Chlapci (1962)

Obrázek není k dispozici.

Pojat

    Žánr: válečný / drama
    Země: Finsko
    Délka: 106 min.
Režijní prvotina Mikka Niskanena natočená podle předlohy spisovatele Paava Rintaly z roku 1958 mapuje tzv. pokračovací válku ve Finsku z pohledu party kluků z Oulu. Úvodní obdiv k válečným hrdinům se prostřednictvím chlapecké podnikavosti, zvídavosti a touhy po dobrodružství proměňuje ve ztrátu životních iluzí.
Spisovatel Paavo Rintala (1930-1999) vyrůstal od svých jedenácti let v Raksile, ve stejné části Oulu, ve které své lumpárny provádí i pětice hrdinů jeho autobiograficky laděného románu Chlapci (1958). Mikko Niskanen se jako herec a začínající filmový režisér pro knihu nadchl během svých studií na moskevském VGIK (1958-1960). Všechny románové zápletky ale ve scénáři nevyužil, jejich sled pozměnil a konec upravil. Romanopisec pomohl s výběrem lokací a režisér objevil pro deset chlapeckých rolí talenty, mezi které patřil mimo jiné i herec, komik a hudebník Vesa-Matti Loiri.
V létě roku 1941 přiveze vlak do Oulu německé vojáky. Jake, Immu, Pate, Matti a Urkki ostražitě sledují jejich pochod městem i večerní procházky s místními ženami. Jakmile se klukům naskytne příležitost, prodávají Němcům projíždějícím ve vlacích pivo, svádějí bitky s výrostky ze sousední čtvrti a vymýšlejí, jak se stát hrdiny. Jejich nápadité hry provokují, děsí i baví, zatímco válka zasahuje do rodiny každého z nich.
Nehodnotící režijní přístup, působivé výkony neherců v chlapeckých rolích a hudební motivy, v nichž se ozývají známé válečné melodie, podtrhují autentické vyznění Niskanenova snímku. V roce 1992 filmový kritik Tapani Maskula film Chlapci v deníku Turun Sanomat dokonce označil za „nejprofesionálnější debut, který se kdy ve Finsku na filmovém plátně objevil".
Traumatická válečná zkušenost je námětem i následujících Niskanenových filmů Sissit (Partyzáni, 1963) a Hopeaa rajan takaa (Stříbro za hranicemi, 1963), které rovněž vycházejí z literárních předloh. Svojí poetikou Niskanen ovlivnil tvůrce identifikující se s estetikou nové vlny a jeho filmy dostávaly přízviska „kultovní" či „přelomové". Kromě neotřelých filmových námětů soustavně pracoval na vizuálně i tematicky ambiciózních televizních produkcích Elokuva jalostavasta rakkaudesta (Film o zušlechťující lásce, 1967) či Osm smrtelných ran (1972). Jeho snímek Poběžme! (1982) byl určující pro generaci filmařů nastupující v 80. letech.

Alžběta Štollová
LFŠ 2015

režie:
Mikko Niskanen
 
 
hraje:
Pentti Tarkiainen (Ilmari Kaarela, "Immu"), Vesa-Matti Loiri (Jaakko Hoikka, "Jake"), Uti Saurio (Paavo Harju, "Pate"), Hannu Vironmäki (Matti Korpi), Markku Söderström (Urkki), Heikki Rissanen (Kaaleppi), Ilkka Liikanen (Martti), Martti Isosalo (Topi), Reima Eskelinen (chlapec), Jorma Valtanen (chlapec), Liisa Nevalainen (Jakeho matka), Kauko Helovirta (Capt. Fritz Mayer ("Uncle Fritz")), Olavi Ahonen (pastor Pisa), Tapio Hämäläinen (učitel), Artturi Laakso (ředitel Toikka)
 
 
námět:
Paavo Rintala (novela)
 
 
scénář:
Mikko Niskanen
 
 
kamera:
Olavi Tuomi
 
 
hudba:
Einar Englund
 
 
střih:
Armas Vallasvuo
 
 
zvuk:
Harald Koivikko
 
 
výtvarník:
Reino Helkesalo
 
 
masky:
Margarita Niskanen (účesy), William Reunanen
 
 
producent:
T.J. Särkkä
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.