese Langan
 
 
výprava:
Katia Wyszkop
 
 
výkonný producent:
Tanya Seghatchian
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.