Cigán (2011)

Cigán
55.2 %
 
 

Další název: Gypsy

    Žánr: drama / psychologický
    Země: Slovenská republika / Česká republika
    Premiéra v ČR: 7.7.2011        
    Délka: 107 min.
„K Bohu i Ďáblovi je stejně blízko.“
Narodit se tady znamená dostat hned do kolíbky nesmazatelný cejch. Vaše budoucnost tady je jasná. Není žádná. Uznávaný slovenský režisér Martin Šulík natočil nesmlouvavý film z míst, která civilizace vyvrhla ze svého lůna. I přesto se i tady rodí lidé, kteří chtějí žít a plnit si své sny.

Adamovi, čtrnáctiletému romskému chlapci z osady, zabijí otce. Nikdo neví, co se stalo. Nejsou svědkové ani důkazy. Matka po pohřbu dlouho netruchlí. Chce zabezpečit děti, a tak se provdá za otcova bratra – zloděje a lichváře Žiga. Adamovi se ze dne na den změní život. Najednou dospěl. Pomáhá matce, stará se o sourozence a snaží se je ochránit před Žigovým vlivem. Má jen dvě radosti – boxerský trénink a černookou Julku. Když matku odvezou do porodnice, otčím vtáhne Adama a jeho bratry do svých pochybných kšeftů. Při jedné krádeži chlapce zadrží policie a před vězením je zachrání jen to, že nejsou plnoletí. Adam postupně ztrácí všechny jistoty. Vyhodí ho z boxerského oddílu, Julku rodiče pošlou do Čech. Chlapec se čím dál častěji dostává do konfliktu se zákony vlastní komunity. V hádce s cynickým Žigem pochopí, kdo stojí za otcovou smrtí. Pokouší se uniknout z beznadějné situace, ale jeho snaha končí tragicky.

„Chtěli jsme natočit film o našich Romech, protože jsme si uvědomili, že o nich nic nevíme. Známe Gypsy Kings, stočlenný romský orchestr z Budapešti, ale nemáme představu, v jakých podmínkách žije dvě stě tisíc Romů na východním Slovensku. Dřív než jsme začali psát scénář, cestovali jsme po romských osadách, setkávali se se zajímavými lidmi, kteří se před námi otevřeli a vyprávěli nám své příběhy. Z jejich vyprávění se poskládal náš film. Nechtěli jsme Romy mytizovat, folklorizovat ani romantizovat. Chtěli jsme pravdivě zachytit jejich život, protože život v romské osadě je odrazem našeho světa. Pouze je v něm všechno emotivnější, vyhrocenější a přímočařejší,“ vysvětluje režisér Martin Šulík.

Zdroj: ČT

režie:
Martin Šulík
 
 
hraje:
Ján Mižigár (Adam), Miroslav Gulyas (Žigo), Attila Mokos (farár Michalko), Miroslava Jarábeková (Adamova matka Jolana), Ivan Mirga (Adamův otec Emil), Martin Hangurbadžo (Marián), Marie Oláhová (Julčina matka), Patrik Badžo (Andrej), Martina Kotlárová (Julka), Jakub Čonka (Marek), Matej Čonka (Tibor), Zoltán Gabčo (Julčin otec), Rebeka Poláková (etnografka), Lukáš Puchovský (fotograf), Anton Šulík (zvukař), Andrej Kováč (železničář), Cyril Mirga (Vinco), Pavol Korec (lékař), Marcela Čisárová-Gulyas, Beáta Dubielová, Štefan Dunka, Stanislav Pišta, Júlia Čurilová, Július Klempár, Jozef Klempár, Milan Tulej, Valéria Tulejová, Peter Čižmár, Silvester Hradiský, Michal Novák, Dušan Kubáň, Gejza Benkö, Andrej Ivan, Štefan Molitoris, Igor Hudec, Peter Gurník, Dagmar Vobořilová, Ivanka Řezáčová, Ivan Akimov, Kesaj Čhave (děti ze souboru), Bartošovci, Čierny Balog, Gypsy Štancel, Stráne pod Tatrami, Poprad
 
 
námět:
Marek Leščák, Martin Šulík
 
 
scénář:
Marek Leščák, Martin Šulík, Helena Akimová (překlad dialogů do romštiny)
 
 
kamera:
Martin Šec
 
 
hudba:
Vladimír Godár, Johann Sebastian Bach, Charles Gounod (Ave Maria), Sofia Candiani, Andrew Martinez, Washington Revelo, Antonio Bankston, Maroš Klátik (Hudební režie)
 
 
kostýmy:
Katarína Hollá
 
 
střih:
Jiří Brožek
 
 
zvuk:
Peter Mojžiš
 
 
titulky-česká verze:
Helena Rejžková
 
 
koproducent:
Jaroslav Kučera, Ivan Janovský
 
 
masky:
Anna Hroššová
 
 
dramaturgie:
Kristián Suda (dramaturg ČT), Roman Brat (dramaturg RTVS), Scarlett Čanaky (dramaturgyně RTVS), Ivan Hubač (šéfgramaturg ČT)
 
 
asistent režie:
Juraj Baláž
 
 
pomocná režie:
Pavol Pekarčík
 
 
spolupráce:
Anton Baník (výcvik pštrosů), Martin Ferenc (výcvik pštrosů), Karol Cagáň (výcvik psa), Katarína Godárová, Adriana Ščurková, Andrea Saxová, Hana Janovská
 
 
výprava:
František Lipták
 
 
nahrál:
Radovan Tariška (saxofon), Miloš Valent (housle, viola), Ľubica Habart (housle), Zuzana Töröková (harfa), Michal Sťahel (violoncello), Martin Krajčo (kytara), Soma Dinyés (cemballo), Solamente naturali (hudební soubor)
 
 
producent:
Rudolf Biermann, Martin Šulík
 
 
vedoucí výroby:
Igor Hudec (SR), Adam Polák (ČR)
 
 
skript:
Petra Vladyková
 
 
vrchní osvětlovač:
Stanislav Klika
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.