Evžen Oněgin (1959)

Evžen Oněgin (Jevgenij Onegin)
70 %
 
 

Jevgenij Onegin

Další název: Yevgeni Onegin /Евгений Онегин/

    Žánr: drama
    Země: SSSR
    Délka: 108 min.
Děj se odehrává v 19. století v Moskvě a na ruském venkově. Prolínají se v něm prvky romantismu i realismu.

Hlavní postavou je Evžen Oněgin, mladý, inteligentní a společenský šlechtic, ale lehkomyslný, rozmařilý a znuděný. Oněgin přichází na venkov, kde má po umírajícím strýci zdědit majetek. Po jeho smrti ve vesnici Evžen zůstává a usazuje se tu. Seznamuje se se statkářem Vladimírem Lenským, snílkem a básníkem. Pozná také dcery statkářky Larinové - Olgu a Taťánu. Olga je Lenského snoubenkou, chová se však poněkud vyzývavě a koketně. Šlechetná a upřímná Taťána se do Evžena zamiluje. Píše mu psaní, ve kterém mu vyzná lásku. Evžen však stojí pouze o lehkomyslnou Olgu, kvůůli níž v souboji zabije Lenského. Pak z vesnice odjíždí pryč a cestuje po Rusku.

Po letech putování vystřízliví ze své povrchnosti, zvážní a zmoudří. V Petrohradě na plese se setkává s již vdanou Taťánou. Okouzlí jej její vyspělá krása a půvab. Nyní se jí naopak on vyzná ze svých citů, ale Taťána, přestože připouští, že jej nikdy nepřestala milovat, zůstává s manželem Greminem a Evžena odmítá.  Autor: veverka-zrzka

režie:
Roman Tichomirov
 
 
hraje:
Vadim Medveděv (Onegin), Ariadna Šengelaja (Tatjana), Igor Ozerov (Lenský), Svetlana Němoljajeva (Olga), Ivan Petrov (princ Gremin)
 
 
scénář:
Alexandr Ivanovskij
 
 
kamera:
Jevgenij Šapiro
 
 
libreto:
Petr Iljič Čajkovskij
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.