Bridgend (2015)

Bridgend
56.7 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Dánsko
    Délka: 105 min.
Smrt panen potkává severskou krimi. Žánrově provokativně nejednoznačný celovečerní hraný debut Bridgend spojuje na pohyblivém půdorysu filmu o dospívání mysticismus s nábojem procedurálních televizních sérií. Předmět „vyšetřování“ je přitom nečekaně unikavý – jako záhadná energie definující „mládí“.

Série záhadných sebevražd ve městě Bridgend, které možná mají jen jeden důvod. A možná je to důvod, který dospělí nechtějí slyšet. Je ale také možné, že žádný neexistuje. Jeppe Rønde, debutující v oblasti hraného filmu, se pouští s odvahou ignorovat žánrové hranice a se suverenitou podloženou jasnou formální vizí, příznačnou pro současné dánské tvůrce, hluboko do záhadných reálných lesů, v nichž rodiče nacházejí oběšené děti. Podobný osud hrozí i Sáře. Spořádaná dívka se zamiluje do člena „sebevražedného gangu“, který její otec vyšetřuje. Prostřednictvím Sáry a jejího proměňujícího se vnímání buduje Rønde za asistence dynamické kamery tísnivý portrét dospívání a střetu protichůdných sil mládí a stáří. Film na sebe zpočátku bere mimikry „dánské krimi“, vystavěné kolem vyšetřování případu, postupně ale mutuje v mystické drama o nadčasovosti mezigeneračního střetu a o záhadné energii, již představuje teenager v extrémních polohách – entuziasmu i sebedestrukci.
Jindřiška Bláhová
MFF Karlovy Vary 2015

režie:
Jeppe Rønde
 
 
hraje:
Hannah Murray (Sara), Steven Waddington (Dave), Josh O'Connor (Jamie), Adrian Rawlins (vikář), Patricia Potter (Rachel), Aled Thomas (Danny), Elinor Crawley (Laurel), Scott Arthur (Thomas), Jamie Burch (Angus), Mark Charles Williams (dvojče), Adam Byard (dvojče), Natasha Denby (Cindy), Leona Vaughan (Grace)
 
 
scénář:
Jeppe Rønde, Torben Bech, Peter Asmussen
 
 
kamera:
Magnus Nordenhof Jønck
 
 
hudba:
Mondkopf
 
 
střih:
Olivier Bugge Coutté
 
 
zvuk:
Mikkel Groos, Malcolm Davies
 
 
výtvarník:
Lasse Strøm
 
 
producent:
Michel Schønnemann, Malene Blenkov
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.