Falešná ruka zákona (1963)

Falešná ruka zákona (The Wrong Arm of the Law)
79.1 %
 
 

The Wrong Arm of the Law

    Žánr: krimi / komedie
    Země: Velká Británie
    Délka: 94 min.
„Pro dvě mafiánské bandy není v Londýně dost místa.“
Žít na vysoké noze je pro někoho životní nutností. Platí to i pro Pearlyho Gatese, majitele luxusního módního salonu a zároveň šéfa nejúspěšnějšího zločineckého gangu v Londýně. Býval obyčejným lupičem, nyní se považuje za elitu. Zločiny mu dokonale procházejí do doby, kdy jej falešní policisté začnou okrádat o lup. V Londýně totiž řádí nový gang, který má informace o plánovaných akcích přímo od zdroje. Zrádce musí být někde v řadách Gatesových parťáků. Pro jeho odhalení by se Gates spojil i s ďáblem, natož s londýnskými policajty, zvlášť když jim velí neschopný inspektor Parker. Společná akce lupičů a policajtů se ovšem vůbec nevyvíjí podle jeho očekávání.

Tato svižná komedie plná honiček a situačního humoru neztratila ani po více než čtyřiceti letech nic ze svého kouzla. Peter Sellers v roli výstředního mafiána vtipně balancuje na hranici uvěřitelnosti a parodie. Stejně tak výtečný je Lionel Jeffries jako přihlouplý inspektor Parker. Film přibližuje atmosféru a styl počátku šedesátých let, vše okořeňuje typický anglický humor.

režie:
Cliff Owen
 
 
hraje:
Peter Sellers (Pearly Gates), Lionel Jeffries (insp. Fred Parker / Nosey), Bernard Cribbins (O'Toole), Davy Kaye (trenér King), Nanette Newman (Valerie), Bill Kerr (Jack Coombes), Reg Lye (Reg Denton), John Le Mesurier (komisař asistent), Graham Stark (Sid Cooper), Martin Boddey (superintendant Forest), Irene Browne (zámožná vdova), Vanda Godsell (Annette), Tutte Lemkow (Siggy Schmoltz), Barry Keegan (Alf)
 
 
námět:
Ivor Jay
 
 
scénář:
Ray Galton, Alan Simpson, John Antrobus, John Warren, Len Heath
 
 
kamera:
Ernest Steward
 
 
hudba:
Richard Rodney Bennett
 
 
střih:
Tristam Cones
 
 
výprava:
Harry White
 
 
producent:
Robert Velaise
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.