Biblické příběhy: Šalamoun (1997) [TV film]

Biblické příběhy: Šalamoun (Solomon)
75 %
 
 

Solomon

Další název: Bible - Šalamoun; Die Bibel - Salomon; Salomone

    Žánr: drama / historický / biblický
    Země: Itálie / Česká republika / Spolková republika Německo / Spojené státy americké
    Délka: 180 min., 85+86 minut
„Ben Cross jako král Šalamoun, který vystavěl Bohu nádherný chrám a z Jeruzaléma učinil nejnavštěvovanější město své doby.“
Filmová epopej, která velmi populárním způsobem přibližuje divákovi nádherné a barvité příběhy z Bible, pokračuje životním osudem moudrého krále Šalamouna, syna Davidova, který dovedl Izraelské k vrcholu prosperity a k velkému věhlasu. Příběh se otvírá ve chvíli, kdy oba Davidovi synové, starší Adoniáš i mladší Šalamoun, chtějí usednout na trůn. Vzájemný vztah ambiciózního Adoniáše a moudrého Šalamouna prochází řadou dramatických peripetií.Tvůrci kladou důraz na zprostředkování mravního poselství uspěchanému člověku dneška a na takřka pietní rekonstrukci dobových reálií.

Dokončení příběhu krále Šalamouna v druhé části výpravného filmu. Moudrost krále Šalamouna se projevila, když soudil dvě ženy, které obě tvrdily, že jsou matkou jednoho dítěte. Šalamoun nařídil, aby dítě bylo rozseknuto. Tak Šalamoun poznal skutečnou matku - ta se raději svého nároku vzdala, než aby nechala dítě utratit. Šalamounova moudrost se však postupně mění v melancholii, opouštějí ho síly. Nádherné království, které vybudoval, se rozpadá. Jeden z nejdůležitějších úkolů, který dostal Šalamoun od svého otce, krále Davida, bylo postavit chrám, v němž by byla důstojně uložena Boží schrána. Šalamoun dosáhl všeho, co si předsevzal, ale opustil Boha.

režie:
Roger Young
 
 
hraje:
Ben Cross (Šalamoun), Anouk Aimée (Bat-šeba), Vivica A. Fox (královna ze Sáby), Max von Sydow (král David), Maria Grazia Cucinotta (Abíšág), Umberto Orsini (Nátan), Stefania Rocca (Hannah), Richard Dillane (Jarobeám), Marta Zoffoli (Basemah), Ivan Kaye (Adoniáš), G.W. Bailey (Azarel), Dexter Fletcher (Rehoboam), Roger Hammond (Zadok), Michael Culkin (Hiram z Naphtali), Pete Lee-Wilson (Ahlijah), Thom Hoffman (generál Brealah), Vadim Glowna (král Hiram), Mohamed Bensouda (Barman), David Suchet (Joáb), Mohamed Majd (Hanani), Rachid el Ouali (voják (jako Rachid el Wali))
 
 
scénář:
Bradley T. Winter
 
 
kamera:
Raffaele Mertes
 
 
hudba:
Ennio Morricone, Patrick Williams
 
 
střih:
Benjamin A. Weissman
 
 
fotograf:
Sergio Strizzi
 
 
casting:
Cornelia von Braun
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.