Elitní jednotka (2007)

Elitní jednotka (Tropa de Elite)
76 %
 
 

Tropa de Elite

Další název: The Elite Squad

    Žánr: akční / krimi / drama
    Země: Brazílie / Argentina / Nizozemsko / Spojené státy americké
    Délka: 118 min.
Mladý policista Nascimento, který se svou ženou čeká narození prvního potomka, je přiřazen k velení elitní jednotky, jež se potýká s drogovými gangy v jedné z riodejaneirských favel. Jeho profesionalita ohromí mladíky Neta a Matiase natolik, že se zapíší do školení pro Nascimentovu jednotku. Velitel by potřeboval sjednotit nasazení a rozum obou mladých mužů – získal by tak za sebe adekvátní náhradu a mohl se uchýlit ke své rodině. Na plány do budoucnosti však v tak rizikovém prostředí není čas. Elitní jednotka je první brazilský film s tématem drogového byznysu, který důsledně přejímá hledisko policejních složek a problematizuje otázku, kam až mohou reprezentanti zákona dojít. Hranice mezi viníky a oběťmi se znejasňují a s nimi i vnímání adekvátnosti zásahů elitní jednotky BOPE. Na díle, které si svým nábojem nezadá například se snímkem Černý jestřáb sestřelen (2001), spolupracovali mnozí ze členů štábu filmu Město bohů (2002).

režie:
José Padilha
 
 
hraje:
Wagner Moura (kapitán Nascimento), Fernanda Machado (Maria), Fernanda de Freitas (Roberta), Suzana Pires (psychiatrička), Maria Ribeiro (Rosane), Caio Junqueira (Neto), André Ramiro (André Matias), Paulo Vilela (Edu), Milhem Cortaz (kapitán Fábio), Marcelo Valle (kapitán Oliveira), Fábio Lago (Claudio Mendes de Lima 'Baiano'), Luiz Gonzaga de Almeida, Marcelo Escorel (plukovník Otávio), André Felipe (Rodrigues), Thelmo Fernandes (četař Alves), Emerson Gomes (Xaveco), Paulo Hamilton (voják Paulo), Bernardo Jablonsky (učitel), Daniela Valentini (lupič z Festy), Alexandre Mofatti (zástupce velitele), Erick Oliveira (Marcinho), Otto Jr. (Major Gouveia), André Santinho (Tenente Renan), Patrick Santos (Tinho), Ricardo Sodré (Cabo Bocão), Thogun Teixeira (Cabo Tião), Bruno d'Elia (kapitán Azevedo), Thiago Mendonça
 
 
námět:
André Batista (kniha Elite da Tropa), Rodrigo Pimentel (kniha "Elite da Tropa"), Luiz Eduardo Soares (kniha "Elite da Tropa")
 
 
scénář:
José Padilha, Bráulio Mantovani, Rodrigo Pimentel
 
 
kamera:
Lula Carvalho
 
 
hudba:
Pedro Bromfman
 
 
kostýmy:
Claudia Kopke
 
 
střih:
Daniel Rezende
 
 
zvuk:
Alessandro Laroca (supervize)
 
 
dabing:
Martin Štvrtecký (policista,dealer)
 
 
zpěv:
R.E.M. ("Shiny Happy People")
 
 
zvláštní efekty:
Sergio Farjalla, Bruno van Zeebroeck (koordinátor), Marc Banich
 
 
koproducent:
James D'Arcy, Eliana Soárez
 
 
koordinátor kaskadérů:
Keith Woulard
 
 
výprava:
Tulé Peak
 
 
výkonný producent:
Bia Castro, Eduardo Costantini, Genna Terranova
 
 
producent:
Marcos Prado, José Padilha
 
 
supervize:
Robert Bella (supervize postprodukce)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.