Ball of Fire (1941)

Ball of Fire
62.5 %
 
 

Další název: Boule de feu; Kulový blesk; Gangsterská nevěsta

    Žánr: komedie / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 111 min.
„Skupina profesorů-lexikografů a krásná zpěvačka-snoubenka ganstera v komedii nominované na čtyři Oscary“
Mladá žena z podsvětí (Barbara Stanwycková) se ocitne v choulostivé situaci a musí se někam skrýt před policií. Jako bezpečný úkryt si zvolí místo, kdy bydlí a pracuje společenství sedmi vědátorů - profesorů. Neobvyklá konfrontace vědců s jinou, pro ně neznámou skutečností tvoří zápletku, která vyústí ve svatbu a počátek nového života bývalé gangsterské nevěsty.

Důvodem neovyklého úspěchu této kriminální komedie je vzácné setkání špičkových profesionálů. Howard Hawks zručně převádí na filmové plátno duchaplný, vtipný a originální scénář Billiho Wildera, kameraman Gregg Toland se postaral o vysokou kvalitu obrazu a Gary Cooper s Brabarou Stanwyckovou byli zárukou kvality hereckého obsazení. Výsledkem je lehký, rozmarný film. Smysl pro humor, který nikomu ve filmu nechybí, je všudypřítomný a nakažlivý i pro publikum. Film Ball of Fire se v USA stal opravdovým hitem. Po druhé světové válce se film dostal do Evropy a i zde slavil nemalý úspěch.  Autor: curil

režie:
Howard Hawks
 
 
hraje:
Gary Cooper (profesor Bertram Potts), Barbara Stanwyck (Sugarpuss O'Shea), Oskar Homolka (profesor Gurkakoff), Henry Travers (profesor Jerome), S.Z. Sakall (profesor Magenbruch), Tully Marshall (profesor Robinson), Leonid Kinskey (profesor Quintana), Richard Haydn (profesor Oddly), Aubrey Mather (profesor Peagram), Allen Jenkins (popelář), Dana Andrews (Joe Lilac), Dan Duryea (Duke Pastrami), Kathleen Howard (slečna Braggová), Mary Field (slečna Tottenová), Charles Lane (Larsen), Charles Arnt (McNeary), Aldrich Bowker (smírčí soudce), Addison Richards (okresní prokurátor)
 
 
námět:
Billy Wilder, Thomas Monroe
 
 
scénář:
Charles Brackett, Billy Wilder
 
 
kamera:
Gregg Toland
 
 
hudba:
Alfred Newman
 
 
kostýmy:
Edith Head
 
 
střih:
Daniel Mandell
 
 
zvuk:
Thomas T. Moulton
 
 
asistent režie:
William Tummel
 
 
výprava:
Perry Ferguson
 
 
producent:
Samuel Goldwyn
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.