Bílý balónek (1995)

Bílý balónek (Badkonake sefid)
70 %
 
 

Badkonake sefid

Další název: The White Balloon

    Žánr: drama
    Země: Írán
    Délka: 81 min.
„Zlatou kamerou z Cannes oceněná íránská alegorie ze světa dospělých vnímaného očima devítileté holčičky, jež ztratila peníze na zlatou rybku a nyní potřebuje pomoc při jejich hledání.“
Rok 1995 znamenal pro dnes již renomovaného a na evropských festivalech mnohokrát oceněného íránského režiséra Jafara Panahiho zásadní kariérní průlom. Jeho snímek Bílý balónek, i díky scénáři v linii íránské nové vlny od Abbase Kiarostamiho, se totiž stal velkým hitem na festivalu v Cannes, kde také získal Zlatou kameru a především pak přístup do celého světa, který si doslova podmanil.
Příběh sedmileté teheránské holčičky Razieh, která si jde na Nový rok koupit zlatou rybku, íránský symbol života, ale peníze nakonec ztratí a díky tomu prožije hned několik nečekaných a v jejích očích neuvěřitelných životních setkání, nakonec získal Cenu newyorských kritiků a stejně tak ocenění na filmových festivalech v Tokyu, v Sao Paulu a v kanadském Sudbury. A v roce 2001 jsme tuto podivuhodnou poetickou alegorii, zobrazující současný Írán a svět dospělých vůbec očima dítěte, mohli zhlédnout i v Karlových Varech.

režie:
Jafar Panahi
 
 
hraje:
Aida Mohammadkhani (Razieh), Mohsen Kafili (Ali), Fereshteh Sadre Orafaiy (matka), Anna Borkowska (starší dáma), Mohammad Shahani (voják), Mohammed Bakhtiar (krejčí), Aliasghar Smadi (prodavač balónků), Hamidreza Tahery (Reza), Asghar Barzegar (vedoucí obchodu se zvířátky), Hasan Neamatolahi (vyvolávač hadů), Bosnali Bahary (vyvolávač hadů), Mohammadreza Baryar (zákazník krejčího), Shaker Hayely (krejčího asistent), Homayoon Rokani (pouliční zpěvačka), Hosain Kazemy (majitel obchodu)
 
 
námět:
Jafar Panahi, Parviz Shahbazi
 
 
scénář:
Abbás Kiárostami
 
 
kamera:
Farzad Jadat
 
 
střih:
Jafar Panahi
 
 
asistent režie:
Parviz Shahbazi
 
 
producent:
Kurosh Mazkouri
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.