Dirk Gently (2010) [TV film]

Dirk Gently
80 %
 
 
    Žánr: komedie / mysteriózní / sci-fi
    Země: Velká Británie
    Délka: 58 min.
Dirk Gently, mladý muž poněkud rozháraného zjevu (tak jak to bývá u osob obdařených sice pronikavou inteligencí, zato ale společensky naprosto nemožných), je vlastníkem nepříliš prosperující soukromé detektivní kanceláře.

Při řešení svých případů, ať už je to hledání zatoulaného kocoura sympatické babičky ze sousedství, nebo odhalení pachatele záhadné vraždy počítačového experta, používá nevšedních, jak sám říká, „holistických“ metod. Dirk je totiž přesvědčen, že všechno souvisí se vším a tím pádem, pokud se mu podaří navzájem propojit všechny ukazatele včetně těch, které s řešeným případem zdánlivě nesouvisejí, rozuzlení se nakonec objeví samo.

Jako měl Holmes svého Watsona, nachází i Dirk asistenta, na němž si může tříbit své dedukce. A ten mu na oplátku občas pomůže z bryndy díky svému možná ne tak brilantnímu, avšak praktickému myšlení.

Miniseriál britské BBC, žánrově spadající do detektivky, sci-fi a komedie (do té díky příměsi toho správně suchého, britského humoru) sestává ze čtyř hodinových epizod. V první, nazvané jednoduše jako pilotní a označené číslem 0, vysvětlí Dirk svému budoucímu asistentovi a potažmo i nám, jakou roli sehrála v jeho rozhodnutí stát se detektivem pověstná Schrödingerova kočka a co vlastně znamenají holistické metody.

Pilotní epizoda byla odvysílána v roce 2010, ostatní tři pak v roce 2012. Příběhy byly natočeny na motivy knížek Douglase Adamse, kterého u nás proslavil zejména Stopařův průvodce po Galaxii (2005).  Autor: jardiv

režie:
Damon Thomas
 
 
hraje:
Helen Baxendale (Susan Harmison), Darren Boyd (Richard Macduff), Jason Watkins (DI Gilks), Stephen Mangan (Dirk Gently), Gary Pillai (doktor)
 
 
scénář:
Howard Overman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.