Bezbožná dívka (1929)

Bezbožná dívka (The Godless Girl)

The Godless Girl

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 113 min.
Ve své době nepříliš populární drama slavného režiséra Cecila B. de Milla „Bezbožná dívka“ líčí příběh mladičkého ateistického děvčete, které se zamiluje do vedoucího představitele křesťanské mládežnické organizace. Náboženské předsudky jsou potlačeny vzájemnou láskou obou mladých lidí, nicméně prohřešení se proti morálce je trestáno internací ve výchovném zařízení.

Ve Spojených státech nedosáhl velké obliby, daleko úspěšnější byl např. v tehdejším Sovětském svazu či Německu. Není bez zajímavosti, že snímek byl původně natočen jako němý, s mezititulky. Němá verze byla představena publiku v srpnu 1928. Režisér Cecile B. de Mille však podlehl tlaku a žádosti diváků o zvukovou verzi, neboť byť byl zvuk v té době ještě tzv. „v plenkách“, jeho obliba u diváků stoupala ohromnou rychlostí. Tudíž i snímku „Bezbožná dívka“ se dostalo zvukové verze, která měla premiéru 31. března roku 1929.

Hlavní roli vytvořila americká herečka Lina Basquette (1907 – 1994), která před kamerou debutovala roku 1916 a od roku 1943 se stáhla do ústraní mimo světla reflektorů, aby se pak před ně na sklonku svého života vrátila ještě jednou a sice r. 1991, kdy hrála ve filmu „Paradise Park“.  Autor: Hortensie

režie:
Cecil B. DeMille (.)
 
 
hraje:
Lina Basquette (Judy Craigová), Marie Prevost (Mame), Tom Keene (Bob Hathaway), Noah Beery (Brute), Eddie Quillan (Samuel Bozo Johnson), Mary Jane Irving (oběť), Clarence Burton (vězeňská stráž), Richard Alexander (vězeňská stráž), Mary Foy (dozorkyně), Kate Price (dozorkyně), Hedwiga Reicher (dozorkyně), Julia Faye (vězeňkyně), Vivien Bay (Vivien)
 
 
námět:
Jeanie Macpherson (.)
 
 
scénář:
Jeanie Macpherson (.), Beulah Marie Dix (titulky)
 
 
kamera:
J. Peverell Marley (.)
 
 
hudba:
Hugo Riesenfeld (.)
 
 
kostýmy:
Adrian (.)
 
 
střih:
Anne Bauchens (.)
 
 
výprava:
Mitchell Leisen (.)
 
 
producent:
Cecil B. DeMille (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.