Dvorní koncert (1936)

Dvorní koncert (Das Hofkonzert)

Das Hofkonzert

    Žánr: romantický / hudební / komedie
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 85 min., 2320 metrů
"Dvorní koncert". Pod tímto názvem je znám z četných reprodukcí obraz německého malíře Menzela. A režie filmu si našla příležitost, aby tento obraz pro jednu chvíli zživotnila. Také s jinými známými obrazy se lze setkat ve filmech, tak i s básníkem, tvořícím verše na objednávku, bydlícím nuzně kdesi v podkroví. Děj filmu se totiž odehrává kolem roku 1835 v Německu, které tehdy bylo rozděleno na četné státečky, ovládané absolutními panovníky a jejich ministry. Mezi panovníky byli též, byť jen zcela vyjimečně, lidé šlechetní, milovníci umění, jako právě onen kníže, který ve vzpomínce na dávnou a zapadlou lásku mládí každoročně pořádá intimní dvorní koncert.

Do města přijede zpěvačka z Mnichova, pátrající po svém otci. Zápletka je dosti průhledná, ba, do očí bijící, ale celý příběh je filmaři podán zábavnou formou a přitom úmyslně zjemnělou, aby na povrch pro diváky bylo vyneseno jen to, co v ní bylo pěkné, milé a naivní. Márta Eggerthová svými hlasovými schopnostmi a v té době již hodně kultivovaným pěveckým uměním silně přispěla k této náladě. Kolem ní se pak pohybuje mnoho osob v dobových kostýmech, jmen ne vždy velmi známých, s různými formami chování a jednání, ale svou hrou naprosto zapadajících do celku tak, že z této dobově a ideově tak vzdálené hry zůstal v divácích příjemný pocit a dobrý dojem.

Film byl s malými obměnami zpracován podle divadelní hry, která se také, ale již velmi dávno objevovala na českých jevištích pod názvem "Malý dvorní koncert od Paula Verhoevena a Toni Impekovena.  Autor: Asmodej

režie:
Douglas Sirk
 
 
hraje:
Márta Eggerth (Christine Holmová alias pěvkyně Belotti), Johannes Heesters (poručík Walter van Arnegg), Kurt Meisel (poručík Florian Schwälble), Herbert Hübner (ministr von Arnegg), Ernst Waldow (von Zunder), Alfred Abel (Dichter Knips), Hans Hermann Schaufuß (knihovník), Ingeborg von Kusserow (komorná Babette), Hans Richter (desátník pohraniční stráže Veit), Rudolf Platte (dvorní kapelník), Rudolf Klein-Rogge (plukovník Flumms), Iwa Wanja (pěvkyně Tamara Pinelliová), Flockina von Platen (hraběnka Hadersdorffová), Otto Treßler (princ Serenissimus), Edwin Jürgensen (ředitel divadla), Günther Ballier (důstojník dvorního archívu), Johannes Bergfeldt (lokaj), Fritz Berghof (flašinetář), Emmi de Néve, Jac Diehl (člen dvorního orchestru), Berthold Ebbecke, Fritz Eckert, Rudolf Essek, Hildegard Friebel (dvorní dáma), Hans Halden (lékař), Carl Merznicht (hornista ve dvorním orchestru), Oscar Sabo (člen dvorního orchestru), Willi Schur, Ilse Sommer (dvorní dáma), Werner Stock (fotograf), Arnim Süssenguth, Toni Tetzlaff (starší dvorní dáma), Theodor Thony (člen dvorního orchestru), Thea Truhlsen (přítelkyně pěvkyně Pinelliové), Inge Vesten (dvorní dáma), Max Vierlinger (houslista ve dvorním orchestru), Ruth von Zerboni (přítelkyně hraběnky Hadersdorffové)
 
 
námět:
Paul Verhoeven (hra "Das Kleine Hofkonzert"), Toni Impekoven (hra)
 
 
scénář:
Douglas Sirk, Kurt Heynicke, Franz Wallner-Basté
 
 
kamera:
Franz Weihmayr
 
 
hudba:
Edmund Nick, Ferenc Vecsey
 
 
kostýmy:
Manon Hahn, Karl-Heinz Stempel, Eduard Weinert, Gertrud Wendt
 
 
střih:
Erich Kobler
 
 
zvuk:
Erich Leistner
 
 
vedoucí produkce:
Erich Holder
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Fritz Andreas Brodersen, Fritz Schwarz
 
 
asistent režie:
Erich Kobler, Anton Weissenbach
 
 
asistent kamery:
Kurt Hasse
 
 
fotograf:
Otto Schulz
 
 
výprava:
Fritz Maurischat
 
 
producent:
Bruno Duday
 
 
rekvizity:
Max Balzer
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.