Čepobití na Rýnu (1930)

Čepobití na Rýnu (Zapfenstreich am Rhein)

Zapfenstreich am Rhein

Další název: Tattoo on the Rhine

    Žánr: zpěvohra / komedie
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 92 min.
„Německá zvuková taškařice s českým překladem. B. Stüwe, Sigi Arno, L. Susa, Marie Solwegová.“
"Čepobití na Rýnu" - no, s jistou dávkou řekněme že shovívavosti, se o tomto filmu dalo říci, že se jednalo o veselou, dovádivou německou operetu s trošku starým námětem a ještě staršími a otřepanějšími vložkami, podobným sériovým obrázkům z tehdy již antikvariátního "Fliegende Blätter", který rozesmával své čtenáře někdy kolem roku 1890.

Jenže od té historie uplynulo již čtyřicet roků, ale humor zůstal stejný. Teď něco o příběhu samém: Silně zadlužený hrabě Rastenfeld měl se proti své vůli i proti přání své milenky oženit s dcerkou bohatého vinaře. Vtipným tahem uvede se všechno do pořádku k potěšení a štěstí všech i Rastenfeldovy předurčené snoubenky, jejíž srdce bylo také určeno jinému. Co se týká hereckého obsazení, pak to bylo dobré. V "Čepobití na Rýnu" zásluhou Hanse Junkermanna, Ernö Verebese, Marie Solvegové (Matray) a jiných po filmu rozsetých drobných úlohách, zpestřujících děj a činících jej ještě naivnějších, než musel ve skutečnosti být.

Oba hlavní představitelé Charlotte Susa a Hans Stüwe nebyli zcela na místě. Filmově zdařilý byl záběr Siga Arna, komicky pochodujícího s psíkem a papouščí klecí do vojenských kasáren. Ostatní, zvlášť zpěvné scény, utrpěly základními chybami režie i natáčení, stejně jako dodatečně přimontovaným zpěvem. Ale konec konců, hlavní věcí bylo přece jenom obecenstvo, a to se dobře bavilo přes všechny nedostatky této operety. A umělecká stránka? Proč se měli nad touto otázkou pozastavovat provozovatelé biografů, když jim i takto odlehčené dílko zaplnilo i v letních dnech sál.  Autor: Asmodej

režie:
Jaap Speyer
 
 
hraje:
Charlotte Susa (Daisy Corinna, pěvkyně), Hans Stüwe (Oskar, hrabě z Rastenfeldu), Hermann Böttcher (generál von Rastenfeld, Oskarův strýc), Ferry Sikla (Kemp, majitel vinice), Josefine Dora (paní Kempová), Maria Matray (Dina, Kempova dcera), Ernö Verebes (Max Hoffmann, kapelník), Wolfgang Zilzer ( Karl), Camilla von Hollay (Karoline, Oscarova pomocnice v domácnosti), Julia Serda (paní plukovníková), Hans Junkermann (plukovník), Paul Westermeier (Fritz Böttcher, poddůstojník), Else Reval (Maly, kuchařka), Sig Arno (Alfred Lewinsky, kouzelník), Lieselotte Jacobi (Resi, komorná u Kempových), Bruno Steinwald (generálův pobočník), Siegfried Berisch (věřitel), Karl Harbacher (věřitel), Fritz Richard (věřitel)
 
 
scénář:
Alexander Alexander, Josef Mayen
 
 
kamera:
Friedl Behn-Grund, Franz Planer
 
 
hudba:
William A. Rollins, Harry Waldau, Walter Sieber
 
 
kostýmy:
Peter A. Becker, Joseph Max Jacobi
 
 
zvuk:
Richard Masseck
 
 
výtvarník:
Walter Reimann
 
 
text písně:
Robert Gilbert, Joe Max
 
 
choreografie:
Heinz Lingen
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Rolf Baum
 
 
odborný poradce:
Freiherr von Grote
 
 
fotograf:
Fritz Vopel-Sandau
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.