District 9 (2009)

District 9
80.4 %
 
 
 
Film na Blu-ray
    Žánr: sci-fi / akční / horor
    Země: Spojené státy americké / Nový Zéland / Jihoafrická republika
    Premiéra v ČR: 17.9.2009        
    Délka: 113 min.
„Tady nejste vítáni.“
Již dlouhých dvacet let se lidé snaží žít s mimozemšťany, kteří přistáli na Zemi. Jejich vesmírná loď nehybně trčí nad jihoafrickým Johannesburgem. Mimozemšťané vypadají jako krevety, proto jim lidé říkají kreveťáci. Žijí v ghettu pojmenovaném District 9. Živí se konzervami s kočičím žrádlem a odpadky. Lidští obyvatelé se začínají proti té špíně bouřit. Proto MNU rozhodne, že mimozemšťany přesídlí. Vystaví jim nové ghetto daleko za městem. MNU je organizace, která byla po příletu mimozemšťanů zřízena jako komunikační centrum. Vše se však zvrtne, když agenti MNU začnou obcházet ghetto a vyžadovat po obyvatelích souhlas s přesídlením. Šéf agentů se dostane do konfliktu s jedním kreveťákem. V tajné místnosti nalezne chemickou laboratoř a omylem se postříká černou tekutinou z jakési nádobky. Po odjezdu se mu začne dělat špatně. Zvrací a teče mu z nosu černá tekutina. Má také pohmožděnou ruku z rvačky. Na oslavě svého povýšení se zhroutí a je odvezen do nemocnice. Sundají mu obvaz a zjistí, že se jeho ruka změnila v pařát, jaký mají mimozemšťané. Je odvezen na speciální oddělení, kde ho zkoumají a chtějí rozřezat na kousíčky. Uteče a schová se v ghettu. Pomoc najde u mimozemského vědce, který tekutinu vynalezl. Badatel žádá, aby mu pomohl roztok získat zpět. Pak ho promění zpátky v člověka. Ve vesmírné lodi mají nemocniční vybavení, které by mu mělo pomoci. Ovšem vojáci MNU jsou jim stále v patách...

Zdroj: FTV Prima

režie:
Neill Blomkamp
 
 
hraje:
Robert Hobbs (Ross Pienaar), Sharlto Copley (Wikus van de Merwe), Vanessa Haywood (Tania), Nathalie Boltt (socioložka Sarah Livingstone), Sylvaine Strike (dr. Katrina McKenzieová), William Allen Young (Dirk Michaels), Kenneth Nkosi (Thomas), David James (Koobus Venter), Mandla Gaduka (Fundiswa Mhlanga), Louis Minnaar (Piet Smit), Hlengiwe Madlala (Sangoma), Sibulele Gcilitshana, Mampho Brescia (reportérka), Jason Cope (Christopher Johnson)
 
 
scénář:
Neill Blomkamp, Terri Tatchell
 
 
kamera:
Trent Opaloch
 
 
hudba:
Clinton Shorter, Michelle Belcher (supervize)
 
 
kostýmy:
Dianna Cilliers
 
 
střih:
Julian Clarke
 
 
zvuk:
Dave Whitehead (design), Ken Saville, Lebo Mawasha, Basiami Segola
 
 
titulky-česká verze:
František Fuka
 
 
zvláštní efekty:
Max Poolman (supervize)
 
 
animace:
Steve Nichols, Tony Thorne
 
 
koproducent:
Philippa Boyens
 
 
koordinátor kaskadérů:
Grant Hulley
 
 
vizuální efekty:
Peter Benson, Dan Kaufman, Robert Habros, Matt Aitken, Trevor Adams, Patti Gannon, Image Engine Design, Embassy Visual Effects, WETA Digital, Zoïc Studios, Kathleen Beeler, Keegan Douglas, Ozen Sayidof (Image Engine), Stephen Pepper (supervisor: The Embassy)
 
 
masky:
Richard Taylor (maskérské efekty, bytosti a zbraně), WETA Digital (Maskérské efekty, bytosti a zbraně)
 
 
výprava:
Philip Ivey
 
 
výkonný producent:
Bill Block, Ken Kamins
 
 
producent:
Peter Jackson, Carolynne Cunningham
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.