Čas opilých koní (2000)

Čas opilých koní (Zamani barayé masti asbha)
83.8 %
 
 

Zamani barayé masti asbha

Další název: زمانی برای مستی اسب‌ها; Temps pour l'ivresse des chevaux

    Žánr: drama
    Země: Írán
    Délka: 75 min.
Pro záchranu nemocného bratra musejí sourozenci překonat nehostinnou horskou oblast, kde i tažná zvířata dostávají alkohol, aby přežila.
Celovečerní debut Bahmana Ghobadiho, režiséra oceňovaného filmu Želvy mohou létat (2004), vychází z jeho krátkometrážního dokumentu Žít v mlze (1999), který získal několik cen na mezinárodních festivalech. Název dokumentárně stylizovaného snímku poukazuje na bizarní reálii týkající se života na hranicích Íránu a Iráku. V hraničních horských oblastech Íránu je počasí natolik nehostinné, že i tažná zvířata dostávají alkohol, aby vůbec fungovala. Režisér do daného prostředí zasadil realitou inspirovaný příběh o těžkých životech dětí z kurdské rodiny. Po smrti rodičů přechází starost o mladší sourozence na dvanáctiletého chlapce. Jeho tělesně postižený bratr potřebuje operaci, kterou ale mohou provést pouze v sousedním Iráku. Tak se děti vydávají na tvrdou pouť přes hory. Sugestivní snímek o rodinné pospolitosti navzdory krušným podmínkám získal dvě ceny v Cannes. Natáčelo se v reálném prostředí a hlavní i vedlejší postavy příběhu ztvárnili neherci.
Česká televize

režie:
Bahman Ghobadi
 
 
hraje:
Ayoub Ahmadi (Ajub (Ayoub)), Rojin Younessi (Rožín (Rojin)), Amaneh Ekhtiardini (Ameneh), Madi Ekhtiardini (Mahdí (Madi)), Nezhad Ekhtiardini (Nezhad), Karim Ekhtiardini, Rahman Salehi
 
 
scénář:
Bahman Ghobadi
 
 
kamera:
Saed Nikzat
 
 
hudba:
Hossein Alizadeh
 
 
střih:
Samad Tavazoee
 
 
zvuk:
Mehdi Darabi, Mortesza Dehnavi
 
 
asistent režie:
Kaveh Moeinfar
 
 
producent:
Bahman Ghobadi
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.