Darmoděj (1991) [TV pořad]

Obrázek není k dispozici.
80 %
 
 
    Žánr: hudební
    Země: Československo
    Délka: 28 min.
Dokumentární snímek o českém folkovém písničkáři Jaromíru Nohavicovi nese název „Darmoděj“. Tento název je přejat podle stejnojmenného alba Jaromíra Nohavici, které bylo vydáno v roce 1988. Jedná se o jeho první dlouhohrající album, které obsahuje 12 písní (Darmoděj; Ahoj slunko; Krajina po bitvě; Možná že se mýlím; Heřmánkové štěstí; Myš na konci léta; Husita; Přítel; Zítra ráno v pět; Spatřil jsem kometu; Dokud se zpívá, ještě se neumřelo; Ukolébavka pro Kubu a Lenku). Toto album bylo nahráno na pražských koncertech v únoru 1987 a ještě následujícího roku 1988 v lednu a v únoru.

Jaromír Nohavica se narodil v Ostravě dne 7. června 1953 a je českým folkovým písničkářem, skladatelem, textařem a též hraje na heligonku. Svou první píseň napsal již ve věku osmi let a od třinácti let hraje na kytaru. Vystudoval Střední knihovnickou školu v Brně (dálkově v letech 1978 – 1981). Započal sice studovat na Vysoké škole báňské, avšak studia ještě před dokončením zanechal. Patří k našim nejznámějším písničkářům a představitelům folkové scény. Není bez zajímavosti, že text písně „Lásko, voníš deštěm“, jíž nazpívala Marie Rottrová, napsal právě Jaromír Nohavica. V době natáčení tohoto dokumentárního snímku ještě netušil, že se v novém tisíciletí dostane do síně slávy v rámci vyhlašování výsledků ankety Anděl 2003.

Jaromír Nohavica žil léta v Českém Těšíně, nyní opět žije v Ostravě, společně s manželkou Martinou, synem Jakubem a dcerou Lenkou. Má rád literární tvorbu od Bohumila Hrabala.  Autor: Hortensie

účinkuje:
Jarek Nohavica
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.