Jablko nepadá daleko od stromu (1980) [TV epizoda]

Jablko nepadá daleko od stromu
58 %
 
 

Další název: Bakaláři 1980: Jablko nepadá daleko od stromu; Facka; Tetinka; Kaktus

    Žánr: komedie / povídkový / příběh
    Země: Československo
„Cyklus malých příběhů ze života podle námětů televizních diváků, tentokrát v příbězích Facka, Tetinka a Kaktus.“
Jako vždy se ve třech povídkách vracíme k tématu Bakaláři, tentokrát – Jablko nepadá daleko od stromu.

V první povídce Facka si žáci Švenda a Hrubeš dělají různé naschvály, a to se jejich pánům otcům nelíbí. Začnou býti na sebe sobečtí, každý věří jenom svému synovi, a že pravda je jenom na jejich straně. Kluci se spřátelí hned, ale táty od rodin zchladí až stokorunová pokuta.

Druhý příběh Tetinka. Paní Smolková má dceru, která je na kluky, jsou prázdniny, proto si pozve na pár týdnů neteř, která by trochu dohlídla na holku. Ale je to těžké, babky sousedky na vesnici vidí všechno, přicházejí stížnosti a maminka dává zákazy. Dcera se místo uklízení hrabe ve starých dopisech, které dostávala za mlada mamka a přijde i na lístek, kdy si Olda dává na večer rande. Maminka se pohrouží do starých psaníček a neteři, která chce odjet poví: „Ty odjíždíš, ale já také potřebuji, aby mě někdo pohlídal“.

Příběh Kaktus. Blíží se konec války, jsou z dálky slyšet střely z kulometů, přelétávají letadla, Karel Krátký se celý život věnuje kaktusům. Jeho syn se s kamarády pustí do zatírání německých nápisů, neboť doma o nic nejde a je tu nuda. Jenže pan Krátký pod kaktusy skrývá zbraně a co je ještě horší, dva fašisti si přišli do skleníku udělat kulometné hnízdo. Padne pár ran, fašisté dostali do kožichu, ale i pan Krátký umírá pár dní před koncem války. Syn, který měl odpor ke kaktusům, se jim věnuje nadále a s láskou...  Autor: jarda53

režie:
Jiří Vanýsek
 
 
hraje:
Stanislav Zindulka (povídka Facka – řidič sanitky Švenda st.), Tomáš Herfort (povídka Facka – Švenda ml.), Oldřich Navrátil (povídka Facka – Hrubeš st.), Tomáš Hájek (povídka Facka – Hrubeš ml.), Ladislav Lakomý (povídka Facka – učitel matematiky), Jiří Dušek (povídka Facka – lékař), Blažena Rýznarová (povídka Facka – role neurčena), Jiřina Prokšová-Tomková (povídka Facka – role neurčena), Milan Holubář (povídka Facka – role neurčena), Miroslav Výlet (povídka Facka – role neurčena), Stanislav Fišer (povídka Facka – role neurčena), Karel Mišurec (povídka Facka – role neurčena), Jiří Jurka (povídka Facka – role neurčena), Jiří Dvořák (povídka Facka – role neurčena), Laďka Kozderková (povídka Tetinka – Smolková), Michaela Dudová (povídka Tetinka – Jarmila), Soňa Ondroušková (povídka Tetinka – Iva), Petr Maláč (role neurčena (v příběhu Tetinka)), Roman Nevěčný (role neurčena (v příběhu Tetinka)), Jiří Kováč (role neurčena (v příběhu Tetinka)), Zdeněk Hrabal (role neurčena (v příběhu Tetinka)), Karel Riegel (role neurčena (v příběhu Tetinka)), Pavla Severinová (drbna (v příběhu Tetinka)), Marie Beránková (drbna (v příběhu Tetinka)), Zdeněk Řehoř (Karel Krátký (v příběhu Kaktus)), Aleš Zbořil (Jirka Jelínek (v příběhu Kaktus)), Helena Trýbová (Krátká (v příběhu Kaktus)), Daniel Junas (Krátký, ml. (v příběhu Kaktus)), Bohumil Slezáček (kamarád (v příběhu Kaktus)), Otakar Vážanský (prodavač (v příběhu Kaktus)), Daniel Dítě (SS (v příběhu Kaktus)), Luděk Randár (role neurčena (v příběhu Kaktus)), Ladislav Běhůnek (role neurčena (v příběhu Kaktus))
 
 
scénář:
Jiří Vanýsek
 
 
kamera:
Václav Myslivec
 
 
hudba:
Jiří Bulis
 
 
výprava-architekt:
Jaroslav Přeták (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Alois Vobejda (výtvarník kostýmů), Marie Altrichterová
 
 
střih:
Alena Hachlová, Lubomír Wachtl
 
 
zvuk:
Radomír Kos
 
 
mluví:
Karel Janský (komentář), Zdena Herfortová (komentář), Josef Husník (komentář)
 
 
II. kamera:
Lubomír Kubáč, Dalimil Řehák, Pavel Šindelář
 
 
animace:
Dušan Ždímal (kresby)
 
 
masky:
Květoslava Zavřelová
 
 
asistent režie:
Gabriela Babičová
 
 
pomocná režie:
Marie Barušová
 
 
účinkuje:
Jan Mervart (průvodce pořadem)
 
 
vedoucí výroby:
Magda Bočková (vedoucí výrobního štábu)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.